28x12 cm) 100 g mąki kasztanowej 130 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 300 g gotowanej szynki 200 g żółtego sera - czerwony cheddar Przesiać mąki i proszek, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać masło i jajka, zmiksować. Pokroić szynkę i ser w kostkę, dodać do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych
Smaki Ewyszkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić
Moje domowe kucharzeniemałym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso
Szczęśliwa kuchniabędę już pisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić
pieprzny smaczekmałym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm 350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka twarogowego 6 pełnych łyżek drobno startego parmezanu, Grana Padano albo Pecorino Romano
Karo in the KitchenSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana
W Mojej Kuchni LubięZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki
R'n'G Kitchenrobi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce. Składniki cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki(...)gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). Sałatkę układamy warstwowo. Na początek: brokuł, potem połowa cebuli z sosem tatarskim, potem szynka, groszek cukrowy, białka
Ugotowane pozamiatanewcześniej i na noc wstawić do lodówki - moim zdaniem jest wtedy jeszcze lepsze :) Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie mini pizzy krok po kroku. Pizza z szynką i mozzarellą. Mini pizze z szynką i mozzarellą - lista składników: Składniki na ciasto na pizzę: 300g mąki pszennej + dodatkowa ilość do oprószenia stolnicy 200g letniej wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru brązowego(...)łyżka cukru brązowego 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii i oregano - wymieszać. 10 plastrów szynki gotowanej (np. z indyka) pokrojonych w kostkę 250g startej mozzarelli Przepis na mini pizze: Krok 1. Ciasto na pizze podzielić na 10 części, z każdego kawałka uformować plaski placuszek. Następnie placki
Moja Książka Kucharskaśniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes Bretonnes . Są to naleśniki z mąki gryczanej ( sarrasin ) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon , serem żółtym (zwykle tanim ementalerem) i białym pieprzem. Są pyszne, pożywne i chrupiące — to ostatnie głównie za sprawą masła, na którym są później smażone. Galettes complètes
Food Squarecałej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. SKŁADNIKI: 3 bułki kajzerki, 150g pieczarek, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 3 plastry szynki gotowanej, 2 ogórki kiszone, 100g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą smażę około
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: · ½ kg fileta z indyka · 2 serki topione śmietankowe · 10 dag szynki gotowany kurczak · 10 dag sera żółtego w plastrach · Sól · Pieprz(...)panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Całą powierzchnię każdego kawałka mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3. Układamy plasterek szynki i plasterek sera żółtego. 4. Składamy w kształt kopertek. 5. Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. 6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwilaoptymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki: • 4 jajka ugotowanych na twardo • 100 g szynki gotowanej • 1 łyżeczka ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku Sos zielony • 1 awokado • 5 łyżek kwaśnej śmietany • kilka listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz
To co kocham