każdych pieniędzy. Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować z dobrymi szefami kuchni. Przygotowywali oni wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę. Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można(...)praskę mały pęczek natki pietruszki mały pęczek szczypiorku (siekamy białe części cebulki z kawałkiem zielonego szczypiorku) jajko, sól, pieprz, i co kto lubi Płaty rybne króciutko gotuje w mleku, odcedzam i drobie na niewielkie kawałki, wybierając ewentualne ości. Dodaje ziemniaki (zmielone lub przeciśnięte przez praskę) . Posiekaną drobniutko natkę pietruszki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzgłoszony do "Sałatkowych Inspiracji" Neoflamu. Składniki: 125 ml wina czerwonego wytrawnego (najlepiej ulubionego) 3 płatki żelatyny (lub odpowiednia ilość żelatyny w proszku) 1 mała cykoria 1 plaster włoskiej szynki gotowanej 5 cienkich plastrów camemberta owalnego lub okrągłego 2 łyżki balsamicznego octu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku(...)polecam tego sposobu, bo nieźle się nagimnastykowałam :), żeby kostki stężałego wina później wyjąć w całości!). Zostawić do stężenia w lodówce. 2. Cykorię pokroić w plastry ok. 0,5 cm, szynkę w paski ok. 1cm x 5cm. Wymieszać szynkę z cykorią. Plastry camemberta pokroić na 2 lub 3 części - wielkości mniej więcej galaretek winnych, ułożyć na cykorii i szynce. na każdym
Kuchnia Prezydentowejkilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam(...)kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor
Świat Domowej Kuchnidrożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać(...)wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat
Wanilia i Kardamonwersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania. SKŁADNIKI: 16 kromek chleba tostowego łosoś wędzony (ok. 150-200 g) jajka ugotowane na twardo (ok. 4 szt.) szynka gotowana lub inna wędlina (ok. 150 g) garść rukoli serek kremowy (typu Almette, ok. 3 kubeczki po 150 g) majonez (ok. 4-5 łyżek) musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki(...)Jajka posmaruj porządnie warstwą majonezu. Przykryj je kolejną warstwą z czterech kromek chleba. Następnie posmaruj je cienką warstwą majonezu, na nim rozmaruj musztardę i rozłóż posiekaną w cienkie paseczki szynkę. Całość przykryj ostatnimi kromkami chleba i wysmaruj wierzch i boki tortu pozostałym serkiem. Udekoruj tort według uznania. Tort przechowuj w lodówce, dobrze jest go lekko schłodzić przed podaniem. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mięsko na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.składniki:1, 5 kg chudego boczku bez skóry650 g mięsa mielonego z
Monia miesza i gotujepomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie(...)piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Krążki ananasa odsączamy z syropu i przekrawamy na połówki. Plastry sera i szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera
Kuchnia MagdaLenypodsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Nadzienie: 30 dag pieczarek 15 dag szynki gotowanej 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (marki Ole!) Sól i pieprz do smaku(...)okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie. Posypać po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut
Wanilia i Kardamonnabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka(...)paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. W razie, gdyby ubyło zbyt
cool and mintykupienia, ugotowania i udekorowania. A przecież można zalanować parce wcześniej, żeby było prosto i łatwo. Jakiś czas temu na spotkaniu mojego klubu kolacyjnego zastanawialiśmy się, co to znaczy gotować prosto i łatwo. Testowaliśmy przepisy z książki Ottolenghiego, który tak jak ja lubi przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności i sprzętów, takie, które przyrządzisz ekspresowo, ale też takie, które robią(...)spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Składniki sałatki: cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki
Ugotowane pozamiatanedadzą nam energię i zapewnią dobry nastrój na resztę dnia-spróbujcie tego połączenia, gwarantuję -pyszne! Składniki dla niej i dla niego: 6 kromek tostowego pszennego chleba 6 plastrów gotowanej szynki 6 przepiórczych jajek 50 g ostrego sera żółtego 3 świeże zielone szparagi ½ awokado Vegeta Natur z czosnkiem do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sposób
Wanilia i Kardamonwłoszczyzny i kości (bulionu) 200 g liści szczawiu* 1 łyżka masła 250 ml śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny 1 łyżka śmietany sól, pieprz *100 g świeżego, nie mytego szczawiu, zajmuje jeden głęboki talerz wypełniony z czubkiem :) Najlepiej smakują młode, małe listki; Dokładnie płuczemy szczaw
