min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,50 złSKŁADNIKI:1/2 świeżej gruszki2 plastry szynki prosciutto2 plasterki sera brie3 orzechy włoskie3 plastry suszonych pomidorówoliwa truflowaMix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)PRZYGOTOWANIE:1/2 gruszki obieramy i kroimy na cztery słupki. Plaster szynki dzielimy na dwa, przecinając wzdłuż nożem. Słupki gruszki owijamy szynką i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone gruszki odstawiamy, aby przestygły. Na talerzu(...)układamy mix sałat. Dodajemy usmażoną gruszkę owiniętą szynką prosciutto, plastry sera brie, pokrojone suszone pomidory oraz pokruszone orzechy włoskie. Wszystko polewamy oliwą truflową. Smacznego.Dzisiejszy przepis rozpoczyna założoną przeze mnie akcję "Zielono mi, idzie wiosna" na portalu durszlak.plZapraszam Was do załączania przepisów na zielone sałatki.Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia nas na FacebookuKod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
kulinarnyJaGruszek u mnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka(...)znalazł. Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Nast
Słodkie Przyjemnościprzyrządzenie. Jeśli jednak rano czas Was goni, możecie przygotować takie śniadanie wieczorem. Rano wystarczy tylko owsiankę zapiec.Owsiankę możecie przygotować z dodatkami lub bez. Ja do swojej dodałam gruszki. Składniki:( na 2 porcje )* 1 szklanka mleka 2%* 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2 łyżeczki cukru brązowego* 1/2 laski wanilii* gruszkaWykonanie:W rondelku zagotować mleko z wanilią. Kiedy mleko zacznie się(...)pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka i dodać je do gotującego się mleka. Do mleka wsypać płatki owsiane i łyżeczkę cukru ( lub wcale nie słodzić ) - gotować 3 minuty.W tym czasie obrać gruszkę, pokroić w cienkie plasterki. Na gorącej patelni ( bez tłuszczu ) grilować gruszkę z obu stron.W kokilkach do zapiekania ułożyć gruszki. Na owoce wyłożyć ugotowane płatki owsiane. Wierzch posypać łyżeczką cukru.Owsiank
kolorowotorcikowoWykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju... Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-) Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: na wierzch(...)dojrzała i dorodna gruszka konferencja - serek PESTO-RUKOLA - Arla Apetina - 2- 3 różdżki ugotowanego brokuła - kilka suszonych śliwek kalifornijskich - ząbek czosnku - łyżka miodu - pieprz kolorowy - kilka listków świeżego tymianku - 1 jajo na ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 2 czubate łyżki masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia JAK ZROBIĆ? 1. Mąkę przesyp
SMYKWKUCHNIOstry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: ? ser Gorgonzola Cremoso 200 g ? 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż ? 4 łyżeczki płynnego miodu ? 4 łyżeczki sosu balsamicznego ? 4 łyżeczko oliwy ? 2 gruszki ? rukola ? pieprz grubo(...)mielony Wykonanie: ? Bagietkę posmarować gorgonzolą i polać miodem robiąc kratkę. ? Gruszkę ze skórką przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, wyciąć ogonek i szypułkę oraz pokroić w cieniutkie plastry. ? Bagietkę zapiec w 200 st.C przez 5-6 minut, aż miód się skarmelizuje. ? Talerz polać ozdobnie sosem balsamicznym, ułożyć bagietkę. ? Na bagietkę położyć plastry gruszki i rukolę. ? Polać oliwą i pieprzem
To co kochamBłyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka(...)maku Wykonanie: ? Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. ? Gruszki obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. ? Fetę pokroić w kostkę. ? Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. ? Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. ? Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochamPrzekąska do wina? Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi to super pomysł! Pyszne dojrzałe gruszki z serem pleśniowym oblane miodem – brzmi pysznie? I tak jest! Wielbiciele serów pleśniowych będą zachwyceni! :) Zapiekane gruszki z The post Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzekoladowe ciasto z gruszką i orzechami laskowymi to moja propozycja na święta. Ł adnie się prezentuje i jest niezwykle smaczne, a w dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ż yczę Wam wszystkim cudownych Ś wiąt Bożego Narodzenia i pięknego Nowego Roku! Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 25 min. Porcja dla 6 osób : ● 200 g gorzkiej czekolady ● 40 g orzechów(...)laskowych ● 2 gruszki ● 70 g mąki T55 +10 g ● 100 g miękkiego masła + 10 g ● 100 g cukru ● 3 jajka ● 1 kapsułka kardamonu Przygotowanie : Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Kapsułkę kardamonu otwórz i rozgnieć ziarenka w moździerzu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i kardamonem. