miksujemy wszystko razem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy ją partiami, na trzy razy, do miski – mieszamy już ręcznie, bez miksera, szpatułką lub łyżką, do dokładnego połączenia. Gruszkę (lub gruszki) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i oczyszczone ćwiartki kroimy wzdłuż na 3-4 kawałki. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego wierzch. Wciskamy kawałki gruszki i karmelizowane(...)mąki tortowej T400-450 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 120ml jogurtu naturalnego albo kefiru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub nasiona z połowy laski wanilii 1 duża lub 2małe gruszki garść orzechów w karmelu z TEGO przepisu
Karo in the KitchenJeszcze niespełna trzy tygodnie temu siedzieliśmy rodzinnie na progu naszego nowego domu i jedliśmy ten jesienny, nieskomplikowany deser. Zmęczeni, brudni od pyłu i głodni. Jabłka i gruszki przywiezione przez teścia z jego sadu spełniły swoją rolę idealnie. Wystarczyło po prostu pokroić je na kawałki, posypać kruszonką i zapiec. Łyżeczki oblizywaliśmy wszyscy. Jako że hołduję prostym, nieskomplikowanym przepisom, ten przypadł(...)szczególnie. Wersję elegantszą można zaserwować w towarzystwie sosu waniliowego – wtedy będzie raj! A jak przygotować takie zapiekane owoce? Składniki 2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki 1-2 gruszki garść żurawiny garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu kruszonka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 50 g stopionego masła Wykonanie Małe żaroodporne naczynka smarujemy masłem. Wykładamy
Raj dla Podniebieniamiskera! Składniki: jajka - 2 olej - 125 ml śmietana 18% - 140 g miód - 1 łyżka cynamon - 1 płaska łyżeczka cukier brązowy - 210g mąka pszenna - 250g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki gruszki - 3 (najlepiej mocno dojrzałe) Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek(...)pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości ok. 3/4 foremek. Przed pieczeniem każdą babeczkę posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Babeczki dodatkowo możemy podać
Pogotujmy.plskładników, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką – dlatego najlepiej bulw nie obierać, ograniczyć się tylko do ich porządnego wyszorowania. Składniki (3-4 porcje): 500 g topinamburu 1 duża gruszka 1 średni ziemniak 1 cebula cukrowa 3 i 1/4 szklanki (ok. 800 ml) bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka(...)łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. 3) Dodać pokrojony w kostkę topinambur, ziemniaka, gruszkę oraz rozmaryn (gałązkę w całości lub suszony
Fitsweet.meprzypadku mam na myśli, to jak bardzo gryka jest zdrowa. Osobiście za jej smakiem nie przepadam, ale mimo to po nią sięgam. Dzięki obecności w cieście czekolady, gruszek i borówek, smak gryki nie jest dominujący. Jeżeli mimo to Wam przeszkadza, to można dodać do ciasta łyżeczkę świeżo mielonej kawy. Złagodzi ona posmak gryki. SKŁADNIKI 1 jajko szczypta soli(...)gorzkiej czekolady 70 g masła 50 ml mleka 120 g cukru trzcinowego 200 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 gruszki 125 g borówki amerykańskiej dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną. Borówki
Passions hobbies lifemiksujemy wszystko razem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy ją partiami, na trzy razy, do miski – mieszamy już ręcznie, bez miksera, szpatułką lub łyżką, do dokładnego połączenia. Gruszkę (lub gruszki) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i oczyszczone ćwiartki kroimy wzdłuż na 3-4 kawałki. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego wierzch. Wciskamy kawałki gruszki i karmelizowane(...)mąki tortowej T400-450 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 120ml jogurtu naturalnego albo kefiru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub nasiona z połowy laski wanilii 1 duża lub 2małe gruszki garść orzechów w karmelu z TEGO przepisu
Karo in the Kitchenrynku spotkaliśmy rukolę z domowej uprawy. Ponieważ dawno nie robiłam sałatki z rukoli, chętnie ją kupiliśmy. Powstała prosta, bardzo smaczna sałatka, z dodatkiem orzechów, gruszki i parmezanu. Idealna na lunch lub kolację. Polecam! składniki 70 g rukoli 50 g orzechów włoskich, obranych, lekko pokruszonych 40 g tartego parmezanu lub dowolnego twardego seta typu parmezan 1/2 gruszki(...)oliwy sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Sałatę opłukać, osuszyć. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Orzechy wrzucić na suchą patelnię, prażyć ok 4 minut. Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie półplasterki. Ser zestrugać w cienkie wiórki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Sałatę włożyć do miski, posypać orzechami, serem i plastrami gruszki
