sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący je ser gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich(...)powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości, w bardzo cienkich plastrach). Figi i gruszki jesienią znajdziecie bez trudu. Jeśli chodzi o gorgonzolę, my używamy odmiany dolce, ale możecie także wypróbować wersję piccante; tutaj w razie potrzeby także możecie użyć zamiennika w postaci sera pleśniowego dobrej
Pociąg Do Kuchniktoś ochotę na ciasteczka serowe ze słodką gruszką? Zapraszam Składniki: 125 g twarogu 1/2 szkl mąki + do podsypania 1 jajko pół małej gruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto tak aby się nie kleiło. Wkładamy ciasto(...)woreczka foliowego i wkładamy je do lodówki na 15 minut. Gruszkę obieramy i wycinamy gniazdo nasienne a następnie kroimy gruszkę w cienki plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy krążki szklanką. Ciastka przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każde ciastko. potem układamy na ciasteczkach plasterki gruszki
słodkie i nie tylko historie kulinarnemogą być kolorowe i równie smaczne jak te, które przygotowujemy latem. Specjalnie dla Was najlepsze sałatki z darów jesieni, które królują na straganach i aż trudno ich nie zauważyć. Gruszki, dynie, figi i śliwki to tylko niektóre z nich. Nie zapomniałam oczywiście, o sałatkach, które wyjątkowo smakuje o tej porze roku- w zestawieniu przepisów znajdziecie tradycyjną sałatkę jajeczną, podobną(...)wzmacniające odporność naszego organizmu. Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaLato tak szybko przeleciało... nawet nie zauważyłam kiedy ze straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach(...)mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej jasnej 150 g jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 nieduże gruszki cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki mieszamy w jednym naczniu. W drugim łączymy składniki mokre. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników (nie używamy miksera
DefinicjaSmakuSezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie... ...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g(...)odstawiamy do ostygnięcia mieszając co jakiś czas. Do chłodnego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem żeby lepiej wymieszać na gładką masę. Wykładamy ją na chłodne ciasto, układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy delikatnie cynamonem wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut, po tym czasie podpiekam jeszcze 10 minut tylko górna grzałką aby kolor był lekko rumiany. Wyciągamy
Wypieki ReneJesienne sałatki mogą być kolorowe i smaczne! Tym razem połączyłam roszponkę z gruszką i camembertem, a całość skropiłam delikatnym dressingiem na bazie oleju rzepakowego i miodu! Bardzo udane i popularne połączenie smaków. Dla urozmaicenia warto dodać jeszcze orzechy, a roszponkę wymieszać z rukolą! Sałatkę można podać z grzankami lub jako dodatek do dania głównego z mięsem. Sałatka(...)roszponką, gruszką i camembertem z miodowym dressingiem / 2 porcje Składniki: 1/2 gruszki 1 krążek sera camembert 5 garści roszponki 1/2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Roszponkę rozkładamy na talerzu. Gruszkę kroimy na plastry, układamy na roszponce. Camembert dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy na plastry, układamy na talerzu z roszponką i gruszką
Moja smaczna kuchniaWitajcie :) Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 0,5kg cukru 1 cukier waniliowy(...)jednej cytryny Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilifigą goszczą na moim stole od paru lat. Uwielbiam je za chrupkość pieczywa i słony ser przełamany słodyczą figi. Pomyślałam, że można jeszcze wzbogacić smak kanapki o karmelizowana gruszkę. Efekt- genialny smak. Do tego lampka czerwonego lub białego wina i jestem w siódmym niebie. Zamiast sera można użyć szynki Prosciutto. Sami skosztujcie. Składniki 2 gruszki 2 figi ser pleśniowy(...)mnie Lazur Niebieski kilka kromek chleba tostowego lub długiej bułki łyżeczka cukru brązowego łyżeczka masła 1 łyżka wody 2 łyżki oleju Gruszkę obieram i kroje w grube plastry. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuszczam cukier z wodą. Doprowadzam do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.Dodaje masło i mieszam. Gdy masa będzie jednolita wrzucam gruszki.Podgrzewam gruszki w gorącym karmelu
Kasia i jej kobiecy światWpadła gruszka do fartuszka...za nią wpadły dwa jabłuszka Zdrowe i pyszne gruszki towarzyszą ludziom od wieków. Zaczynam sezon na gruszkę. Ciasta, soki,galaretk i i sosy z gruszek. Na słodko, na słono i na pikantnie. Gruszka rządzi jesienią
Anioły w kuchniajlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe ( brązowe w środku ), takie gruszki są mało aromatyczne i nie mają dobrego smaku ani aromatu, a nasza nalewka zrobiona z takich owoców będzie mętna
Przepisy i porady kulinarneSezon na gruszki uważam za otwarty, na początek przygotowałam pyszne gruszki w occie. składniki · 1kg twardych gruszek · 25 dag cukru · ½ litra wody · sok z ½ cytryny · ¾ szkl octu 10% · goździki Wykonanie Gruszki umyć, obrać pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Gruszki zalać wodą z cytryną żeby nie ściemniały
Kulinarne pyszności MolkiSałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to odzwierciedlenie moich upodobań smakowych. Bardzo lubię połączenie szynki długodojrzewającej z ostrym serem pleśniowym i owocami – jak dla mnie jest genialne. Jeżeli lubicie takie smaki, na pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł(...)sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy
Kuchnia BazyliiSałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to odzwierciedlenie moich upodobań smakowych. Bardzo lubię połączenie szynki długodojrzewającej z ostrym serem pleśniowym i owocami – jak dla mnie jest genialne. Jeżeli lubicie takie smaki, na pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł(...)sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy
Kuchnia BazyliiKolejna propozycja pizzy idealnej. Tym razem połączenie, które nie raz kradnie moje serce. Gruszki, feta i szynka parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a każdy kto czyta mojego bloga wie, że to moje ulubione wino. Z tą pizzą komponuje się bezbłędnie! Składniki (na 1 pizze): 3/4 szklanki semoliny 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00 3-4 łyżki(...)oliwy z oliwek szczypta bazylii suszonej 1 łyżka cukru szczypta soli 5 gram suchych drożdży około pół szklanki ciepłej wody Dodatki: 2-3 gruszki 50 gram sera feta 50 gram żółtego sera 203 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, bazylia suszona bazylia świeża kilka plastrów szynki parmeńskiej Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier
Mango PapajaDelikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Racuchy wspaniale smakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń(...)razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo mleko w zupełności wystarczy. Składniki: (temperatura pokojowa, na 15 - 20 sztuk) 2 jajka 500 ml maślanki 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka 2 średnie
Kuchcik gotuje