gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:132/372)

Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 332

porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu, u mnie było to 11 minut. Cebule kroimy na półplasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pesto z dyni z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz serem Comte 233

francuskiego sera Comte lub innego twardego o delikatnym smaku i zapachu 7 suszonych pomidorów 250 gram piersi kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż przed podaniem Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz z nasionami słonecznika, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera

Mango Papaja
Penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie 355

akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście tym razem szpinak. Muszę jednak przyznać, że walka była zacięta do samego końca, ciągle zmieniało się prowadzenie.  Przedstawiam Wam, więc wygrane  danie, które idealne wkomponowuje się w wiosenną tonację. Poza tym nie jedna osoba może powiedzieć: „szpinak – o fuj!” . Sama kiedyś tak myślałam i wiem, że jest to mylne twierdzenie. Klucz do szpinaku(...)który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie! Składniki na 3 porcje: 300g makaronu penne 20 dag szpinaku (świeży) 2 ząbki czosnku Pół piersi z kurczaka (26 dag) Mały pojemniczek śmietany (200g) - u mnie 18% Pół kostki serka topionego (50g) - u mnie gouda 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji

Fabryka pomysłów
Jesienna potrawka z kurczaka 175

zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula

Pasja Smaku
Tarta z brokułami i kurczakiem 289

piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza  śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut. Wyciągamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około

Gotowanie moimi oczami
Flaki 157

udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra gałka muszkatołowa mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Flaki umyć, pomoczyć godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie(...)flaków wrzucić umyte udko,pokrojone w większe kawałki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż flaki będą miękkie. Następnie wyjąć udko i warzywa, udko obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę i wrzucić razem z mięsem z kurczaka do flaków. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki i zagęścić nią

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marzec - kuchnia chińska 179

Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się  kurczak w winie  oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli  creme brulee   i  tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy

W kuchni wieczorem
Kurczak w piwie 184

poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem do grilla… ale pomyślałam, że do gotowania czemu nie ;)! Do tego przepisu wykorzystałam piwo ciemne, które nadało potrawie specyficznego delikatnego posmaku…. Potrawka jest delikatna i aromatyczna i naprawdę warto ją przygotować… Zapraszam

UgotujmyTo.pl
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 152

duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! English version Caramel chicken (4 servings) Ingredients: 8 chicken thigh fillets

karmelowy
Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 154

Basmati (lub innego ulubionego) 1 szklanka wody skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni smażymy ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę

Mango Papaja
Kartoflanka czyli rosół z ziemniakami 137

Mój narzeczony uwielbia rosół z ziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy, bo sama za rosołem nie przepadam.Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam! Składniki :* 3 udka z kurczaka* skrzydło z indyka* kawałek wołowiny - u mnie szponder* 2 marchewki * pół selera * pół pora* 2 pietruszki* cebula* ziele angielskie, pieprz i liście laurowe * 5 ziemniaków* natka pietruszki Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
#32. Jesienny kurczak 124

czasu (nikomu nie chce się wychodzić na to zimno i deszcz ;) ) -  sklep Dajar  oferuje nam 10 % zniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych

Kuchnia w szuwarach
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 210

solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów

karmelowy
pikantny ketchup z papryki 151

tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.  * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
risotto z kurczakiem 185

mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli i wykładamy na talerze, posypując

Miód i pieprz
Jajka kurczaki 149

Jajka jak kurczaki Składniki: - jajka - majonez stołowy - sól - curry   dodatki/dekoracja: - ziele angielskie - pomidor - szczypior Przygotowanie: Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę z żółtek

Kuchnia co dnia
Krupnik na skrzydełkach 152

kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej

R'n'G Kitchen
Tarta na jaglanym spodzie 152

tortownica o średnicy około 27cm): spód/430kcal/: 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec jajko sól na wierzch: 150g gotowanej/podsmażonej z przyprawami piersi z kurczaka 100g czerwonej papryki/zielonych oliwek 100g koncentratu 50g mozzarelli light Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby się nie rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów 168

pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą 181

SKŁADNIKI : 8-10 liści sałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek   PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, następnie nacieramy go przeciśniętym czosnkiem, oprószamy oregano i mielonym pieprzem.  Filet gotujemy na parze przez około 25-30 minut.  Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Gotowy filet kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa czosnkowa IV 173

smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać  1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się

Stare Gary
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 169

żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa z botwinki (na winie) 117

letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z  buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 169

wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować 5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała. Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz, cytryną i goździk. Dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania