Latem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje(...)czerwona cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi. I jeszcze ten pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną
Chilli Czosnek i OliwaPrzez cały rok staram się pić domowe koktajle. Dzisiaj miałam ochotę na gruszki więc kupiłam kilka. Bardzo smaczne. Powstał koktajl z bananem i cynamonem, dodałam płatki owsiane i moje kubki smakowe były w siódmym niebie. Bardzo pożywny koktajl, który polecam z całego serca. Wyczuwalny smak gruszki, kremowa konsystencja dzięki bananowi i rozgrzewający smak dzięki mielonemu cynamonowi. Cudowny koktajl! Przepis(...)przekazuję, a Wy podajcie dalej, niech dowie się o nim cały świat, bo zasługuje na sławę! Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem / 2 porcje Składniki: 1 duża gruszka, słodka i soczysta 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 banan, dojrzały 3 łyżeczki cynamonu plus do posypania cukier lub jego zmiennik taki jak miód, ksylitol itp. 2 łyżeczki płatków owsianych Przygotowanie: Do blendera
Moja smaczna kuchniaciasto na 30-60 minut c) PAMIĘTAJ ,że mleko krowie jest gęstsze od roślinnego więc analogicznie mniej mleka lub więcej mąki. Podawać z czym dusza zapragnie-u mnie: -karmelizowana gruszka 1.obraną gruszkę(a najlepiej ze 2-3) pokrój w kosteczkę 2.rozgrzej na patelni/w garnku masło i 1/4szklanki cukru 3.wrzuć gruszkę 4.smaż około 4minut mieszając -słodka śmietanka(...)innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę też(tak tak nie płaczcie) dzisiaj świętujemy! Ze szczególnymi podziękowaniami dla: - Marii -chapeau bas za ogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii
U FiolkiMacie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie. Wymiary foremki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 - 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 4 gruszki szklanka cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki(...)łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód
Różne smaki w kuchniSkładniki : 2 kg dojrzałych gruszek 2 średnie cytryny 1 kg cukru 1 laska wanilii 20 dkg dobrego świeżego masła Sposób wykonania : G ruszki opłucz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Owoce wsyp do miski, skrop je sokiem wyciśniętym z cytryn, wymieszaj dokładnie z pokrojonymi gruszkami. Odstaw na 10-15 minut. Do rondla wsyp cukier, postaw(...)długo, aż zrobi się karmel ( cukier się rozpuści i zbrązowieje ). Mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Następnie dodaj do karmelu masło i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Wsyp gruszki i smaż na małym ogniu. Konfitura będzie gotowa, gdy masa zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnechwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki to fantastycznie działają na układ trawienny, czytaj: przyśpieszają przemianę materii. Jestem pewna że z jabłkiem i cynamonem będzie(...)kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa. Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej olejem. Piecz około godziny
greenscarfDanie z kuchni francuskiej. Burgundia. Składniki 400 g rozbratla 1 gruszka 3/4 szklanki wody pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka koniaku sól pieprz Przygotowanie Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso(...)podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody z sokiem. Do reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem
R'n'G Kitchenczekoladą. Mam nadzieję, że Wasze dzieci polubią taką sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki: 1 szkl suchego makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy(...)ostygnięcia. Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na kawałki. Brzoskwinię obieramy ze skórki i wycinamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem sok z cytryny
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki ksylitolu / 1/2 g cup of xylitol 1 laska wanili i / 1 stick of vanilla skórka z cytryny / peel with lemon 3 jajka / 3 eggs 5 gruszek / 5 pears mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 4 łyżeczki cynamon u / 4 teaspoons cinnamon cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie(...)przecinamy i wyskrobujemy ziarenka) i cynamon em , potem dodajemy mąkę , mleko, skórkę z cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki . Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy
Projekty ze smakiemMoją kolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć(...)same 😇 Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy 1 łyżką oleju
Kuchnia w czekoladziePolędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)rolady. Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim
wesoła kuchniaboskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki(...)dodatkiem ulubionego syropu. Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego
Raj dla Podniebieniadanie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy.... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała(...)pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut
Czerwień i błękitlepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli(...)Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć
Ugotowane pozamiatanePrzyszła wiosna więc moim menu zagościło więcej lekkich potraw, więcej warzyw i owoców. Dziś mam dla Was połączenie, które bardzo lubię. Koniecznie spróbujcie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku! Składniki (4 porcje): 1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo(...)zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie
Moja pasja smaku