Trzeci talerzpoświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy i służyć pomocą w razie potrzeby. Jednak do wędlin według najprostszych przepisów nie potrzeba dużego wsparcia. Gotowaną szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością. Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo
Życie zaczyna się w kuchnikanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊 Składniki: -chudy twaróg 100 g -szynka gotowana z indyka 150 g -jogurt naturalny lub śmietana 1 łyżka -chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka -szczypta cukru -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy
Kulinarne przemysleniaSKŁ ADNIKI 250 g wołowiny 250 g wieprzowiny 100 g gotowanej szynki 50 g parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka suszonego tymianku majeranek ga ł ka muszkata ł owa sól, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di carne suina 250 g di macinato bovino BIO Amica Natura * 100 g di prosciutto cotto 50 g di parmigiano 2 uova 1 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaSchab z jajkiem i papryką Pyszne sakiewki z jajkiem gotowanym , szynką i papryką. Składniki: · ½ kg schabu · 3 jajka ugotowane · Kilka plastrów papryki konserwowej · 10 dag szynki · Sól
Kulinarna Chwilapomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli tylko
Moja Delicjapapryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWachlarz produktów jest nieograniczony. Każdy wybiera to, co lubi. Do tego dobry sos i mamy to! :) Ja dziś wzięłam sałatę, szynkę, paprykę, pomidora, ser Feta.... SJŁADNIKI: Garść sałaty Pokrojona szynka gotowana 1/4 papryki 1/2 małego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód
Kopystką po garachcukrem i ewentualnie dodać więcej musztardy. Na dnie miski ułożyć ogórki, rzodkiewki, jajka, posypać koperkiem. Wlać chłodnik. Według przepisów z początków XX wieku, podać z pokrojoną w kostkę szynkę gotowaną lub szyjki rakowe
królestwo garówrazem kotlety schabowe z ziołami. Wyszły super, są smaczne i inne jak tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym
Tradycyjna Kuchniaketchupem są bardzo smaczne. Polecam na wszelkie karnawałowe imprezy. Pycha! Składniki: 6 płatów tortilli pszennej 20-30 dag świeżych pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 15 dag szynki gotowanej 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 1 łyżeczka masła Cebula dymka ze szczypiorem do posypania Sól i pieprz do smaku Ketchup pikantny Extra Hot Kotlin
Wanilia i KardamonWielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki 3 łyżki oleju półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz ewentualnie tarty parmezan do posypania Przygotowanie Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę
R'n'G KitchenWarku Zapraszam do wypróbowania jeśli lubicie cieciorkę :) Składniki : 1 puszka cieciorki Rolnik 3 liście sałaty lodowej 1/4 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 5 plastrów gotowanej szynki z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu kremowego FolWark Wykonanie : Cieciorkę odsączamy z soku
Sama słodycz i szczypta chiliwody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka z kuszącymi dodatkami ,idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.Zróbcie o jedną więcej , a będziecie mogli podać z nimi wspaniałą sałatkę. 4 piersi z kurczaka ,4 duże plastry gotowanej szynki 4 jajka 1 pęczek bazylii 4 ząbki czosnku Masło Suszony tymianek Sól Biały pieprz ******************************** Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć,rozciąć na płat i rozbić cienko.Czosnek obrać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoja babcia, pamiętam, że dodawała także serek topiony ementaler i cebulę. Taka sałatka smakuje wyśmienicie podana na świeżym pieczywie. Sałatka jajeczna Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry gotowanej szynki 3 małe ogórki konserwowe 3 łyżeczki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka, szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy
Moja smaczna kuchniaChlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody
Moja Książka Kucharskawyjdzie. Czegoś dacie więcej, czegoś mniej-jest pyszna! Składniki wędzona pierś z kurczaka oscypki lub np.ser Rolada Ustrzycka papryka marynowana gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora gotowana szynka pokrojona w drobną kosteczkę, to opcjonalnie-ja miałam -dodałam majonez musztarda sól do smaku pieprz ziołowy Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Filet z kurczaka pokrój w kawałeczki. Oscypka również. Jaja
