gruszka - 6508 przepisów (strona:102/434)

Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami 114

Polędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)rolady. Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim

wesoła kuchnia
Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną 86

boskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki(...)dodatkiem ulubionego syropu. Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego

Raj dla Podniebienia
Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym 143

danie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy.... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała(...)pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut

Czerwień i błękit
Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej 145

lepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli(...)Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku 137

Przyszła wiosna więc moim menu zagościło więcej lekkich potraw, więcej warzyw i owoców. Dziś mam dla Was połączenie, które bardzo lubię. Koniecznie spróbujcie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku! Składniki (4 porcje): 1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo(...)zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie

Moja pasja smaku
Sałatka z roquefort i radicchio 159

Sałatka z roquefort, radicchio, gruszką i winogronami to super wielkanocna sałatka…Idealna na nadchodzący sezon. Musiałam wymienić wszystkie składniki, ponieważ razem tworzą one niepowtarzalny smak sałatki. Oczywiście ser roquefort jest kluczem do popularności tej sałatki . Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi(...)dosyć słony smak. Jest niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka. Sałatka z roquefort Składniki: 4 porcje 150 g sera roquefort 100 g mieszanej sałaty w tym radicchio 2 gruszki 100 g winogron Dressing 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki czarnego pieprzu Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż

codojedzenia
Gruszki zapiekane z serem z niebieską pleśnią 116

Przekąska idealna do wina i nie tylko.... Szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić. 1 gruszka, 50 g sera z niebieską pleśnią, kilka orzechów włoskich, sos: 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 kostka mlecznej czekolady, 30-50 ml mleka Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda nasienne(...)Ściąć minimalnie gruszkę od spodu, tak aby połówki ładnie stały i nie przechylały się. Ser drobno pokroić. Orzechy posiekać. We wgłębienia po gnieździe nasiennym włożyć ser i trochę posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku. Gruszki ułożyć na talerzu, polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi orzechami.  zastawa

królestwo garów
Lody awokado z gruszką 93

Wegańskie domowe i zdrowe lody. Są lekko orzeźwiające za sprawą mięty i mają fajny aksamitny smak dzięki awokado. Z gruszką fajnie się komponują. Proste lody do zrobienia w domu. 2 gruszki 2 awokado 1 banan 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku(...)cytryny. Przekładam do garnka, wsypuję cukier i wlewam 6 łyżek wody. Gruszki gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Wystudzone przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję banana zamrożonego, posiekaną miętę i miksuję blenderem. Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ łyżeczką. Skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do  pozostałych zmiksowanych owoców. Ponownie blenduję całość. Przekładam do pojemnika i wstawiam

wesoła kuchnia
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 96

zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło. Kasza jaglana z gruszką i cynamonem z dodatkiem domowej granoli . Najlepszy początek każdego dnia! To pyszne śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną toaletą. Dodawanie gotowej granoli(...)jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę. Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw

Moja Mama Gotuje
smaczny deser jogurtowy z gruszkami... 121

Składniki: gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie(...)wierzchem), galaretki gruszkowe rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wlać do gruszek i schować do lodówki do stężenia żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę

W Mojej Kuchni Lubię
Kisiel gruszkowy 104

gwarantuję Wam, że zrezygnujecie na dobre z gotowców.  Dla kogo: dla maluszków dla lubiących domowe deserki dla lubiących jedzenie bez niepotrzebnych E wzmacniaczy smaku Składniki: 3 duże gruszki lub 4 małe płaska łyżka mąki ziemniaczanej szklanka wody (250ml) łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego lub miodu (opcjonalnie)  Wykonanie: Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Gruszki(...)włożyć do rondelka, zalać 3/4 szklanki wody (dodać cukier - opcjonalnie) i gotować na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (potrwa to ok. 15 minut). W reszcie wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać ją do kisielu. Chwilę pogotować, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Gdy kisiel zgęstnieje to wlać do salaterek i przestudzić

Mania Wypiekania
Peczak, gruszka i pietruszka 128

Ciemne, zimne, wietrzne popołudnie czyli idealny czas na pyszną, sycącą sałatkę z pęczaku. Przygotowałam ją na bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy(...)przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka z kurczakiem, gruszką i dżemem z rokitnika 141

Kolejna kanapka, która (obiecuję!) zachwyci Wasze kubki smakowe :) Tym razem postanowiłam połączyć grillowaną gruszkę, kurczaka gotowanego w maśle prowansalskim, mozzarellę i dżem z rokitnika ;) Całość smakuje obłędnie     Składniki: 100 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki masła 2 łyżeczkiziół prowansalskich sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki dżemu(...)rokitnika 100% Łowicz + 2 ciabatty 6 plastrów gruszki garść mozzarelli    Mięso pokroić na kawałki, natrzeć je solą, pieprzem i ostrą papryką. Zalać oliwą i odłożyć na kilka minut. Masło rozpuścić w rondelku, dodać obrane ząbki czosnku, zioła prowansalskie i przygotowany wcześniej kurczak. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Na patelni grillowej zgrillować plastry gruszki

Domowa cukiernia Ewy
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 133

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi gruszkami w połączeniu z budyniem waniliowym... filiżanka kawy i duży kawa ł  takiego ciacha to jest mój czas na chwile zapomnienia...😍 😍 Ciasto szybko się przygotowuje i jest bardzo łatwe do zrobienia, wi ę c każdy sobie poradzi z wypiekiem takiego ciacha. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jeśli na ten weekend już macie(...)łyżeczki, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, jajko 1 szt, budyń: mleko 1 l. budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g, dodatkowo: gruszki konferencyjne 7 szt, bułka tarta 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: M ą k ę  przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie

kulinarne odsłony pati
Zrazy zawijane z kaczki 144

Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki . 4 kacze nogi, 1 -2 twarde gruszki, musztarda (u mnie francuska), tymianek do oprószenia mięsa, sól, 8 ziaren pieprzu czarnego, gałązka tymianku, mąka do oprószenia 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki), cukier, 2 łyżki zimnego(...)kości. Mięso oprószyć solą i tymiankiem i dostawić, najlepiej do dnia następnego. Mięso z nóg ułożyć na folii spożywczej ułożonej na desce, przykryć folią i roztłuc mięso na kotlety. Gruszki umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plastry. Mięso smarować musztardą, układać na nim plasterki gruszki – dwie trzy warstwy. Zwinąć mięso, spiąć szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Oprószyć mąką. Obsmażyć

królestwo garów