smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja: grillowany chleb z guacamole, szynką, jajkiem na twardo. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba i grillujemy z dwóch stron. Chleb(...)jajko jest zbyt gorące bardzo trudno o obranie skorupki i ładne krojenie. Pokrojone jajko kładziemy na musztardę, delikatnie pieprzymy i solimy. III propozycja: grillowany chleb pumpernikiel z szynką parmeńską i jajkiem. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Chleb grillujemy chwilę z każdej strony. Smarujemy białym serkiem, układamy plaster szynki parmeńskiej
Kitchens Alphabetduża cebula; 2 ząbki czosnku. 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu). Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć(...)Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos ma delikatny smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Szynkę parmeńską można zastąpić wędzonym boczkiem lub filetem z piersi kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaefekt smakowy po prostu przepyszny. Składniki do tej sałatki każdy znajdzie w swojej kuchni. Powiedziałabym, że to nawet takie typowo kanapkowe połączenie Zamiast więc robić kanapki z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem, przygotujcie sobie z tych produktów sałatkę kolacyjną. A jeśli chcecie, podajcie do niej tę kromkę chleba czy bagietki, będzie jeszcze bardziej sycąco. Sałatka jest przedobra. Mówię Wam! Polecam(...)łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki około 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szynkę kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Na dnie miski
Smaki Na Talerzukawałki 3 cm, ugotować z dodatkiem soli i cukru. Szynkę pokroić. Mąkę podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load
dom-agi.pldolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)stykały się ze sobą. Zalewamy słoiki wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe
Karo in the KitchenPrzepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill
Karo in the KitchenBardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post. 1 torebka ryżu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienajprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie
Kulinarne przygody GatityRegularnie przygotowuję sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :) Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie (Pizza a`la Caprese). W tym poście całą uwagę skupię(...)razem ze mną dołączyć do sympatyków tego sklepu złóżcie tam zamówienie, a przekonacie się, że trudno Was będzie odciągnąć od sklepu Garneczki.pl. SERDECZNIE POZDRAWIA WAS WSZYSTKICH BLONDYNKA GOTUJE :) Ps. Cieszę się, że jesteście, bo bez Was nie miałby sensu ten blog i cała Blondynka w tym wszystkim :) Tak wygląda spód upieczonej formy! A tak zsuwa się pizza z formy
Blondynka Gotujeodcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw
Chilli Czosnek i Oliwakażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmacznego. Szybko i pysznie. Kukurydzę, ananasy, seler odcedzić i wrzucić do miski. Szynkę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać. Dodać majonezu według uznania. Doprawić solą i
Kuchnia Pokoleńgotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca. Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ(...)gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia. Przed pokrojeniem
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 5 jajek, duży plaster szynki, 4 średniej wielkości marynowane pieczarki, łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, kiełki rzodkiewki do ozdoby, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szynkę i pieczarki drobno siekamy. Po ugotowaniu jajek przekrawamy na pól i wyjmujemy żółtka. Mieszamy je razem z szynką, pieczarkami, majonezem,szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami
Lena Gotuje