jaskrawo zielonych ziarenek nie dało się przygotować czegoś ciekawszego... Dlatego w tym sezonie na bób postanowiłam przygotować go inaczej - i tak narodził się wspaniały, aromatyczny pilaw z bobem i grillowaną cukinią.- Mmmm...pięknie pachnie... Tylko co to jest pilaw? - pytali mnie znajomi. Okazuje się, że nie jest to danie zbyt znane w Polsce. Stąd w moim poście zawarłam również(...)gwiazdek anyżu w porównaniu do oryginalnego przepisu, ponieważ nie przepadam za nimi. I tak były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu
Chilli Czosnek i Oliwasię bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula(...)pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO
Zainspiruj się kuchniąlodówce ser mozzarella, oliwki i wszystkie inne składniki jakie nam smakują. fajne w tych tostach jest to, że możemy do nich dodawać wszystko co nam się tylko podoba! :) Grillowane panini... SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina ser żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa(...)kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąwersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony aż serek pod naciskiem palca będzie mięciutki. Plastry ananasa również grillować aż leciutko się zabrązowią. Podawać od razu na ciepło póki serek jest płynny
Monia miesza i gotujeoknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. Składniki :* 2 średnie cukinie* sól morska* łyżka klasycznej oliwy
Magiczne Życie Martyananasa przeplatamy przez patyczki do szaszłyków. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na jednej części nasze szaszłyki, a na drugiej stronie cukinie i pomidora. Grillujemy z każdej strony. W czasie kiedy szaszłyki się grillują, wlewamy oliwę z przyprawami do sałaty i szczypiorku i mieszamy. Na talerzu układamy plastry cukinii, pomidora i szaszłyki, obok układamy sałatę. Całość
Blondynka Gotujemnie powstrzymać! Moje ulubione motto, które brzmi: "Nie czekaj aż burza minie - naucz się tańczyć w deszczu" zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku(...)godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy patelnię grillową, na którą umieszczamy zamarynowane plastry boczku i grillujemy do momentu,aż boczek będzie dobrze wysmażony, podczas tego procesu co jakiś czas odlewamy wytapiający się tłuszcz. Do podania można by jeszcze podać chrzan, oczywiście jak kto lubi ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujemałe grillowanko. Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę.Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakarkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum godzinę (ja marynyję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło.sałatka:2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g)200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej350 g zielonej fasolki szparagowej1(...)zalewy i przepłukać.Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem.Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski
Monia miesza i gotujeGrillowane tofu z makaronem gryczanym, cebulką, czosnkiem i imbirem w sosie sojowym przyprószone skórką z cytryny, szczypiorkiem i czarnym sezamem Przepis już niedługo
wegetalerzeulubiona przyprawa do żeberek folia spożywcza do glazury: 60 ml piwa 60 ml miodu 60 ml gruboziarnistej musztardy starta skóra z jednej cytryny Przygotowanie: Na dzień przed grillowaniem żeberka natrzeć przyprawą i zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane żeberka marynować w lodówce przez 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed grillowaniem. Aby przygotować glazurę wymieszać razem wszystkie(...)składniki. Żeberka wyjąć z foli i umieścić na stojaku do grillowania żeberek. Wstawić do grilla rozgrzanego do 180 0 C na 80 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z grilla natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą, zawinąć w folię aluminiową i grillować następne 20 minut w temperaturze 180 0 C . Przed podaniem żeberek odstawić je na 10 minut. Dobrym sposobem na grillowanie
naRuszcieWitam serdecznie, czas grillowania trwa już w pełni, piękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą
Kuchnia Beatypachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można
Pełny talerzsmaku Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka myjemy i tniemy w małą kosteczkę, doprawiamy papryką z solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej ok 7 minut. Brokuła myjemy i tniemy na małe różyczki, gotujemy na parze ok 15-20 minut. Wszystkie składniki studzimy i łączymy z sobą. następnie dodajemy serek
Niezły Młynekprodukty w atrakcyjnych cenach Przygotowanie: Każdą kromkę chleba posmarować masłem ułożyć: chleb,ser, kiełbasa, pomidor, pokrojone jajko, liście bazylii, ser i przykryć chlebem. Wszystko pieczemy w tosterze albo grillujemy. Do tego maczamy tosty w naszym sosie orzechowym :) Smacznego
Niezły Młynek