Stare GaryPyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek. Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time. 2 szkl mąki 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej(...)szkl orzechów włoskich 2-3 gruszki Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami. gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki
Smakołyki Asisumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie to miała być tylko gruszka pod kruszonką, ale zostały mi jakieś dwa samotne, już troszkę starsze jabłka, więc postanowiłam je do tych gruszek dorzucić. Potem dorzuciłam kilka borówek, dla przełamania słodkości pozostałych owoców. Jak już(...)można jeść na ciepło, sa teraz jak najbardziej wskazane Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: – 100 g mąki – 60 g zimnego masła – 25 g cukru pudru Pozostałe składniki: – 4 gruszki – 2 jabłka – 2 garści borówki – garść płatków migdałowych – 3 łyżeczki niesłodzonego kakao – odrobina masła Crumble zaczynam zawsze od przygotowania kruszonki: łączę mąkę z cukrem pudrem
Relaxtimepowstała jednolita masa. Dodajemy cukier puder. W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę – wlewamy do masy serowej – miksujemy. Wykładamy tężejącą masę na tartę. 5 gruszek obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne. Wrzuciłam je na patelnię, dodałam 1 łyżkę cukru i smażyłam gruszki około 15 minut. Wyłożyłam gruszki na masę serową. Częściowo się(...)kostek czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Polałam tarte czekoladą. Mąż mówi, że pycha Artykuł Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmuszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cztery części. Na cieście rozłożyć gruszka obok gruszki i przykryć drugą częścią ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec
Kuchnia PokoleńPyszny, domowy jabłecznik z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu. Jabłecznik z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi, szał! Składniki: 1 kg jabłek 2 gruszki 3 szklanki mąki 4 jaja 1,5 szklanki cukru 200 g masła(...)śmietany, u mnie 18% niecała szklanka suszonej żurawiny łyżka proszku do pieczenia szczypta cynamonu aromat śmietankowy forma o wymiarach: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm Przygotowanie: Jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek
Zasmakuj Kuchnioryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych(...)instrukcji na opakowaniu. Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część
Lena Gotujewiedziałam już jak przerobić gruszki, bo pomimo tego że podzieliliśmy zbiory na trzy skrzynie (dla każdej rodzinki) to tego było baaaardzo dużo - nie wiem co byśmy mieli zrobić jakbyśmy tego nie podzielili ;-) I tak żeby nie stracić ich za dużo - bo dojrzewają w tym upale w błyskawicznym tempie, zrobiłam kilka słoików kompotu na zimę. Specjalnie nie podaje(...)gruszek bo to wszystko zależy od tego ile ich mamy lub ile słoików mamy :) Składniki: gruszki woda cukier Przygotowanie: do słoika wkładamy przekrojone na ósemki gruszki zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy wodą - tak prawie do brzegu słoiczka słoiczek zamykamy i pasteryzujemy przez ok 15 min od czasu zagotowania się wody (do garnka wkładamy słoiki i zalewamy wodą
Gotowanie z pasjąszczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już wolniej. Na patelnię dodać masło i miód, delikatnie podgrzewać do momentu aż się wszystko roztopić. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Rozłożyć gruszki na roztopionym maśle, obsypać cynamonem. Po chwili przewrócić gruszki na drugą stronę. Wlać masę jajeczną i potrząsnąć lekko patelnią(...)Masa jajeczna powinna wpłynąć między gruszki. Smażyć na małym ogniu aż masa u góry będzie przy dotyku sprężysta i sztywna. Teraz są dwa sposoby dopieczenia omleta. Pierwszy – położyć talerz na górze patelni i szybki ruchem odwrócić patelnię dnem do góry. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze 2 minuty. Drugi – wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleń