gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:134/372)

Kurczak na niedzielny obiad 200

Bardzo lubię gotować, wymyślać coś nowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego, innym razem bardziej skomplikowanego. Czekanie na efekty takiej pracy jest bardzo ekscytujące. Kiedy mam czas pozwalam sobie na skomplikowane potrawy, takie którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jednak są dni kiedy nie mam ani czasu(...)kiedy będę go mogła wyłożyć na talerz i zwyczajnie zjeść. Taki przepis mam dla Was właśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie

Przysmaki Karolki
orkiszowa kasza w pożywnej sałatce z kurczakiem, suszonymi pomidorami, papryką... 150

łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez  piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę. W tym czasie myjemy mięso i warzywa. Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy). Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne

Miód i pieprz
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 343

Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 312

godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i  warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na liściach świeżego szpinaku 316

liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta  PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki(...)kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 362

pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octy balsamicznego świeża bazylia pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Kurczaka umyś osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę ( o boku 1 cm). Doprawić solą, pieprzem i olejem z pomidorów. Odstawić na 10 min. 2. Muszle obgotować w osolonej wodzie(...)cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się

DefinicjaSmaku
Kurczak z curry 141

pokrojone w kostkę 3 duże cebule - pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 szklanki ryżu pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę natka pietruszki sól pieprz odrobina ziół prowansalskich 4 stołowe łyżki curry + 1 łyżka wsypana do gotującego się ryżu odrobina ostrej papryki w proszku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić

Pychotkaaa
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 277

czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Przygotowanie dania tradycyjnie rozpocząłem od przyprawienia mięsa, które przed rozpoczęciem obróbki termicznej powinno co najmniej przez 20 minut poleżeć zamarynowane w lodówce. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość drobną kostkę - o boku około 1 cm. Do mięsa dodałem sok z jednej limonki oraz otartą z niej skórkę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate(...)patelni typu wok rozgrzałem niewielką ilość oliwy, a następnie dodałem do niej zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka - bezpośrednio po jego wyjęciu z lodówki i smażyłem przez około 7 minut. Po tym czasie dodałem na patelnię zawartość jednej puszki z krojonymi pomidorami i całość gotowałem na dużym ogniu przez około 5 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody zawartej w pomidorach

Wyprawy kulinarne
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 257

kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy do niej także piersi i gotujemy całość z łyżką soli, jak rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy(...)być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim, aż napęcznieją, po czym przecedzamy. Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać(...)wierzchnich liści i obgotować lekko. Do pomocy w obgotowywaniu kapusty wykorzystałam składany durszlak. Kapustę ułożyłam w nim, a następnie wstawiłam do garnka z gotującą się wodą. Kiedy kapusta była sparzona, wyjmowałam durszlak, składałam go na płasko i wygodnie zdejmowałam liście. Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 241

pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia* na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę.Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. Ugotowany I odcedzony makaron przekładamy

Smaki Edyty
Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 195

gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek(...)tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Mięso

https:KKuchniaMniam
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowo-czereśniowym 150

połówki. Do przesmażonego mięsa owoce, miód (do smaku) i śmietanę 18%. Całość posmakować i ewentualnie doprawić/dosłodzić. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Danie będzie gotowe, gdy sos będzie lekko gęsty.  Przygotowane piersi z kurczaka podawać z ugotowanym ryżem. *jeżeli nie macie świeżych owoców to użyjcie brzoskwiń konserwowych + do sosu wlejcie zalewę z puszki; dzięki

Ugotować
Kurczak w sosie paprykowo-porowym 374

miękkości. Na końcu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, próbujemy a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Tym razem wykorzystałam makaron muszelki który bardzo lubię. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem warzywnym Smacznego

Kuchenne Wariacje
Makaron z kurczakiem w sosie słodko - kwaśnym 151

łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.  Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy na dużym ogniu

Cukier&Puder

Proponowane wyszukiwania