Świeże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego ciasta, a piekłam je jeszcze zanim przeszłam na roślinną stronę mocy. Wszystkie odzwierzęce składniki zastąpiłam roślinnymi: w miejsce masła roślinna margaryna najlepszej jakości, zamiast żółtek jaj przecier z mango (równie dobrze(...)waniliowego 2 łyżki przecieru z mango (lub z innych owoców) 1 ½ szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego waniliowego lub sojowego) budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 duże dojrzałe gruszki Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj margaryną, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp mąkę, przesiany cukier puder, proszek do pieczenia i sól, zamieszaj. Dobrze schłodzoną
Roślinna - blog wegańskimówicie dzisiaj "w końcu piątek"? Po 17:00 można uznać, że oficjalnie zaczął się weekend. Można spędzić miły wieczór, trochę odetchnąć. Do menu na nieśpieszną kolację polecam sprawdzone połączenie gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Do tego sałata rzymska i wyraźna w smaku rukola. Całość doprawiona sosem z miodowym akcentem i jest pysznie. Udanego wieczoru. Składniki na 2 porcje: 1 sałata(...)rzymska mini 1 duża garść rukoli 50 g wyłuskanych orzechów włoskich 50 g sera gorgonzola 1 duża gruszka 1 łyżka soku Sos 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka balsamico sól i pieprz Przygotować sos. Wszystkie płynne składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić. Energicznie wstrząsnąć
Pełny talerzCiastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru(...)cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem
UgotowaćNajbardziej smakują mi śniadania na ciepło i słono. Jednak dzisiaj postanowiłam przygotować coś innego - sałatkę z roszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka(...)Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 gruszka garść orzechów ziemnych 50 g sera gorgonzola 2 łyżeczki dżemu jagodowego Łowicz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól ,pieprz Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Do miseczki wlać oliwę
Ugotowaćsamemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza Polecam gorąco(...)Scroll down for recipe in English Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą (1 duża 32 cm) Składniki: 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki 1/2 szklanki startego sera gouda
karmelowydobry:) Składniki: 2 łyżki stołowe płatków owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie(...)pół gruszki kroimy w kostkę, pół w paski (jak na zdjęciu). Owsiankę robię przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni
Pause Gotowanie!Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek. Składniki: 100g roztopionego masła 2 jaja 250ml mleka 300g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara 2 nieduże dojrzałe gruszki garść chrupiącej granoli (uzyłam Crunchy Naturalne) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać
Moja Delicjanimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) ½ szklanki(...)cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem. Ciasto - Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce
Takie tam pichcenienależy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny. Tarta wytrawna z gruszką i serem Gorgonzola Spód: 200 g mąki pszennej razowej; 100 g mąki gryczanej; 1 żółtko; 150 g masła; 2 łyżki jogurtu naturalnego; pieprz(...)ziołowy; sól. Farsz: 2 gruszki; 100 g sera Gorgonzola; 1 białko; 3 łyżki jogurtu naturalnego; tymianek świeży; gałka muszkatołowa. Działamy ! Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty
Życie na widelcujadam ją o wiele, wiele rzadziej za to mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów. Składniki : 0,5 litra mleka 2 łyżeczki maku 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka miodu 3 łyżeczki cukru kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie : Mleko zagotuję wraz z makiem, cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję płatki i zmniejszam ogień(...)minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W między czasie kroję gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce miodu do momentu aż kosteczki gruszki zaczną przypominać skwarki. Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną gruszką na górze. Pychotka
Mechanik w kuchnikoniec marudzenia i czas coś upiec..:) Wprawdzie jest już późno, ale przed snem proponuję jedne ze najsmaczniejszych muffin, jakie dotychczas upiekłam. Wspaniały delikatny smak cynamonu połączony z gruszką.. Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 125 g ( ½ kostki) masła(...)margaryny ½ szklanki kefiru lub maślanki ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 gruszki Sposób wykonania: Rozpuścić masło lub margarynę, gruszki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki suche: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kakao. W oddzielnym naczyniu połączyć wszystkie składniki mokre: rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę, kefir lub jogurt, jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Następnie wymieszane
Na słodko lub wytrawnieDziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :) Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;) Składniki : 1 krążek 250g sera(...)camembert 1 gruszka 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 2 łyżki żurawiny Przyprawy : cynamon Camembert wyjmujemy z pudełka, odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, po czym również wkładamy do parowaru. Włączamy na 10 minut. Po 10 minutach krople wody, która się pojawi na powierzchni sera
Parowar Facetaniezliczonych zaletach kaszy jaglanej już pisałam TU , dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 twarde gruszki duża łyżka miodu garść orzechów, np. włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przed ugotowaniem kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda(...)jaką jaglanka może mieć po ugotowaniu bez wcześniejszego przygotowania. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5, czyli na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody, od czasu do czasu mieszając. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne i kroimy w cząstki - większe lub mniejsze, to już kwestia indywidualnych upodobań. Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim
Taste Of My Dayodświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol oraz 3 : różowy grejpfrut, dojrzała gruszka i ksylitol. Będzie różnorodnie bo to popłaca! im bardziej urozmaicamy zdrowe posiłki tym więcej nasz organizm znajdzie powiązań by lepiej wchłaniać minerały i witaminy. Zamiast cukru koniecznie użyjcie ksylitolu - wasze(...)zęby Wam podziękują a organizm zawsze będzie alkalizowany. Zapraszam do wypróbowania i polubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Czas przygotowania: ok 15 minut Dla 2 osób Składniki: Pół dużej gruszki 1 małe jabłko 10 truskawek rozmrożonych bądź świeżych 30-40 gram czekolady białej 1 kiwi Pół różowego grejpfruta Kilkanaście kulek granata Sok z limonki Przygotowanie: 1/ Obieramy grejprfruta kroimy na małe kawałki
Kuchnia PROzdrowotnaumączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce.Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier(...)pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki na przemian gruszki i ser, posypujemy orzechami, na wierzch kładziemy tymianek (zdjęcie na samej górze). Delikatnie zalewamy kiszem.Wstawiamy powtórnie do piekarnika na ok. 30 minut. Kisz powinien delikatnie urosnąć, gruszki zbrązowieją
W kuchni wieczorem