grillowana - 1000 przepisów

Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 186

chyba Polaka, który nie lubiłby grillowania. W każdym razie ja nie znam takiego ;) Grillujemy na urlopie, podczas weekendu i spotkań z rodziną. Na działce, kempingu czy...w kuchni. Tak tak, grillowanie w kuchni też jest możliwe i chyba coraz więcej z nas to robi. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w elektryczny stołowy grill i właśnie wtedy przekonałam się(...)taki sposób stworzyć sobie namiastkę pikniku :) Smacznie, zdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany indyk z grillowaną cukinią 147

Kupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala.  Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :)  Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :)Składniki: 1 podwójna pierś indyka(...)leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy z żurawiną do mięs

Aga w kuchni
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 320

patelnie grillowe czy grille elektryczne- dla nich sezon trwa cały rok. A dzisiaj ja, jako osoba należąca do tego grona, postawiłam skorzystać z dobrodziejstw techniki i postawiłam na aromatycznego, grillowanego kurczaka w towarzystwie grillowanych pomidorków, delikatnej kaszy jaglanej, fasoli oraz kukurydzy. Z czystym sumieniem polecam każdemu znudzonemu "tradycyjnym kurczakiem" bo naprawdę ta wersja smakuje genialnie. W przepisie standardowo podaję ilości(...)nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory Filet grillujemy po kilka minut z obydwu stron, na złocisty kolor  Pomidory grillujemy do miękkości, około 2 minut z jednej strony Fasolkę oraz kukurydzę dokładnie płuczemy i odsączamy

peanutbuttermonster
Grillowany łosoś z kozim serem, grillowanym mango i gruszką z prostą sałatką i brokułem na parze 187

ości, doprawiamy solą i grubo mielony pieprzem oraz sokiem z limonki. Mango kroimy w grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry+ 1 minuta z drugiej strony, ponownie przekładamy go na stronę(...)skóry i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. W tym czasie układamy na nim pokrojony w kostkę kozi ser i część pokrojonych w kostkę grillowanych owoców. Na talerzu układamy roszponkę, na niej pokrojone w kostkę grillowane mango i gruszkę, następnie wykładamy na talerz ugotowane na parze brokuły oraz łososia. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 222

dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój(...)dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa. W przypadku marynowania mięsa w takich alkoholowych marynatach musimy uważać podczas jego grillowania. Po pierwsze ważne jest aby nadmiernie nie spalić mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem go na ruszcie. Znacznie

naRuszcie
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 139

kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.sałatka:2 garście szpinaku świeżego1 papryka czerwona 2 małe(...)może być żółta i zielona)2 cebule10 pieczarekprzyprawa grill ziołowy Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki

Monia miesza i gotuje
Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami 113

kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W rozgrzane węgielki grilla wkładamy umyte ziemniaki w mundurkach, owinięte folią aluminiową. Karkówkę grillujemy na kratce ok. 30 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny już być upieczone

Aga w kuchni
Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 196

Uwielbiam dania z grilla i nie trzeba rozpalać grilla, aby zjeść pyszne grillowane danie, wystarczy wykorzystać grill elektryczny. Często przygotowuje grillowany schab z różnymi dodatkami. Ostatnio  był to grillowany schab z rozmarynem. Tym razem zamarynowałam go na ostro z oliwą, sosem sojowym i sosem piri piri, no i posypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako(...)dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb,  łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla  lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy, sosu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 100

delikatne i najlepsze jak jest średnio-wysmażone. Polecamy wam dwa wyjątkowe przepisy na ten delikatny kawałek mięsa, który może posłużyć wam do przygotowania niezwykłego romantycznego posiłku w nadchodzące Walentynki. Grillowany Filet Mignon z ziołami Do tego przepisu najlepiej wykorzystać suszone zioła. Składniki: 4 filety mignon o grubości około 4 cm / steki wycinane z końcowej części polędwicy ¼ szklanki oliwy z oliwek(...)dokładnie wymieszać. Filety umieścić w płytkim szklanym naczyniu. Wlać na nie mieszankę ziołową, przykryć i odstawić do marynowania na około 1-4 godzin do lodówki. Grilla przygotować do grillowania steków rozgrzewając go do wysokiej temperatury. Steki wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar, doprawić solą i pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. (Zobacz poradnik grillowania steków ). Grillowany Filet Mignon

naRuszcie
Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 101

Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego(...)powodu Halloumi jest serem, który można grillować lub smażyć na patelni bez obawy utraty jego struktury. Ser ten jest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami

naRuszcie
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 162

czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego. Tak było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów i brzoskwiń, którą podałam z paskami grillowanego kurczaka. Kurczak ma w sobie coś takiego, co czyni go idealnym kompanem słodkich, owocowych smaków i cała potrawa świetnie zagrała. Ale żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam(...)się z aromatem bazylii i pieprzu, które przełamują ich owocowy smak. Spróbujcie koniecznie, to jest naprawdę dobre!:)Dzisiejsza sałatka skojarzyła mi się z czasem spędzanym na świeżym powietrzu i grillowaniem, dlatego postanowiłam podać ją z grillowanym kurczakiem według mojego sprawdzonego przepisu. Mięso przygotowuję na patelni grillowej, trwa to zaledwie chwilkę, a wychodzi bardzo soczyste i pyszne.Jak to robię?Smażąc kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Stek grillowany na desce cedrowej 130

Większość z nas myśli, że jedynym sprawdzonym sposobem na steka jest szybkie grillowanie w wysokiej temperaturze. My zachęcamy do grillowania go na desce cedrowej. Grillując steki w ten sposób nie dostaniemy pięknego przypalonego wzoru od rusztu ale za to otrzymamy soczyste steki wzbogacone aromatem dymu. Czas przygotowania: 5 minut Czas grillowania 15 minut Składniki: 4 steki z polędwicy każdy około(...)międzyczasie grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Steki oprószyć solą i pieprzem. Namoczoną deskę umieścić na ruszcie na około 5 minut. Następnie deskę odwrócić i wyłożyć na nią steki i grillować przez 12-15 minut lub do momentu osiągnięcia wymaganego stopnia wysmażenia steków. Tak grillowane steki następnie usunąć z rusztu i odstawić na 5 minut. Podawać z sosem chimichurri. Do przygotowania

naRuszcie
Grillowane podudzia z boczkiem 134

Grillowanie to sposób na szybkie i proste posiłki. Takim właśnie posiłkiem są grillowane podudzia zawijane w paski boczku. Przygotowywane w ten sposób podudzia zachwycą waszych gości.A prosty i szybki sposób ich przygotowania sprawia, że będą one gościć często na waszych rusztach i stołach.Składniki: 8-12 podudzi z kurczakaokoło 250 gram boczku w paskach (najlepiej wędzonego)1 łyżka oliwy1(...)łyżka kminku mielonego2 łyżeczki chili w proszku2 łyżeczki brązowego cukru½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzuPrzygotowanie:Do przygotowania podudzi według tego przepisu warto posłużyć się stojakiem do grillowania podudzi i skrzydełek. Na samym początku z podudzi usuwamy skórkę. Tak przygotowane podudzi należy skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: kminkiem, chili w proszku, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Każde z podudzi zawijamy

naRuszcie
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 149

Pstrąg jest idealną rybą do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby bo ich mięso jest delikatne i nie chcą oni oglądać kiedy ładny kawałek ryby rozpada się na ruszcie. Ale tak naprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić(...)drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku

naRuszcie
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 122

Ostra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki(...)około 15 minut, wycisnąć i mamy sok z tamaryndowca) Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do średniej. Ruszt nacieramy oliwą z oliwek. Steki grillujemy stosując się do poradnika grillowania steków, w sumie 8 minut. Steki wyjmujemy z grilla i pozwalamy im odpocząć około 5 minut. Następnie tniemy je w cienkie paski w poprzek włókien

naRuszcie