długiego, leniwego poranka, postanowiłam przygotować na śniadanie coś ekstra . Miałam resztę opakowania drożdży (znaczy się rano miałam jeszcze całe opakowanie, ale trzydzieści gram było odgórnie przeznaczone na pączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze(...)niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu, w wolny weekend zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie - są pyszne! Idealny sposób na rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezobaczyłam dzisiaj na ryneczku konferencje ( tzn. gruszki oczywiście ;) przypomniał mi się film "Miasto Aniołów" i jego zachwyt nad zapachem gruszki. Wiedziałam,że muszę upiec coś gruszkowego. A że uwielbiam połączenie owoców z imbirem więc padło na ciasto imbirowe:) ciasto: 3 jaja 1 czubata szklanka mąki (170 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 200 g masła(...)cukru 1 łyżka świeżo startego imbiru nadzienie: 3 duże gruszki do posypania: 1 pełna łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu . wykonanie: Jajka ubić z cukrem ,dodać mąkę z proszkiem i sodą. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta, dołożyć starty imbir. Wszystko utrzeć mikserem na gładkie ciasto , wymieszać i przełożyć do formy ( średnica tortownicy
Z Marcepanemsałatę lodową i… w zasadzie nic więcej. Pierwsza myśl – trudno, zrobię ją solo tak jak robię zieloną sałatę – na słodko-kwaśno. Potem jednak dodałam do niej gruszkę , a w lodówce znalazłam połowę cammemberta. Wyszło bardzo fajnie:) 1 główka sałaty lodowej 1 gruszka (średniomiękka) 1/2 sera camembert około 250-300 g kwaśnej gęstej śmietany 18% sok z połowy(...)małej cytryny sól, pieprz, cukier Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Gruszkę kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym. Doprawiamy całość solą oraz cukrem i pieprzem w taki sposób, by otrzymać słodko-kwaśny sos. W salaterce mieszamy sałatę, gruszkę i ser. Polewamy to przygotowanym sosem śmietanowym, mieszamy. Podajemy od razu
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi smakami. Spróbujcie takiego połączenia. Moje ciasto z znikło w mgnieniu oka. Smakowało gościom i rodzinie. Polecam. Składniki: (na standardową keksówkę) 250 g masła lub margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 2 pełne łyżki ciemnego(...)kakao 2 pełne łyżki syropu czekoladowego* 3 łyżki wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka klasy M mała szczypta soli 3 połówki gruszek z syropu – do nabycia w ZdrowyMarket24 *ja użyłam takiego jak w tym przepisie (klik) , ale może być dowolny Przygotowanie: W garnuszki z grubszym dnem rozpuszczamy margarynę lub masło
Słodkie okruszkipomogą małe rączki. Winogronowy jeż to smaczna, zdrowa i kolorowa przekąska, która zachwyca zarówno dzieci jak i dorosłych. To świetny pomysł na urozmaicenie przyjęcia dla najmłodszych. Polecam! Składniki: 2 gruszki 1 kiść dużych zielonych winogron opakowanie wykałaczek 4 kulki ziela angielskiego – na oczy 2 rodzynki lub borówki- na noski *** Gruszki myjemy i za pomocą nożyka do jarzyn obieramy(...)połowy ale tylko tą część gdzie jest ogonek. Ogonka nie urywamy, jedynie w razie potrzeby skracamy *** *** Winogrono myjemy, osuszamy i nabijamy na wykałaczki. Tak wykonane koreczki wbijamy w gruszkę w miejscu gdzie pozostała skórka *** *** Z kulek ziela angielskiego robimy oczy a na pozostawione ogonki gruszek nabijamy rodzynki lub borówki tworząc nosy jeży *** *** Na kolce możemy też nabić truskawkę lub malinkę
Blog z Apetytemzamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym małym naczyniu, także w kokilkach. Połączenie gruszek i orzechów włoskich sprawdza się zawsze. Idealnie do nich pasuje także ser pleśniowy. Ale wtedy nie byłoby już na słodko ;) Składniki: Ciasto: (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej(...)zetrzeć je na tarce i przełożyć do kokilek, dociskając palcami do dna oraz boków naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i podpiekać ok. 8 minut. Nadzienie: 4 gruszki cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść włoskich orzechów Wykonanie: Składniki
zadanie-gotowanieugotowaniego ryżu i mam idealne drugie śniadanie (słowo „lancz” też mnie wku…, tj. denerwuje) Składniki powiedzmy na 4-6 porcji: opakowanie roszponki – 200 g 2 gruszki 2 pomarańcze sok z połowy cytryny 2 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodu 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki Gruszek przeważnie nie obieram(...)tylko dokładnie szoruję. Gruszki pokroić w kostkę, pomarańcze-obrać, podzielić na cząstki a cząstki przekroić na pół, pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Moja rada: wrzućcie wszystko to możliwie największej miski, a mieszajcie poprzez potrząsanie miską, żeby nie potrzebnie nie „szmacić” składników. Smacznego! ps. Te klika pestek granatu do dla bajeru do zdjęcia Artykuł Surówka z roszponki