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę. Ż ółtka ubij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem pomarańczy oraz imbiru zaskoczy Was smakiem! Imbir i pomarańcza dodają mu wyjątkowego charakteru, jest delikatnie pikantny z aromatem skórki pomarańczowej. Takie "smarowidło" możecie podać do naleśników, gofrów lub słodkich... Read More Artykuł Dżem(...)gruszek pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plpieczonej dyni – Sałatka z bakłażanem i pomidorem – sałatka z batatem i jakiem na miękko – Sałatka z brokułem i boczkiem – Sałatka meksykańska z krewetkami SAŁATKA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ Przygotowanie: 15-20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 3-4 garści świeżych liści sałaty (użyj dowolnego miksu) – 1 gruszka – 100 g sera gorgonzola – 4-6 plastrów surowego(...)sól i pieprz – kilka kromek bagietki Przygotowanie: Na suchej patelni usmaż wędzone paczki boczku, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Na dużym talerzu ułóż sałaty, pokrojoną w plasterki gruszkę, pokrojone na ćwiartki świeże figi i gorgonzolę pokrojoną w małą kostkę. Bagietkę pokrój na kromki skrop oliwą i usmaż na patelni lub podgrzej w piekarniku. Część plastrów boczku posiekaj nożem
nietylkopasta.plnimi zrobić? Nie jest to dla mnie jakiś specjalny problem, bo zawsze uda mi się coś wymyślić. Tym razem postanowiłam przygotować pyszny dżem z dyni i gruszki, który jest zupełną nowością w mojej spiżarni! Z pewnością zrobię ten dżem jeszcze kilka razy Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dżem z dyni i gruszki: 1 kg dyni 1 kg gruszek(...)szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie żelfixu sok z połowy cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dynię obieramy, wyciągamy miąższ i kroimy w kosteczkę. Następnie przekładamy do garnka. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do garnka z dynią. Owoce zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Od czasu do czasu całość mieszamy
Gotuj z Prezesemwarzyw. W warzywniku wysiewam go co roku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem. Składniki : okrągła bulwa fenkułu lub 3 płaskie gruszka kilka liści rukoli łyżeczka płynnego miodu łyżeczka octu jabłkowego (może być ocet własnej roboty ) 2 łyżeczki musztardy(...)ziarnami (użyłam musztardy z własnego przepisu ) 3 łyżeczki dobrego oleju (u mnie rydzowy) świeżo mielony pieprz Fenkuł (koper włoski) dobrze wypłukać. Pokroić na cienkie plastry. Gruszkę podzielić wzdłuż na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plastry nieco grubsze od fenkułu. W słoiczku umieścić miód, ocet jabłkowy, olej i musztardę. Słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć. Tuż przed podaniem
Weekendy w domu i ogrodziesię na kolację, rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Najczęściej przygotowuję ją latem, kiedy chętnie sięgam po delikatne sałatki pozbawione ciężkich sosów na bazie majonezu. Chrupiąca rukola, grillowany ser, soczysta gruszka, szynka parmeńska i orzechy to idealna kompozycja smakowa na lato i nie tylko. Jesteście ciekawi tego smaku? Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SEREM HALLOUMI Liczba porcji: 2 | Czas(...)przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 200 g sera halloumi 100 g szynki parmeńskiej 2 garści rukoli 1 gruszka garść orzechów włoskich sos 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Szynkę parmeńską kroimy w paseczki
Przepiski.plJeszcze niespełna trzy tygodnie temu siedzieliśmy rodzinnie na progu naszego nowego domu i jedliśmy ten jesienny, nieskomplikowany deser. Zmęczeni, brudni od pyłu i głodni. Jabłka i gruszki przywiezione przez teścia z jego sadu spełniły swoją rolę idealnie. Wystarczyło po prostu pokroić je na kawałki, posypać kruszonką i zapiec. Łyżeczki oblizywaliśmy wszyscy. Jako że hołduję prostym, nieskomplikowanym przepisom, ten przypadł(...)szczególnie. Wersję elegantszą można zaserwować w towarzystwie sosu waniliowego – wtedy będzie raj! A jak przygotować takie zapiekane owoce? Składniki 2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki 1-2 gruszki garść żurawiny garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu kruszonka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 50 g stopionego masła Wykonanie Małe żaroodporne naczynka smarujemy masłem. Wykładamy
Raj dla PodniebieniaGruszki zapiekane pod kruszonką z powidłami i białą czekoladą to pomysł na pycha deser. 10 porcji 5 jędrnych gruszek około 4 łyżki powideł śliwkowych 10 kostek białej czekolady sok z połowy cytryny Kruszonka 1 nie pełna szklanka mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli Zimne masło drobno posiekać przełożyć(...)miski dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Całość rozcierać dłońmi aż składniki się połączą i powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na 15-20 minut Umyte i osuszone gruszki przekroić na połowę, wydrążyć np. za pomocą łyżeczki gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane gruszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Na każdą połówkę owoców
Andzia Pichci