Każdemu może się zdarzyć gotowanie obiadu w ostatniej chwili dla niespodziewanych gości lub zwyczajnie z braku czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy
zielonacukinkadodać więcej mąki (mogłabym jeszcze więcej, ale nie chciałam ;) ). Pozostało uformować charakterystyczne kulki z dziurką i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Kluski gotowałam przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia) Podałam z potrawką z kurczaka. Szczerze mówiąc ten kolorowy obiad przewidywałam tylko dla siebie i Syncia bo mój Ślubny za potrawką nie przepada. Mąż nas jednak zaskoczył(...)Takie kluski mogę przyrządzać. Tradycyjne - białe pozostawiam Mamie jako, że kojarzą mi się z jej sylwetką krzątającą się po kuchni czy lepiącą te pyszne kulki nad garnkiem z gotującą się wodą. Pozdrawiam Mamuś. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchnia po mojemupietruszka Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto i robimy kuleczki. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. W między czasie należy zeszklić cebulkę na patelni, dodać pokrojona pierś kurczaka obsmażyć, po ok 10 minutach przyprawić solą, pieprzem, dynią. Na koniec dodać śmietanę i pietruszkę. Doprowadzić do wrzątku i wyłączyć. Ugotowane
MarciochaKucharzyłyżka oleju PRZYGOTOWANIE : Herbatę parzymy w 600 ml wrzącej wody. Do rondla wsypujemy ryż, zalewamy herbatą, solimy i gotujemy ryż do miękkości, na koniec przykrywamy ryż pokrywką i wyłączamy grzanie. Odstawiamy ryż. Cukinię, paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy, następnie dodajemy cukinie i paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistałe zagościła w moich domowych przepisach, powstaje bardzo szybko oraz cieszy smakiem:) Składniki: 0,5kg makaronu świderki/penne, pierś z kurczaka, śmietana 12%, duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, bazylia, oregano, kostka rosołowa, pieprz, sól, olej. 1. Gotujemy makaron. 2. Czosnek obieramy, wyciskamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Szklimy. 3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię
Kuchnia Pełna Pasjimakaronu (my użyłyśmy kolorowego makaronu ze szpinakiem i pomidorami) 50 g szpinaku 70g suszonych pomidorów 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku ½ szklanki śmietany 12% Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody(...)Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy go. Po chwili, gdy nam nieco ostygnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę, 2 łyżki wody z makaronu
Kolizje Smakówłyżeczka pasty harissy (przepis) 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalewamy je marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kaszę gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy kaszę, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do miski. W małej misce przygotowujemy dressing: mieszamy(...)wrzątku na małym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty różyczki brokułu. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plastry cukinii z obu stron do uzyskania jasnej, złocistobrązowej barwy. Pozwalamy plastrom cukinii lekko ostygnąć, następnie kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy na niej kurczaka wraz z marynatą przez
Smakowity Blog Kulinarnyjakąś imprezkę.. 2 podwójne piersi z kurczaka sól, vegeta 2 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu ( mięso powinno być lekko twarde). Wyjąć, a gdy przestygnie pokroić na niewielkie kawałki. Jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem
Moje domowe kucharzeniepyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą
Zawsze głodna!ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz
Kuchenne Wariacjedoprowadzamy do wrzenia jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli mieszamy wylewamy za pomocą łyżki małe porcję ciasta do wrzącego soku pomidorowego mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minut doprawiamy ja na wierzch dodałam pieczonego kurczaka SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmakaronu niskowęglowodanowego świderki 200g pomidorków koktajlowych 200g czerwonej papryki jajko 200g serka wiejskiego łyżka suszonego pesto peperoncini Kotanyi Sposób przygotowania: kurczaka i paprykę kroimy w kostkę pomidory kroimy na pół makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jajko, serek wiejski, pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę do naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić. W garnku rozgrzać olej sezamowy i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce. Wlać mieszankę do zupy i gotować
wyzwania kuchennełyżki oliwy, na których obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie, dodać 2 łyżki zimnego masła. Wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam z karmelizowanymi jabłkami. zastawa
królestwo garów