porcje): 4 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 70 ml śmietanki 30% 150 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 duże garście świeżego szpinaku ok. 100 g szynki (np. gotowanej) 1 łyżka startego parmezanu kilka łodyżek świeżego tymianku sól pieprz masło (do posmarowania foremek) Wykonanie: Szpinak opłukujemy, a następnie wkładamy go na minutę do wrzącej wody, odcedzamy i siekamy. Szynkę
MyCookBook.plBardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek
Ala piecze i gotujeoliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego(...)Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy
Mania GotowaniaBardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z brokułem, szynką, jajkiem gotowanym, groszkiem konserwowym i sosem czosnkowym. Propozycja podobna do sałatki brokułowej , którą już kiedyś publikowałam, ale jednak dodatek groszku zmienia dość znacznie jej smak. SKŁADNIKI: 1 op. brokułów mrożonych 4 jajka 15 dag szynki 1 puszka groszku konserwowego 4-5 łyżek sosu czosnkowego - u mnie Sos Kielecki Czosnkowy
Kto ugości moich gości?melona, ekspresowa sałatka, bez filozofii, która oddaje to co ma najlepsze. Czego użyłem: -kawałek białego melona pokrojonego w kostkę -dwie łyżki kukurydzy -kawałek żółtego sera pokrojonego w kostkę -szynka wędzona gotowana, kawałek pokrojony w kostkę -majonez -oliwa -pieczywo żytnie -parmezan, lub inny ser długo dojrzewający, twardy Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy serem (parmezan, cheddar). Użyłem Parmigiano Regiano
BaRepasśrednia cebula kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente, szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Kuchnia Beatysmakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 2 łyżki mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni
kulinarnyJaZapraszam na lekkie babeczki selerowe. Składniki: 100 g selera korzeniowego 20 plasterków szynki wieprzowej gotowanej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami papierowymi na babeczki. Do każdej foremki wkładamy plasterek szynki i wykładamy nim foremkę.Seler obieramy, myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSezon dyniowy trwa. Może sałatka z dynią? Ale czy sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą cynamonu i pikantnego peperoncino
kulinarnyJazapiekłam. Całość smakowała bosko. Składniki: 400g makaronu penne 100g szynki (długo dojrzewającej, wędzonej) 200g mozzarelli 200g śmietany 36% 100ml mleka 2 łyżki natki pietruszki świeżej pieprz Makaron gotujemy na półmiękko, szynkę kroimy w paski a ser w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy
Gotowanie i blogowanieprzekrajamy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie
Mania GotowaniaPoczątkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć
Zgrabne Gotowaniepoczątku musimy ugotować nasze uszka, tudzież tortellini. Nie muszą być z grzybami, można wybrać opcję z mięsem bądź bardziej wymyślnymi dodatkami, np. szpinakiem. W czasie gdy woda się gotuje, kroimy szynkę i ogórki w kostkę odsączamy groszek i myjemy pomidorki. Po ugotowaniu uszka odcedzamy i studzimy. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zabieramy się
Kulinarne zapędy Kokosasię na świątecznym stole. Polecam! Składniki: 3 jajka 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół pęczka szczypiorku 4-5 rzodkiewek 2 plasterki chudej szynki *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka, uważając aby nie uszkodzić białek i przekładamy do miseczki *** *** Do żółtek dodajemy majonez oraz sól
Blog z Apetytemsię ją robi. Składniki: CIASTO: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej(...)szczypta gałki do smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru
Wanilia i Kardamon