grillowana - 1000 przepisów (strona:9/67)

Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 245

Grilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt.  filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła

Kulinarny karnet Christophera
Grillowanie na lawie, czyli warsztaty w andel's Hotel Cracow 149

Po raz drugi zostałam zaproszona na warsztaty w restauracji Delight w andel's Hotel Cracow. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13751

Marynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym

Blondynka Gotuje
Filet grillowany ze smardzówkami 135

Smardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną

Smaczna Pyza
Wołowina - czas grillowania 181

 Jak wczoraj już wspomniałam , że sezon grilowania w pełni. By grill był udany, warto wiedzieć jak długo grilować mięso- Wołowina:Stek ok 2-2,5

Smaki Edyty
Grillowane awokado z halloumi 151

Próbowaliście kiedyś grillować awokado? Ja Tak! Hamburgery z grillowanym łososiem i awokado okazały się pysznym daniem. Postanowiłam więc wybróbować grillowane awokado z halloumi. Halloumi to mój ulubiony ser solankowy , który również świetnie nadaje się do grillowania. Faktem jest, że ten ser dopiero po termicznej obróbce nabiera smaku. Razem z awokado tworzą niezłe duo. Przysłowiową kropką nad i w tym daniu(...)jest słodko kwaśny sos, który je orzeźwia. Grillowane awokado świetnie się z nim komponuje. Pyszne danie na kolację lub lekki lunch. Kolorowe i pożywne! Grillowane awokado Składniki: na 2 porcje 2 awokado 125 g halloumi 1 brokuł 100 g baby szpinaku 3 dymki garść kiełków Sos słodko kwaśny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej 1 łyżeczka chili płatków szczypta czarnego pieprzu

codojedzenia
Podpłomyki grillowane faszerowane 168

Podpłomyk i grillowane faszerowane to alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Co to jest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli(...)placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 156

kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku(...)Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje również wilgoci grillowanej rybie. Taki zabieg pozwoli nam również

naRuszcie
Sezon na grilla 121

Polacy kochają grillować. A pogoda od jakiegoś czasu wręcz zachęcała nas do odkurzenia grilla odstawionego w jakiś piwniczny kąt. W sklepach wszelkie artykuły spożywcze i przybory przydatne do grillowania aż wysypują się w z półek - sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Co prawda nie możemy jeszcze zaprosić znajomych do siebie na grilla, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy po prostu przygotowali(...)sobie na grillu obiad we własnym ogródku czy na tarasie. Nie pozostaje więc nic, tylko wypatrywać słonecznych majowych dni i planować pyszności z grilla. Jak zdrowo grillować? Zacznijmy od techniki grillowania. Pamiętajmy, aby nie opiekać mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Wraz z ilością wytopionego z produktu tłuszczu do ognia zwiększa się ilość wytworzonych substancji, które mogą mieć działanie toksyczne

Z notatnika dietetyka
Soczyste szaszłyki z jagnięciny 100

marynaty i dokładnie nią natrzeć kawałki mięsa. Odstawić do marynowania na około 2 godziny. Grilla rozgrzewać w dużej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kawałki jagnięciny grillować na metalowych szpikulcach do szaszłyków (lub bambusowych uprzednio namoczonych w zimnej wodzie przez około 30 minut). Szaszłyki umieścić na ruszcie i grillować z każdej strony po około 2 minuty (łącznie(...)minut). Powinny one być nadal różowe w środku!. Do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalne stojaki do grillowania. Taki składany stojak do grillowania szaszłyków wykonany jest ze stali nierdzewnej z 6 prętami (szpikulcami) o przekroju kołowym, co znacznie ułatwia nam obracanie całych szaszłyków. Takie zestawy do grillowania szaszłyków i inne akcesoria do grillowania można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla

naRuszcie
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 236

Grillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie  przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej.    Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata(...)razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką) i wkładamy (już do następnego dnia) do lodówki. Na drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem, mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozpalamy grilla, mięso układamy na tacce i grillujemy po ok. 7 minut  z każdej strony. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Zielono-czerwony obiad 127

marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii i szczypiorkowi. Postanowiłam ją wykorzystać do marynaty. Kto lubi grillowany drób? My bardzo, tym bardziej, że dania te są łatwe w przygotowaniu, do tego fajnie się prezentują na stole  i są doskonałe w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad(...)proponuję zielono-czerwony obiad przygotowany z grillowanej piersi indyka, mięso było zamarynowane w zielonej musztardzie (2 łyżki) z 1 łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu, całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki faszerowane 200

Faszerowane pieczarki z grilla robiłem już nieraz ale przyznaję zawsze im czegoś brakowało. Pomysł  na grillowane pieczarki który tym razem wykonywałem jest wreszcie trafiony.To jest właśnie to czego szukałem i co mogę Wam zaproponować.Pieczarki faszerowane - czym ? Zobacz w przepisie jakich składników użyłem.Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego 5 dag sera(...)góry na ok 4-5 minut po czym wyjmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King.Na grillach węglowych bez przykrycia proponuję użyć foli aluminiowej i każdą pieczarkę delikatnie owinąć.Smacznego ;) Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King użyczonym

Mechanik grilluje
Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli 105

Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli to pomysł na niezwykle smaczną przystawkę czy też przekąskę. Bakłażan sam w sobie jest bardzo delikatny w smaku, dlatego w połączeniu z pikantna pastą z makreli tworzy idealny duet a przy tym zdrowy – bakłażany warto jeść! PRZEPIS NA GRILLOWANY BAKŁAŻAN Składniki na grillowany bakłażan: 2 małe bakłażany pół małej makreli wędzonej(...)cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić grillowany bakłażan: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dusimy aż marchewka zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy – miksujemy wszystko by warzywa bardziej się rozdrobniły. Dodajemy rybę oddzieloną

Dorota Smakuje
Ananas z grilla 176

już nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa. Składniki : owoc ananasa 4 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie : Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej(...)ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały. Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę.  Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w owocu dość szybko się karmelizują

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania