namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki(...)słonych krakersów • 40 g roztopionego masła • 300 g boczku surowego wędzonego • 1 szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy
W mojej kuchnibidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 8 filetów śledziowych marynowanych w occie 2 ziemniaki 1/2 białej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 burak 1,5 gruszki 50 g żurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki Ziemniaki i buraka ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki(...)Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą gruszkę przełożyć
kulinarnyswiatdomizajmie więcej niż 45 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa 50 gr startego żółtego sera 50 gr startego zmrożonego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki woreczek ryżu 1 średnia gruszka 2 łyżki miodu pieprz, sól Przygotowanie : Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu następnie nakładam starty ser oraz starte zmrożone masło(...)kilka chwil z każdej strony po czym przekładamy do formy i zapiekamy ok 20 minut w 160 oC. W między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru. Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową
Mechanik w kuchnibrokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku(...)gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli. Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny. Ryż cały czas mieszamy aby się nie przypalił i się nie sklejał. Resztę soku dolewamy
Bon appetit mon amieMięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy(...)łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam(...)ciasto do pieczenia a następnie wykladam przestanięte gruszki. Mieszankę studencką drobno siekam. Następnie posypuję ciasto. Z pozostalego ciasta wykrajam paski i robie zdobienie albo kratke. Piekę ok 35 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche
Gotowanie PatkiPołączenie sera pleśniowego ze słodką gruszką i w towarzystwie "dużych" pieczarek portobello sprawdziło się wybornie. PS. lepiej użyć gruszki jak najmniej soczyste. Składniki 2 gruszki 70 g sera pleśniowego gorgonzola cząber- świeże listki 2 duże pieczarki portobello pieprz sól Przygotowanie Ser pleśniowy starłem na tarce. Wstawiłem do lodówki. Gruszki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach
R'n'G KitchenJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde (po niderlandzku „niebo i ziemia”), ew. Himmel
Kulinarna PokusaTarta serowa z kwaśną żurawiną, słodką gruszką i bezą. Robi się ją szybko, spód do tarty można upiec dzień wcześniej. Gruszka w serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru(...)zimnego 2 łyżki zimnej wody ser: 350 g sera twarogowego 125 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę
wesoła kuchniaKompot wigilijny z suszonych owoców, każdy z nas robi na Wigilijną kolację.Już czuję ten aromat . Składniki: 50 g śliwek suszonych 10 g gruszek suszonych 10 g jabłek suszonych Amkez - suszone owoce i warzywa 5 plastrów suszonych pomarańczy cukier dodajemy do smaku : kardamon w ziarnkach 3 szt 1 cytryna-sok 2 anyżki 4 goździki Wykonani(...)garnka wlewamy wodę, wkładamy suszone plastry pomarańcza,jabłka i śliwki i gruszki. Gotujemy na małym ogniu doprawiając cukrem,sokiem z cytryny, anyżem i goździkami i kardamonem. Taki kompot jest bardzo smaczny i pije się go z przyjemnością.Wiadomo , że suszone owoce, będące esencją składników odżywczych są bardzo zdrowym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety. Zarówno śliwki, jabłka
Różowa kuchniaCiasto jest smaczne, a przy tym proste do zrobienia, może spróbujecie upiec? Składniki : 2 duże obrane gruszki, ok. 60 dag świeży wyciśnięty sok z 1 cytryny 4 jajka 10 dag cukru 10 dag roztopionego masła i przestudzonego 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie : Gruszki obrać(...)polać sokiem z cytryny, wymieszać Jajka dokładnie roztrzepać, dodać przestudzone masło, zmiksować Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Dodać cukier, utrzeć całość Do takiej mas dodać gruszki wraz z sokiem, wymieszać Formę o średnicy cm wyłożyć papierem, przelać ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 170 *C przez około 45 min. ( sprawdzić patyczkiem) przepis stąd Moje uwagi: przed dodaniem
Proste Potrawyjeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich(...)mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO 2-3 gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich
SMYKWKUCHNIprzypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście, że gorgonzola(...)słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład
Chilli Czosnek i OliwaŚnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml laska(...)wanilii biała czekolada do oprószenia dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące. Mocno spienić, za pomocą np. spieniacza
Poezja Smaków - blog kulinarny