Z Kuchni Do KuchniKolejne sprzątanie lodówki zaowocowało bardzo pyszną sałatką 😊 Składniki: -po pół papryki czerwonej i żółtej -2-3 ogórki konserwowe -1 jabłko -1 cebula -100-150 g szynki gotowanej -natka pietruszki Sos: -1 łyżka śmietana -2 łyżki majonezu -1 łyżeczka musztardy łagodnej -sól, pieprz Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Połączyć
Kulinarne przemysleniaPrzygotowanie Boczniaki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni rozgrzałem masło, podsmażyłem je, ostudziłem. Chleb tostowy pełnoziarnisty posmarowałem cieniutką warstwą masła, na nich rozłożyłem plastry żółtego sera i szynki gotowanej, na niej ułożyłem podduszone boczniaki, cebulę wcześniej pokrojoną w cieniutkie plasterki i zeszkloną. Na wierzch dodałem plaster sera. Tak przygotowane tosty grilowałem kilka minut
R'n'G KitchenSkładniki: ( ilość składników można dać na oko ) 1 puszka czerwonej fasoli, 100g szynki gotowanej, 140g startego sera żółtego, 1 puszka kukurydzy, kilka kawałków papryki konserwowej, 5-6 niedużych ogórków konserwowych, 1 słoik selera konserwowego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikimajonezem wymieszanym z odrobiną śmietany doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Wstawiamy salaterkę z sałatką do schłodzenia, aby smaki się przegryzły. Sałatkę dekorujemy natką pietruszki i podajemy do gotowanej szynki. Smacznego! The post Sałatka z warzyw z rosołu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię225g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 4 jajka, sól, pieprz, ostra papryka mielona, 2 łyżeczki mąki, 2 małe ząbki czosnku, 150g naturalnego serka kanapkowego, 4 łyżeczki chrzanu, 100g szynki gotowanej, w plasterkach, kawałek czerwonej papryki konserwowej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 125g ryżu, 10 niedużych ogórków konserwowych, 75g szynki gotowanej ( kilka plasterków ), 200-250g startego sera żółtego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 1 świeża żółta papryka, 1 świeża czerwona papryka, szczypiorek, 6-8 czubatych łyżek majonezu ( rozdzielić na dwie części ), 4 łyżki ketchupu pikantnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikisama byłam w szoku! Spieszę więc, by podzielić się z Wami tą śniadaniową pysznością :) Z czym podawać? Sam w sobie jest wyśmienity, ale ja lubię uzupełnić go moją ulubioną gotowaną szynką i świeżymi pomidorami. Co kto lubi! :) Patelnie na gaz! Ziołowy omlet z botwiną Potrzebujesz: 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki
Pelusiowa KuchniaPrzepis na szynkę gotowaną, przygotowaną domowym sposobem bez dodatku soli peklowej. Nie jest ona co prawda tak różowa, jak ta kupiona w sklepie, ale z pewnością jest dużo zdrowsza. Dzięki wielu przyprawom jest bardzo aromatyczna. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnepowstała przy okazji przygotowywania innego dania. Składniki 1 sałata rzymska 1 ogórek 1 czerwona papryka 3 jajka sól pieprz sos czosnkowy ocet balsamiczny z sokiem figowym 150 g gotowanej szynki 1 cebula świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, oderwałem liście, które po osuszeniu porwałem na mniejsze kawałki. Paprykę umyłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski. Ogórka obrałem, pokroiłem
R'n'G Kitchenteż można wykorzystać sałatę rzymską. Ps. żółty ser dowolny Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 plastry gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo strąk czerwonej papryki ogórek cebula sól pieprz pół szklanki grubo startego żółtego sera świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, osuszyłem, rozdzieliłem liście. Na każdym liściu ułożyłem przycięty plaster szynki, który posmarowałem majonezem
R'n'G Kitchensosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem... Składniki: 1,5 kg chudego, surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki
Czerwień i błękitpumpernikiel, dekorujemy plasterkami ogórka i połówką czarnej oliwki. Proponuję też przygotować bagietkę faszerowaną, sposób wykonania znajdziecie w tym wpisie. Tym razem do faszerowania został wykorzystany twaróg, kukurydza z puszki, szynka gotowana, papryka marynowana i szczypiorek. Proporcje dobierzcie sobie do wielkości bagietki, farsz ma wyglądać jak mozaika. The post Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być
Di gotujeSkładniki: woreczek ryżu ( 125g ), puszka kukurydzy, puszka groszku, kilka plasterków szynki gotowanej ( 80g ), 200g sera feta, 8 ogórków konserwowych, 1-2 garście natki pietruszki, 160g sera żółtego, por, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. Kukurydzę i groszek odsączyć. Natkę pietruszki posiekać, a resztę składników pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodać
W kuchni u Monikiurozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko do posmarowania. Nadzienie : 15dkg gotowanej szynki ( tu użyta została szynka konserwowa), 1 cebula, zielona pietruszka lub szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 białko, 15dkg sera żółtego, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: Szynkę
W kuchni u Monikitrzeba trzymać się ściśle. Ty możesz wykorzystać i włożyć swoją ulubioną sałatkę. Również dekoracja może być zupełnie inna. Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli. Sałatka: 230g szynko gotowanej, puszka kukurydzy, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 145g odsączonych pomidorów suszonych, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Dekoracja: kilka małych pomidorków, kilka czarnych oliwek, majonez, kilka gałązek świeżej pietruszki. Przygotowanie: Makaron
W kuchni u Monikiznajdziecie filmik, w którym opieram się na tych proporcjach i składnikach. Nie chciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula, garść zielonej pietruszki, szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 1 jajko, 140g startego sera żółtego, 3 kawałki
W kuchni u Monikiwywar mięsny 1,5 L · pieczarki 6-8 szt · cebula 2 szt · śmietana 18 proc 2/3 szkl · tłuszcz · szynka gotowana 10 dag · mąka pszenna 1-2 łyżki · żur kiszony z żytniej mąki · natka pietruszki · sól · pieprz · majeranek Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu, następnie połączyć ze śmietaną
Camilla w kuchniblanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjilodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw. Przepis Składniki: 12 dużych pieczarek 150 g gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży
KasiaiKrzysiu.plextra vergine , 4 łyżki świeżo mielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki wody z gotującego się makaronu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól , pieprz kolorowy do smaku 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski Przygotowanie W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory , połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny
R'n'G Kitchenjedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks. Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka , ale może też być w wersji z szynką gotowaną. Do tego świeży szczypiorek i ogórek, jajko na twardo oraz odrobina sosu i jedzenie gotowe". Czytaj więcej
Wiem co jemdokładnie na odwrót - z każdym dniem smakuje lepiej. Na blogu znajdziecie już mój przepis na klasyczne leczo, teraz pora na jego lżejszą i bardziej urozmaiconą wersję - z cukinią i gotowaną szynką z indyka zamiast kiełbasy
Milion Smakówmoich propozycji: Z gorgonzolą i salami. Składniki: Mozzarella Listki świeżej bazylii Salami Gorgonzola 3 sery Składniki: Feta Gorgonzola Mozarella Listki świeżej bazylii Z papryką Składniki: Czerwona papryka Mozzarella Gouda Szynka gotowana Listki świeżej bazylii Sos pomidorowy Z jajkiem i kukurydzą Składniki: Jajko Kukurydza z puszki Mozzarella Sos pomidorowy Listki świeżej bazylii Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytgustu. I na pewno jeszcze ten przepis nie raz wykorzystam:) Składniki: 6 jaj; 1 puszka zielonego groszku; 1 duża cebula lub szczypiorek; 50 dkg pieczarek; 30 dkg gotowanej szynki; sól i pieprz; majonez; 2 łyżki masła; Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Groszek odsączyć z zalewy, cebulę, szynkę i jaja ugotowane na twardo pokroić
In my kitchenmajonezem; 2 małe cebule pokrojone w kostkę; posmarować majonezem; 4-5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w plastry (ułożyć plastry jaja jeden obok drugiego); posmarować majonezem; 20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w kostkę; 7-8 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę; posmarować majonezem; 1 puszka kukurydzy (dobrze odcisnąć z wody); posmarować majonezem; starta surowa marchew na wierzch sałatki
In my kitchenwędzonego żółtego sera pokrojonego w kostkę; 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego; 3 młode cebulki drobno pokrojone; 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane; 1 szklanka gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę; 2 łyżki soku z cytryny; 1 szklanka majonezu (wymieszałam pół na pół z jogurtem); sól i pieprz; Wykonanie: Ziemniaki, ser, seler, cebulkę, jajka i szynkę wymieszać. Majonez przyprawić
In my kitchendelikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam na blogu u Aniado i dzisiaj go wam przedstawiam. Jest to szynka gotowana 2 razy po 15 minut w korzennej zalewie, wychodzi wilgotna i soczysta. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej
Kitchens Alphabetjego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję
Kitchens Alphabet