łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól, pieprz świeżo mielony kilka listków bazylii Wykonanie: Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie pokroić w kostkę posypujemy lekko solą dostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone udko
kgwjanczewogarść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni. Na małej patelni przygotowujemy
Kuchnia po mojemuminut na średnim ogniu.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać przepłukany ryż. Gotować, aż ziemniaki i ryż będą miękkie (ryż ugotuje się dość szybko).Pod koniec gotowania dodać starte ogórki, sok z kiszonych ogórków i pogotować zupę jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę(...)zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać po kolei wszystkie punkty przepisu. Ugotowane
Gospodyni Miejskabrokuł około 4-5 suszonych pomidorów w oleju i ziołach plaster fety półtłustej (około 1cm;)) wędzona pierś z kurczaka około 2 łyżek mieszanki ziaren Piekło-Niebo sól, pieprz wg. smaku 2 porcje makaronu niskowęglowodanowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu żeby zaoszczędzić czasu, wody i gazu ;) pod koniec gotowania makaronu dorzucamy brokuły przy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnaleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka 1 kula mozzarelli (125g) 300 g pieczarek Sól, pieprz Naleśniki Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt(...)dodatku tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek i pieprz. Gdy woda odparuje, ściągamy z ognia, smarujemy naleśniki i posypujemy je drobno pokrojoną fetą. Zawijamy wedle uznania, w ruloniki, trójkąty, koperty. Farsz kurczak z pieczarkami Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy drobno lub ścieramy na tarce o większych oczkach, dusimy do odparowania większości wody. Następnie kroimy drobno kurczaka i dodajemy go do pieczarek. Dusimy
Powiedz dietom niepół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną cebulę(...)czosnek, dodać ryż chwilę podsmażyć na sucho następnie dodać 2 szkl rosołu lub wody.. gotować przez ok 15 min. Następnie dodać mięso , dynię i resztę składników. Dusić przez ok 15 min, dolać jeszcze wody by risotto nie było suche. posypać natką pietruszki. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej
Gotowanie jest łatweszklanki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie: Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka pokrojony w paski razem z plasterkami czosnku i słodką papryką. Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego
Moja smaczna kuchniaszklanki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie: Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka pokrojony w paski razem z plasterkami czosnku i słodką papryką. Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego
Moja smaczna kuchniaAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne
Nerds KitchenCzas choroby jest okrutny. Zawsze jak coś gotuję, gdy moje smaki idą do lamusa, staram się, by przygotowane dania były proste i wyraziste. Jak już przychodzi do jedzenia, to korzystając ze znanych mi przepisów, posiłkuję się pamięcią; przynajmniej wiem co i jak. Czego użyłem? -cały kurczak; mój waży 2,19kg, więc będę go piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek(...)wrzucamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza będzie na pół-twardo. Wrzucamy pomidory z puszki, gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Wrzucamy odsączony groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Dodajemy łyżkę masła, łyżkę startego parmezanu i mieszamy delikatnie. Gdy kurczak będzie gotowy posypujemy go liśćmi świeżej rukoli. Dajemy mu odpocząć 10 minut przed pokrojeniem. Wybrane części
BaRepasPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony(...)drobną kostkę, przyprawiamy odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej mięso, podsmażamy aż się zrumieni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie łączymy. Na półmisku układamy warstwami podsmażony filet z kurczaka następnie kawałki brokuła oraz ser feta polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem Danie przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczeworoku, obok zrazów wołowych, zagoszczą na naszym świątecznym stole. Jeśli przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku - przy czym drobiowe wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone(...)pomidorów odcedzić z zalewy. Tak przygotowane składniki - po jednym kawałku papryki, ogórka i kiełbasy, oraz piórka cebuli i 2-3 kawałki suszonych pomidorów - umieszczamy na szerszym końcu piersi z kurczaka, po czym zwijamy całość w rulonik, dociskając, i spinamy wykałaczkami, by nic nie wydostawało się ze środka. Każdy rulonik obtaczamy w mące i smażymy z każdej ze stron
Moje Qulinariapapryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna -bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem. Na drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/4 masła podsmażamy cebulę, mięso i paprykę
Maminek kulinarny1 podwójna pierś z kurczaka pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku
Gotowanie jest łatweSkładniki mięso mielone drobiowe, 500g filet z kurczaka, 2 sztuki (połówki) żelatyna, 2 łyżeczki sól peklowa, 3 łyżeczki woda, 70ml czosnek granulowany, 2 łyżeczki pieprz ziołowy
Gotowanie moimi oczamiłyżeczki, przyprawa curry 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, natka pietruszki 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku udko kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać "szumy" cedzakiem, dodać ziele i liść laurowy, gotować z 15 minut, dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, wsypać kucharka, paprykę słodką, dodać kawałki kalafiora i gotować z 15 minut, wsypać makaron kokardki, gotować
W Mojej Kuchni LubięNasze kolejne danie obiadowe to pyszny kurczak w sosie pomidorowym z curry. W zasadzie kawałki kurczaka, bo użyłam udek, można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle
W kuchni u Monikiduże wędzone udko sól i pieprz do smaku 4 gałązki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na patelnie i podduszamy, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wędzonego kurczak kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodkiej papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki
Czarnawisienkapieczenia blachę, pieczemy w temp. 200 stopni, aż się zrumienią) w 0,5 szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpoprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa
Kulinarna Pokusasól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy
e-PrzepisyKulinarneumyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę. Gdy warzywa będą już
Ugotowaćcebule 4 ząbki czosnku mielona papryka słodka i ostra liść laurowy ziele angielskie pęczek bazylii tarta mozzarella Sposób przygotowania: Do zimnej wody włożyć kurczaka i włoszczyznę. Doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki
W SMAKZiemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow100ml śmietanySól, czarny pieprz, papryka ostra i słodkaMajranek, ziele angielskie, liść laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami
Smakowity Blog KulinarnyPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej(...)arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy
Czerwień i błękitmielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukaćdo wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać
W Mojej Kuchni Lubię