grillowana - 1000 przepisów (strona:12/67)

Grillowane zraziki z kurczaka 171

Koniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów.  Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki(...)czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania 0,5 małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie:  Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką.  Cukinię pokrój w długie

Niezły Młynek
Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 198

papryka czerwona 12 średnich pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka tymianku sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: Pieczarki i warzywa przygotowujemy około 1 - 2 godziny przed grillowaniem.  Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczarki mieszamy, aby olej pokrył je z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki z obu stron pieprzymy(...)pieczarki zmiękną, przejdą ziołami i solą. Nadmiar soli spłynie z warzyw, gdy podczas mięknięcia puszczą sok.  Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie pieczarki i warzywa. Szaszłyki grillujemy na średnim żarze. Podczas grillowania szaszłyki obracamy.  Czas grillowania zależy od temperatury w grillu (ja grilluję około 10 - 15 minut). Warzywa powinny zmięknąć, lekko nabrać kolorku, ale być jeszcze

Smak mojego domu
Szaszłyki na pożegnanie 160

spodziewałam. To było nieuniknione. Lato się skończyło. Nadeszła jesień. Lato i cała słoneczna pogoda zniknęła dziś jak kartka w kalendarzu. Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już(...)utrzeć razem. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować

Pełny talerz
Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey 221

olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić. Mięso tuż przed grillowaniem oprószyć solą od strony, którą układamy na ruszcie. Steki grillować na rozgrzanym(...)według upodobań. (wskazówki poniżej) Gotowe steki odłożyć na bok na zimną kratkę na 3 minuty, żeby krew i soki wewnątrz mięsa zostały równomiernie rozprowadzone. Podawać z masłem ziołowym. Jak grillować? Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się

Pełny talerz
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 188

łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki pieprzu Cayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki(...)marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).Przygotować sos:  na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania

SzczyptaSmaQ
K... Kurczak z porem i papryką! 1484

często bawiłam się z małymi, żółtymi dziobakami ;) Wczoraj planując zakupy zorientowałam się, że dawno nie gościł na naszym stole. Postanowiłam to nadrobić i tak oto powstało danie na grillowanego kurczaka z porem, papryką i pieczonymi ziemniakami, na które przepis już niedługo :) Por to warzywo dość kontrowersyjne. Przez długi czas miałam przed nim obawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie(...)łyżki wody, aby pomóc warzywom :) Po ok. 10-15min. dodajemy serek i łyżeczkę jogurtu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pilnujemy, by się nie przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku

Kitchens Alphabet
Grill 112

Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem

Aga w kuchni
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 209

Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie  lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków(...)śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę.  Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około 30 min w temp. 180°C. Marchewkę

Moniki Smakołyki
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 124

najbardziej? Co z greckich dań sami byście zjedli?Talerz różnych mezeSpecjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki (patrz niżej), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane(...)limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα)Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem. Gyros ( Гύρος - czyt. jiros)Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 180

przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej (czyli irańskiej). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana(...)smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich.Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny, podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
Owocowe szaszłyki z grilla 169

Pyszne grillowane szaszłyczki owocowe. Dobre jako deser np. polane polewą czekoladową jak również mogą stanowić dodatek do grillowanego camemberta.składniki:3 plastry świeżego ananasa2 małe jabłka1 banan10-12 truskawekJabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania na patyczki(...)szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się zabrązowią, nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię ich dodatek i ten przyjemny truskawkowy zapach podczas grillowania i jedzenia

Monia miesza i gotuje
3 proste marynaty do mięs z grilla 120

bardzo często zamieniam się w człowieka pierwotnego. Jadłbym tylko z grilla, rusztu, ogniska, możecie spodziewać się w najbliższym czasie większej dawki przepisów na rodzinne grillowanie. A na zachętę, podrzucam przepis na rewelacyjną surówkę z młodej kapustki (link do przepisu) idealną do mięs z ognia.   Przy najbliższej okazji(...)łyżeczka soli   Przygotowanie:   Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.   Marynata kurczak   Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku

kuron.com.pl
Grillowane piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie 148

Dziś polecam Wam pyszny przepis obiadowy – grillowane piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie . Do tak przygotowanych piersi można podać frytki lub ziemniaki oraz zestaw ulubionych surówek. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam takie danie i Wam. Jeśli nie posiadanie patelni grillowej możecie usmażyć piersi na dobrej tradycyjnej patelni. Spróbujcie. Do przygotowania grillowanych piersi z kurczaka wykorzystałam produkty od ZdrowyMarket24(...)następnie rozprowadzamy ją dokładnie po mięsie ręką (mieszamy). Każdy kawałek piersi musi być w marynacie. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy nasze zamarynowane piersi z każdej strony po około 4 minuty na średnim ogniu. Czas zależy od grubości mięsa. Grillowane piersi z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Proponuję domowe frytki

Słodkie okruszki
Grillowane burrito 132

Grillowane burrito Burrito , to jedna z bardziej lubianych przez moich chłopaków potraw . Nigdy jej nie odmawiają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Grillowane burrito jest w zasadzie klasycznym daniem kuchni meksykańskiej , tyle że zapieczone w elektrycznym grillu staje się przyjemnie chrupiące i cieplutkie , co jeszcze bardziej cieszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam(...)lekkiego przestygnięcia . Nakładamy obficie na tortille i zawijamy ( tak jak gołąbki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Wkładamy do nagrzanego do 200 C elektrycznego grilla lub grillujemy na patelni do momentu aż wierzch nabierze ładnego koloru i wypalą się prążki . Gotowe , serwujemy z sosem guacamole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Grillowane

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania