produktów! Na jakie produkty jest teraz sezon? Za czym warto się rozejrzeć na bazarze? Sezon na listopad! Sezon na owoce! Teraz pełną gębą zaczął się sezon na jabłka i gruszki. Warto zapytać sprzedawcy o pochodzenie owoców - dobrze jest wspierać lokalne rynki i lokalnych dostawców. Wybieram jabłka , z których hodowcą mogę zamienić słowo, bo akurat przyjechał je sprzedać. To w moich(...)zrobię :) Te najbardziej pachnące są zazwyczaj słodsze i nadają się do bezpośredniego spożycia. Te z mniej intensywnym zapachem zwykle są twardsze i kwaśniejsze - idealnie nadają się do pieczenia. Kupując gruszki pamiętajcie, że nie są ona najlepszym surowcem do przechowywania. Najlepiej czują się w chłodziarce najlepiej w takim "ułożeniu", żeby nie obijały się, są bowiem bardzo podatne na uszkodzenia, obicia
Gary Bez dnapropozycje na pożywne śniadanie z dodatkiem płatków Lubella , które sprawią, że chociażby kanapka z awokado i jajkiem, jogurt z owocami czy tosty z camembertem i gruszką nabiorą smaczniejszego wymiaru, a przy okazji będą jeszcze bardziej wartościowe. 1. Jogurt kokosowy z orzechami i płatkami 1 porcja: 200 g jogurtu kokosowego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki płatków Lubella Choco Kulki 1/4 szklanki(...)orzechów: migdałów, włoskich oraz laskowych świeże owoce do dekoracji Jogurt wymieszać z miodem, przełożyć do miski. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami, płatkami oraz owocami. 2. Crostini z gruszką, serem pleśniowym i płatkami 12 szt.: 1 mniejsza bagietka 1 roladka sera pleśniowego 1 gruszka 4 łyżki masła płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód do dekoracji Bagietkę pokroić
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię połączenie słodkich smaków ze słonymi. Nie tylko w mięsie, ale i w sałatkach jest to dokonała kombinacja! W dzisiejszej sałatce słodkie śliwki, gruszka i winogrona fantastycznie kontrastują ze słonym serem feta. Sałatka może być fajną propozycją na drugie śniadanie lub lunch zabrany ze sobą do pracy. Kapustę pekińską można zastąpić sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio(...)przed jedzeniem. Zresztą...spróbujcie sami! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 2 dojrzałe gruszki mała kiść zielonego winogrona ok. 200 g sera feta ok. 100 g śliwek 1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki majonez świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina soli świeże listki melisy - ok. 2 łyżki Kapustę pokroić na cienkie paseczki. Paprykę przekroić wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennaponiżej. Jest ono bardzo proste i naprawdę ekspresowe – wszystko do jednej miski, możemy użyć miksera lub poćwiczyć biceps mieszając wszystko łyżką. Do tego koniecznie kruszonka i sezonowe owoce. Gruszki idealnie się sprawdzą, staną się apetycznie miękkie, a jednocześnie będą pięknie wyglądać w cieście. Składniki (na blachę o średnicy około 31cm): 10 łyżek mąki 2 duże jajka 3 łyżki masła(...)trochę do wysmarowania blachy pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru łyżka esencji waniliowej 3 dojrzałe gruszki bułka tarta do obsypania blachy Na kruszonkę: 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek mąki 150g zimnego masła Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką, nadmiar strzepując. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy
Smaczna Stronamargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} „Pijane” gruszki są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi. Filet z kaczki plus taka gruszka…Mega! Składniki: 2 kg twardych gruszek 500 g cukru 2 laski(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wodę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy gruszki, gotujemy na wolnym ogniu 25 min, zalewę studzimy, dodajemy brandy, przekładamy do dużych słoików, dodajemy plasterki cytryny i zalewamy marynatą
