Połączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować(...)nożem. Gruszki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki. W miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki
Pyry na Gazprzystawkę z serii mało roboty, mało składników, a smak powala na kolana :) Kiedyś jadłam kanapki z takimi składnikami, ale pomyślałam "na chleb trzeba pracować" więc zrobiłam bez ;) SKŁADNIKI: - 4 gruszki Konferencje (obrane, przekrojone, wydrążone gniazda nasienne) - 4 kostki gorgonzoli - 8 połówek orzechów włoskich - 8 małych łyżeczek miodu - 8 łyżeczek czerwonych porzeczek z kompotu - świeża mięta NAGRZEJ PIEKARNIK DO 180 stopni(...)międzyczasie nadziej gruszki, w miejsca gniazd nasiennych włóż ser, orzech, mód i porzeczki. Przełóż gruszki na blachę wyłożona papierem do pieczenia (i to koniecznie- przypalony miód spędzi sen z powiek Twoim blachom) WŁÓŻ GRUSZKI DO PIEKARNIKA na około 15 minut, najlepiej będzie jeśli będziesz je obserwować cały czas. Są gotowe kiedy ser się rozpuści, a miód skarmelizuje. Podawaj ciepłe udekorowane
Kuchnia bezglutenowa Loliwyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody(...)pokroić na odpowiednie kawałki wraz z łodygą i głąbem. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kalarepę pokroić ze skórą na mniejsze kawałki. Szparagi pozostawić w całości. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając
Pij soki wyciskaneNajlepsze ciasta, to te najprostsze. Wymagające tylko zmieszania kilku składników. Bałaganu niewiele, składniki podstawowe, a apetyt na słodkości - zaspokojony. Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek . Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Składniki: ( keksówka 12x30 cm ) 250 g mąki(...)tortowej 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 gruszki sok z cytryny Wykonanie: Gruszki obrać i pokroi w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem. Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników
kolorowotorcikowoidealny sposób, pozwoliły na stworzenie pysznego i wyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, lecz raczej moja improwizacja bazująca na pysznych składnikach. Pyszna kasza pęczak ugotowana z gruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to! Do przygotowania dania użyłem: 400 gram kaszy pęczak, 1 dużej gruszki, 2 średnich czerwonych buraków, 1 cebuli(...)soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania buraków do miękkości. Ugotowane buraki obrałem ze skórek i pokroiłem w półcentymetrową kostkę. W identyczną kostkę pokroiłem obraną ze skórki gruszkę i cebulę. Na patelnię dodałem 2 łyżki oliwy i 50 gram masła. Dzięki dodatkowi oliwy masło nie będzie się przypalać. Po rozpuszczeniu masła dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę
Wyprawy kulinarneOstry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: • ser Gorgonzola Cremoso 200 g • 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż • 4 łyżeczki płynnego miodu • 4 łyżeczki sosu balsamicznego • 4 łyżeczko oliwy(...)gruszki • rukola • pieprz grubo mielony Wykonanie: • Bagietkę posmarować gorgonzolą i polać miodem robiąc kratkę. • Gruszkę ze skórką przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, wyciąć ogonek i szypułkę oraz pokroić w cieniutkie plastry. • Bagietkę zapiec w 200 st.C przez 5-6 minut, aż miód się skarmelizuje. • Talerz polać ozdobnie sosem balsamicznym, ułożyć bagietkę
To co kochamBłyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka(...)miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. • Gruszki obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać
To co kochamSezon gruszkowy w pełni więc u nas zapiekanka z makaronu i gruszek na słodko. Te składniki wyjątkowo dobrze się komponują ze sobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: • 250 g makaronu np kolanka • 4 gruszki • 3 jajka • 1 szklanka mleka • cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • masło i bułka(...)przelać zimną wodą. • Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. • Do naczynia nałożyć makaron, na wierzch obrane i pokrojone na drobne kawałki gruszki. • Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym, i zalać gruszki z makaronem. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem
To co kochamKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej(...)małych gruszek • 2 łyżki jagód goja (można użyć rodzynek lub żurawiny) • 2 łyżki orzechów włoskich • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut, po czym odcedzić. • Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Moje były bardzo
To co kochamwieczór idealny... a podczas gotowania w domu unosi się niesamowity zapach... Zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: 2,5 l wody 4 duże jabłka 4 gruszki 5 śliwek 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: 1. Owoce myjemy, jabłka i gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się(...)gniazd nasiennych i kroimy w większe kawałki. 2. Pokrojone jabłka i gruszki wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy imbir, goździki i cynamon. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. 3. Śliwki drylujemy i kroimy na cztery części. 4. Po 30 min gotowania się jabłek i gruszek dodajemy śliwki. Przekrywamy i gotujemy kolejne
Mój pomysł napaczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki(...)płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was przepis na pyszne, jesienne naleśniki! Obłędnie waniliowe, z dodatkiem karmelizowanych gruszek i prażonych orzechów. Smakują obłędnie! Są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad, jak i np. deser! Koniecznie spróbujcie! Ps. gruszki pokrojone w plastry śmiało możecie zastąpić musem gruszkowym! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 3,2% – 3 szkl * wanilia(...)laka * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 łyżka * roztopione masło – 125 ml * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * orzechy ( u mnie włoskie i nerkowce ) * cukier – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodajemy jajka, mleko, roztopione masło i ziarenka wanilii. Wszystko razem
Ostra na SłodkoWiadomo jesień, a jak jesień to albo jabłka, albo śliwki albo....gruszki. Ten owoc daje naprawdę wiele możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy(...)jajka 1,5 łyżeczki sody 150 g cukru trzcinowego 250 mil maślanki 250 mil wody gazowanej 200 oleju 3 łyżki kakao łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki soli 3 gruszki cukier puder Mąki i resztę suchych składników przesiewamy razem aby napowietrzyć. Mokre składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy do nich suche i mieszamy tzw byle jak. Nie za długo
Dieta moja pasjaktóre obecnie proponują producenci są naprawdę proste w obsłudze i co ważne (w porównaniu ze starymi sokowirówkami) łatwe i szybkie w czyszczeniu. Do mojego soku użyłam tzw. jabłko-gruszek, które ostatnio dostaliśmy w sporych ilościach. Soczyste i idealnie komponujące się nawet z samą marchewką. Zapraszam Was na szklaneczkę zdrowia Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na około o,7 l soku(...)owoców tzw. jabłko-gruszek (tzw. grusza Azjatycka) 1 marchew 2 mandarynki 2 jabłka Przygotowanie: Jabłko-gruszki obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki (usuwając gniazda nasienne)*. Jabłka zostawiamy ze skórką, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Mandarynki obieramy ze skórki. Marchewkę również skrobiemy. Tak przygotowane owoce przeciskamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy przed przelaniem do pucharków. Podajemy od razu. *skórka jabłko-gruszek
Słodkie okruszki