drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać(...)wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat
Wanilia i Kardamonwersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania. SKŁADNIKI: 16 kromek chleba tostowego łosoś wędzony (ok. 150-200 g) jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.) szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g) garść rukoli serek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g) majonez (ok. 4-5 łyżek) musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki(...)Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu. Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę. Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania. Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mięsko na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.składniki:1, 5 kg chudego boczku bez skóry650 g mięsa mielonego z
Monia miesza i gotujepomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie(...)piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Krążki ananasa odsączamy z syropu i przekrawamy na połówki. Plastry sera i szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera
Kuchnia MagdaLenypodsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Nadzienie: 30 dag pieczarek 15 dag szynki gotowanej 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (marki Ole!) Sól i pieprz do smaku(...)okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie. Posypać po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut
Wanilia i Kardamonnabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka(...)paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. W razie, gdyby ubyło zbyt
cool and mintykupienia, ugotowania i udekorowania. A przecież można zalanować parce wcześniej, żeby było prosto i łatwo. Jakiś czas temu na spotkaniu mojego klubu kolacyjnego zastanawialiśmy się, co to znaczy gotować prosto i łatwo. Testowaliśmy przepisy z książki Ottolenghiego, który tak jak ja lubi przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności i sprzętów, takie, które przyrządzisz ekspresowo, ale też takie, które robią(...)spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Składniki sałatki: cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki
Ugotowane pozamiatanedadzą nam energię i zapewnią dobry nastrój na resztę dnia-spróbujcie tego połączenia, gwarantuję -pyszne! Składniki dla niej i dla niego: 6 kromek tostowego pszennego chleba 6 plastrów gotowanej szynki 6 przepiórczych jajek 50 g ostrego sera żółtego 3 świeże zielone szparagi ½ awokado Vegeta Natur z czosnkiem do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sposób
Wanilia i Kardamonwłoszczyzny i kości (bulionu) 200 g liści szczawiu* 1 łyżka masła 250 ml śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny 1 łyżka śmietany sól, pieprz *100 g świeżego, nie mytego szczawiu, zajmuje jeden głęboki talerz wypełniony z czubkiem :) Najlepiej smakują młode, małe listki; Dokładnie płuczemy szczaw
Trzeci talerzpoświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy i służyć pomocą w razie potrzeby. Jednak do wędlin według najprostszych przepisów nie potrzeba dużego wsparcia. Gotowaną szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością. Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo
Życie zaczyna się w kuchnikanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊 Składniki: -chudy twaróg 100 g -szynka gotowana z indyka 150 g -jogurt naturalny lub śmietana 1 łyżka -chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka -szczypta cukru -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy
Kulinarne przemysleniaSKŁ ADNIKI 250 g wołowiny 250 g wieprzowiny 100 g gotowanej szynki 50 g parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka suszonego tymianku majeranek ga ł ka muszkata ł owa sól, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di carne suina 250 g di macinato bovino BIO Amica Natura * 100 g di prosciutto cotto 50 g di parmigiano 2 uova 1 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaSchab z jajkiem i papryką Pyszne sakiewki z jajkiem gotowanym , szynką i papryką. Składniki: · ½ kg schabu · 3 jajka ugotowane · Kilka plastrów papryki konserwowej · 10 dag szynki · Sól
Kulinarna Chwila