SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku i lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku(...)mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę lub bułce tartej. Do płaskiego naczynia wlewamy olej (do połowy objętości) i dobrze podgrzewamy, wrzucamy mięso i smażymy z wszystkich
Pani na deserinnej odsłonie, bo znajdziesz tam i szynkę i serek żółty i paprykę... Polecam na niedzielny obiad i nie tylko:) Dla 4 osób: 4 pojedyncze piersi z kurczaka; 4 plastry szynki gotowanej; 4 plastry sera żółtego; 1 mała czerwona papryka (może być konserwowa); 2 jajka; 2 łyżki sezamu; tarta bułka; zioła prowansalskie; pieprz ziołowy; sok z 1 małej cytryny; sól; Wykonanie(...)delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką. Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie
In my kitchenkoreczki znakomicie spełniają to zadanie i szybciutko się je robi. Na nadchodzący sylwester znakomite! Składniki 4 -5 kromek chlebka razowego żytniego 100 gr serka ziołowego twarogowego 100 gr szynki gotowanej 100 gr sera goudy w plasterkach 1/2 ogórka świeżego 40-50 szt winogron zielonych 40-50 sztuk wykałaczek 2-3 liście sałaty Sposób przygotowania Chlebek żytni kroimy na kwadraty(...)ziołowym, ser żółty i szyneczkę kroimy na takie wielkości jak chlebek, ogórka obieramy ze skórki i również pokroić na kwadraty i układamy warstwowo koreczki : na posmarowany serkiem chleb dajemy szynkę następnie część robimy z ogórkiem a część z serem żółtym na koniec kładziemy owoc winogronu i spinamy wykałaczką . Układamy na udekorowanym sałatą półmisku i podajemy na stół. Szybka
Wanilia i KardamonAsparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2 jajka roztrzepać, dodać śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około
Kulinarny karnet ChristopheraCordon Bleu with eggplant. Składniki. 1 bakłażan 4 plasterki wędzonego białego sera 4 plasterki szynka gotowana sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 0,5 szklanki bułka tarta 1 jajko Wykonanie. Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać(...)pieprzem i ziołami, położyć na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Kulinarny karnet Christopherabazyliowych smaków, proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża rukola(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rulon ciasta francuskiego rozwijamy tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy cienko bazyliowym pesto, układamy po plastrze świeżego pomidora, posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką oraz plasterkami czarnych oliwek osączonych wcześniej z zalewy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Wanilia i KardamonPyszna ,aromatyczna sałatka. Składniki 200 g makaronu w kształcie ryżu 2 papryki czerwone 200 g szynki gotowanej 10 pomidorków koktajlowych 5 ogórków gruntowych 100 ml jogurtu naturalnego szczypior sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i ostudziłem. Papryki piekłem w temperaturze 200° C ,do momentu kiedy skórka papryki nie zrobiła się ciemna (około 1,5 godziny). Następnie paprykę przełożyłem(...)papierowej torebki. Ostudziłem ,obrałem ze skóry ,usunąłem nasiona ,miąższ przełożyłem do wysokiego naczynia i razem z jogurtem naturalnym zblendowałem na jednolitą masę. Ogórki i szynkę pokroiłem w kostkę ,pomidorki na mniejsze kawałki ,szczypior posiekałem. Wszystkie składniki wymieszałem razem z makaronem i sosem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenszklanki ciepłej wody, - 1 łyżka oleju, - sól. Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano, - sól, pieprz biały. Obłożenie : - około 100 g szynki gotowanej, - 1 - 2 pomidory, - 1 jabłko, - 1 jajko, - około 100 g startego sera. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto rozpuszczając drożdże w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować(...)przyprawy i pomidory z puszki. Całość dusić do zgęstnienia. W razie potrzeby dosmaczyć. Odstawić do przestudzenia. Ciasto zagnieść, rozwałkować na koło i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu, szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem ) Jabłka i pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym
Przepisy Mikołajadodaję podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa ta jest jeszcze smaczniejsza. Polecam! SKŁADNIKI: buraki – 4 duże, lub 6-7 małych marchew - 1 mała pietruszka - 1 szt. woda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól(...)duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby buraki nie straciły koloru i by nadać lekko kwaskowaty smak zupie. Na początek można wlać niewielką ilość
Calzonella.comPowiedz kotku co masz w środku - w środku mam szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku(...)świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego
Kulinarny karnet Christopherasoczyste roladki drobiowe w sosie śmietanowym. Można je podawać według uznania. Ja postawiłam na surówkę i kaszę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka (filety) 8 plasterków szynki gotowanej 8 plastrów sera żółtego 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200ml śmietanki 30% sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety umyć i pokroić(...)pieprzem. 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę i ogórki pokroić w słupki (w takiej ilości, aby było na każdą roladkę). 3. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek szynki, sera, po kawałku papryki, ogórka i cebuli. Następnie zawinąć roladki. 4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeżeli będziemy smażyć roladki w pierwszej fazie
Danka Pichcioraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek * szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy(...)ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Krok 2. Usmażone naleśniki smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy. Na koniec zawijamy naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby całość dobrze się skleiła (chociaż niekoniecznie). Krok 3. Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy
Moja Książka Kucharskaszynki gotowanej, 1 mała cebula lub 2 szalotki, 100 g miękkiego masła, 500 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego), 10 g żelatyny, sok z cytryny, 1 białko do sklarowania bulionu, do przybrania do wyboru: jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, marchewka gotowana, kukurydza z puszki, Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku(...)trochę letniego bulionu, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać żelatynę do gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Szalotkę drobno pokroić, sparzyć. Szalotkę i szynkę zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać szynkę z szalotką. Foremki do galaretki przepłukać zimną wodą. Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić
królestwo garówbycia razem, jako mąż i żona. Nad nami piękne, błękitne niebo oraz ciepłe słońce.Miła kelnerka doradza nam, co wybrać ze śniadaniowego menu. Decydujemy się na omlet z szynką, gotowane jajko, croissanty z konfiturą truskawkową oraz pieczywo, gdyż z tego słynie między innymi Charlotte, że chleb i bagietki są wypiekane na miejscu. Kelnerka przynosi kawę i sok, zaraz także dostajemy(...)racji soboty, zaczyna sie nieco leniwie. Wszystko nam smakuje. Odrywamy kawałki chrupiącej bagietki, smarujemy masłem i „dziabiemy” na nią sporą porcję słodkiej konfitury. Omlet jest świeży, pachnie szynką i masłem. Ostatniego croissanta dzielimy między siebie na kilka części…Jest nam tak dobrze! Uwielbiam takie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy
Raj dla Podniebieniaugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe sól 2 łyżki małych kaparów 2 łyżki jasnego octu winnego 4 łyżki oliwy pieprz cukier 1 czerwona cebula 200 g cieniutko pokrojonych plasterków szynki gotowanej 4 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie Wyszorowane ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Jajka obrałem ze skorupek, pociąłem wzdłuż na plasterki. Ogórki konserwowe pokroiłem w kostkę(...)kaparami. Wystudzone ziemniaki obrałem z łupin, pokroiłem w cienkie talarki. Obrałem cebulę i pokroiłem w cienkie krążki. Na półmisku ułożyłem naprzemiennie plastry ziemniaków, plasterki jajek i falbanki z plasterków szynki, posypałem krążkami cebuli, szczypiorkiem, polałem sosem z ogórkami i kaparami
R'n'G KitchenJestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kalafior 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 5 dag żółtego sera 15 dag szynki gotowanej sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez(...)startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna Kuchnia