greenscarfBywa czasem, że nawet ulubiona owsianka, którą przecież można przygotować na setki sposobów, się znudzi. I co wtedy? Wtedy sięgam po kaszę jaglaną albo płatki quinoa. Prażę gruszkę z cynamonem albo kroję inne ulubione owoce, wyciągam z lodówki słoik najlepszego domowego jogurtu (który jest tak gęsty, że można go kroić nożem), oblizuję łyżkę po maśle orzechowym... Tak wygląda moje(...)Zdjęcia jeszcze ciepłe;) Było tak dobre, że od razu postanowiłam się nim podzielić:) Składniki (na 1 porcje): 1/3 szklanki płatków quinoa 1/3 szklanki mleka* 1/3 szklanki wody 1 gruszka 100ml jogurtu (wg gustu, ja lubię naturalny) 1 łyżka masła orzechowego kilka miechunek łyżeczka owoców goji szczypta cynamonu * można użyć 2/3szklanki mleka roślinnego, zamiast mleka krowiego i wody. Mleko
Obiad gotowyDzisiaj będzie bardzo prosto. W zasadzie te placki to nic szczególnego - żaden rewelacyjny pomysł czy sposób na placki idealne. Ot, kilka składników, które były pod ręką a do tego gruszki, które - mocno już dojrzałe - czekały aby je zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Jednak nam bardzo smakowały. A to już chyba wystarczający powód, aby się tutaj znalazły ;) Najlepsze na ciepło(...)Składniki: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 gruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie. Kroimy w niedużą kostkę. Jajka, cukier, mleko, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Dodajemy do niego pokrojone gruszki i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta
My simple kitchenpysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku, który i smakowo i wizualnie ładnie komponuje się z tym ciastem :) Tortownica(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka szczypta soli 30 g suchego maku 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka 3 miękkie(!) gruszki konfitura żurawinowa Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, sól i nadal ucierając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolać również mleko. Na samym końcu wsypać
My simple kitchenSzarlotka z jabłek i gruszek to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE(...)600g gruszek i jabłek, najlepiej pół na pół (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić
Smakołyki Berenikitylko otworzyłam oczy to przez pierwsze 20 minut zastanawiałam się czy w ogóle jestem głodna. I tak powstało całkiem fajne śniadanie dla leniwych :) Składniki: 2 gruszki 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 1 szklanka mleka sojowego Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w cienkie paski, zostawiamy kilka pasków do dekoracji, a resztę(...)kroimy w kostkę. W misce łączymy jajko z mlekiem i miodem, dodajemy płatki owsiane, 1 łyżkę cynamonu i gruszkę pokrojoną w kostkę. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia przeznaczonego do zapiekania, dekorujemy paskami gruszki i lekko posypujemy cynamonem. Całości pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C Smacznego
Niezły Młynekpikantne, słone, ostre, słodkie, korzenne itd. Ciastka mogą stanowić słodki dodatek do kawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem gruszki i dwóch rodzajów czekolady – gorzkiej i mlecznej z orzechami i rodzynkami. Zdecydowanie upiekłam je po raz pierszy ale nie ostatni:)). Mufinki z gruszką i czekoladą 1 szkl mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, cukier, sól) wymieszać w misce. W osobnej połączyć jajko, maślankę i masło. Miksturę dodać do suchych skladników razem z gruszkami i czekoladą pokrojonymi w kostkę. Wymieszać niezbyt dokładnie i przełożyć do foremek – każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 stopniach przez około 20 min aż będą złotobrązowe. Smacznego Artykuł Mufinki
Pieguskowa KuchniaNaszła mnie ochota na chrupiące, ciepłe, cynamonowe bułeczki z jabłkami. Do przepisu użyłam gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie sporządziłam z jabłek i gruszek, jednak jeśli chcecie, możecie zrobić tylko z jabłek, lub jedynie z gruszek. Natomiast polecam wypróbowanie takiego połączenia, ponieważ idealnie do siebie pasują. Nie ma na co czekać. Do dzieła! Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu(...)cukrem trzcinowym około 10 bułeczek Składniki: 1 płat ciasta francuskiego na blachę o wymiarach 25×50 cm ( XXL) 4 jabłka 3 gruszki kilka kropel aromatu rumowego kilka kropel aromatu arakowego 1 łyżka cynamonu 1/3 szklanki cukru ( użyłam ksylitolu) 1 jajko cukier trzcinowy do posypania Przepis: Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tartce. Wrzucić na patelnię i odparować
Jaglusia