Gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio cebula 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 50 g sera gorgonzola gruszka garść orzechów(...)włoskich oliwa 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera parmezan sól, pieprz Gruszkę i ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w głębokim garnku na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż
wyzwania kuchenneniewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych(...)smażenia zdejmuj orzechy z ognia i mocno posyp solą. Krok 2 Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Zdejmij ją z patelni. Krok 3 Umyj gruszkę i morele, a następnie przekrój owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz
Niedzielny kucharzDługi, słoneczny weekend sprzyja imprezom pod chmurką. Warto więc odpalić grilla i przygotować pyszne przekąski. Dzisiaj polecam przepis na szaszłyki warzywne z kiełbaskami i gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry(...)grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą
Tradycyjna kuchnia KasiChrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)kilka minut, aż zrobią się chrupiące. Gruszkę pokroić na plastry, które zgrillować na patelni grillowej. Orzechy uprażyć na suchej patelni, pokroić i wymieszać z miodem. Zrumienione kromki skropić oliwą, na nich ułożyć kolejno rukolę, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i orzechy
wyzwania kuchenneżywiąc się wyłącznie nimi. Dlatego... ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)łyżeczki mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki. Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam. Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością
W kuchni Karmel-itkiSałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe! *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj liście(...)szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij. Gruszkę umyj, obierz i oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę. Fetę też pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę, pomidory, całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem. Składniki
Eat me! Fit me!Składniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki prażonego słonecznika Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu do przegryzienia smaków.:)) ps. sól i pieprz do smaku,nam wystarczył(...)majonez. Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Awokado to owoc, nazywany jest gruszką smaczliwką
w mojej kuchniMoje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:). 100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę. 2. Rozkładamy płat ciasta(...)francuskiego. Posypujemy go mozzarellą, gruszką i gorgonzolą. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniprzygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia. Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek. Składniki: 4 kg gruszek 2 łyżki cukru na słoik 3 goździki na słoik woda Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier
Kuchnia w oparachniż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant. Producent syropu Diamant na swojej stronie pisze: "to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt(...)pieczenia – 20 g olej kokosowy – 80 g mąka pszenna – 250 g limonka – 1 szt. masło 1 op śmietanki 36% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 gruszki cukier syrop złocisty Diamant Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant . Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st. Nieobrane bataty pieczemy przez
Kuchnia w oparachjadła mlecznego śniadania. No cóż... dorosłam a śniadania mleczne uważam za najpyszniejsze na świecie. Szybko się je robi a dodatkowo są zdrowe. Dziś zapraszam Was na pieczoną owsiankę z gruszką i dżemem niskosłodzonym truskawkowym Łowicz . Producent na swojej stronie pisze o dżemach niskosłodzonych: Swoje wyjątkowe uznanie i popularność wśród konsumentów zawdzięczają odpowiedniej recepturze i najlepszym, soczystym owocom, których duże kawałki(...)Składniki: 2/3 szklanki płatków owsianych garść orzechów laskowych 3 łyżki dż emu niskosłodzonego truskawkowego Łowicz 1 jajko 1/4 szklanki jogurtu 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki mleka 2 gruszki 1 łyżka miodu migdały Cynamon Płatki owsiany mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym Łowicz . Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy
Kuchnia w oparachSkładniki: 1,5 kg gruszek,obranych 8 łyżek odszumowanego miodu (słoik wstawiamy do bardzo ciepłej wody i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu ,aż miód będzie czysty i ten czysty dodajemy), 100g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską. Wykonanie Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i gotujemy do miękkości w malej ilości wody,byle były zakryte. Odcedzamy(...)wodę odlewamy. Miękkie gruszki miksujemy z miodem i mieszanką ziołową. Tak przygotowane zagotować krótko ,przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce (można też porcjami zamrozić). Przed śniadaniem zjadamy 1/2 łyżeczkę na czczo popijając szklanka ciepłej wody , 1 łyżeczka po obiedzie i popić szklanka cieplej wody, 2 łyżeczki wieczorem: można rozpuścić w ciepłej wodzie, Smakuje lekko pikantnie
w mojej kuchniDelikatna sałatka z miękkiego, soczystego indyka, wyrazistej w smaku rukoli i słonego sera, które idealnie komponują się z chrupiącą, słodką suszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki. Składniki: 350g fileta z indyka 60g suszonej morwy białej 60g rukoli 2 gruszki 180g sera fety 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki(...)większą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większe paski. 4. Ser feta pokroić w kostkę. 5. Dressing: Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem. 6. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć kawałki
Szalona Kuchnia EwelinyPrawie każde smoothie jest na bazie banana albo awokoado, To nie, to smoothie na ciiepło jest na bazie gruszki i jest zaskakująco pyszne. Wiadomo jest, że imbir jest cudownym środkiem przeciwbakteryjnym i uodparniajacym na zimowe choroby przebijającym czosnek o głowę. Do tego rozgrzewa i tego nie trzeba bać się o nieprzyjemny oddech. Ważna uwaga: Nie próbujcie zagotować mleka z imbirem(...)mleko nazwyczajniej się zważy. Imbir dodać odzielnie do szakera do w miarę gorącefo mleka ale nie do takiego które ma prawie temperaturę wrzenia. SKŁADNIKI; 1 gruszka 250 ml mleka (sojowe, z migdałów lub zwykłe) ok. 2 cm kaałek imbiru łyżka zmielonych migdałów ewent. masłą meanatbutter (z orzeszków ziemnych) łyżka orzechów pistacjowych (opcjonalnie) Wykonanie: Mleko podgrzać ale nie zagotowywać Gruszkę obrać
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszny sernik z gruszkami. :) Składniki: I. Ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki brązowego cukru - 3 żółtka - 150 g masła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej II. Masa serowa: - 700 g zmielonego sera - 6 jaj - szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka(...)gruszek III. Piana: - 3 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wykładamy przygotowaną formę, a drugą wkładamy do woreczka i mrozimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C i podpiekamy spód ciasta, aż będzie matowy. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy ser. Z białek ubijamy
DominikaDolci