R'n'G KitchenTarta z gruszkami powstała bardzo spontanicznie i bez planowania. I po raz kolejny dochodzę do wniosku, że wszystkie moje przypadkowe przygody kulinarne to najlepsze przepisy:)Na targu zakupiłam kg gruszek do zjedzenia, wyglądały apetycznie, były super dojrzałe a takie lubię najbardziej. Dzień dość upalny, zanim dotarłam do domu to już uległy trochę zgnieceniu. Szybko coś … Czytaj dalej Tarta(...)gruszkami Artykuł Tarta z gruszkami pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąlubię połączenie mięsa z owocami, a z dodatkiem smaku gorgonzoli-pyszności po prostu. Zachęcam do spróbowania tego połączenia. SKŁADNIKI: 0,40 dag. filetu z kurczaka 15 dag. gorgonzoli 2 gruszki konferencja makaron tagliatelle 200ml śmietany 30% 1 łyżka majeranku olej natka pietruszki przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros WYKONANIE: marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy gyros pieprz(...)sól majeranek mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(albo na całą noc), następnie smażymy około 10 min., gruszki obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem
Kuchnia Beatykuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy(...)masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść
Szalona Kuchnia EwelinyMoim zdaniem połączenie ciasta kruchego i owoców to najlepsza propozycja na święta. Gruszkowa szarlotka to taka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt się nie oprze. Kwaskowe jabłka, które stanowią bazę nadzienia wraz z gruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób(...)pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 4 g proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jabłkowo-gruszkowa masa 1 kg jabłek np.: antonówek, szarych renet 500 g gruszek 150 g cukru 100 ml wody 50 g mąki ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka
Ciasta z tradycjamifirmy i polecam każdemu, choć tani nie jest i cena może odstraszać to jednak warto zainwestować każdą złotówkę. To solidny wybór na długie lata. Sandwich z serem gruszkami i żurawiną: 8 kromek chleba pszennego tostowego 1 twarda dojrzała gruszka Miękkie masło do posmarowania 15 dag sera pleśniowego camembert lub brie 10 dag suszonej żurawiny Przygotowanie: Z gruszki usunąć gniazdo(...)nasienne, pokroić ją na cienkie plasterki. Kromki chleba cieniutko posmarować masłem z jednej strony, na kromkach kładziemy pokrojony ser pleśniowy, plasterki gruszki, posypujemy suszoną żurawiną , przykrywamy drugą kromką chleba , wkładamy do nagrzanego opiekacza, zamykamy i grillujemy kilka minut aż tosty będą chrupiące. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z firmą DEZAL
Wanilia i Kardamonpora na kolejne zestawienie dodatków. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię, gdy pizza jest przeładowana dodatkami. Dlatego stawiam na wyraziste w smaku składniki, które doskonale łączą się ze sobą. Gruszka, dojrzewająca szynka, ser z niebieską pleśnią i orzechy włoskie. Tylko i aż tyle. I oczywiście cienkie ciasto. I jeszcze oliwa do polania. To w zupełności wystarczy:) Składniki (na 2 duże(...)mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzka) 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur) garść orzechów włoskich rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół
Obiad gotowySkładniki: 1,5 kg gruszek,obranych 8 łyżek odszumowanego miodu (słoik wstawiamy do bardzo ciepłej wody i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu ,aż miód będzie czysty i ten czysty dodajemy), 100g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską. Wykonanie Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i gotujemy do miękkości w malej ilości wody,byle były zakryte. Odcedzamy(...)wodę odlewamy. Miękkie gruszki miksujemy z miodem i mieszanką ziołową. Tak przygotowane zagotować krótko ,przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce (można też porcjami zamrozić). Przed śniadaniem zjadamy 1/2 łyżeczkę na czczo popijając szklanka ciepłej wody , 1 łyżeczka po obiedzie i popić szklanka cieplej wody, 2 łyżeczki wieczorem: można rozpuścić w ciepłej wodzie, Smakuje lekko pikantnie
mojej kuchniSkładniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki prażonego słonecznika 1 lyżeczka octu szampana tu ,lub soku cytryny Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,skropić sokiem,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu(...)przegryzienia smaków.:)) ps. sól i pieprz do smaku,nam wystarczył sam majonez. Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Awokado to owoc, nazywany jest gruszką smaczliwką
mojej kuchniKrem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć(...)garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne. Ziemniaka obrać, pokroić. Gruszki i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową i tymianek. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. Wlać wino i gotować kilka minut. Orzechy pokroić
królestwo garów