filetowaniu karpia ( głowa, szkielet, ścinki). Składniki: 3 karpie ( głowy, szkielety, ścinki ) 0,5 l wywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin
Kulinarny karnet Christopheraproste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane
bistro mamacyklu poniedziałkowy fit przedstawiamy przepis na "mielone" przygotowane w zdrowszej formie. Klopsiki możemy zrobić z różnymi dodatkami jak np papryka czerwona czy chociażby kukurydza. Wszystko zależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz Ogórki konserwowe kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej
Malowane smakiemnajbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 2-3 papryczki chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół(...)smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony, gotowany... i tak w kółko, ale nie dzisiaj! Nie da się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi(...)kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory
peanutbuttermonsterwierzchu ;-) ) Do wody dodaje sól i cukier. Gotuje do miękkości, czyli ok 15-20 min.) Najlepiej w trakcie gotowania wydłubać jedno ziarenko widelcem i sprawdzić czy już jest ok. Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej i mieszamy z pokrojonym koperkiem. Kukurydze podaje z tym właśnie masełkiem. (nabieram na nóż i rozsmarowuje na ciepłej kolbie) Smakuje wybornie! Jeśli jest taka potrzeba
Radość kipiąca uśmiechem.sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie:Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku
Czerwona Porzeczkaprzy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa słoiczek selera konserwowego ok 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica) 3-4 jajka gotowane na twardo kawałek pora (kilka centymetrów) słoik majonezu (250 ml) Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie
Kuchnia po mojemukalafior mały- 1/2 szt jajka -5 szt rzodkiewka -3 szt pomidor -2 szt szczypiorek- 3 łyżki koperek pokrojony -2 łyżki kukurydza pokrojona -1 puszka sól i pieprz majonez -3 łyżki PRZYGOTOWANIE Do wrzącej i osolonej wody, włożyć różyczki kalafiora, gotować kilka minut, odcedzić na sicie. Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, przelać wodą, osączyć na sicie. Jajka ugotować
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek) 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 5-6 marchewek 1 łyżka soli Dodatkowo: 3-4 ząbki czosnku 1 szkl cukru 2 łyżki musztardy 50-100 ml octu (ja dałam 50 ml) 1 łyżka ostrej papryki(...)piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut. 3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając
Kto ugości moich gości?przygotowanie zajmuje chwilę. Jest pyszna i zdrowa. Składniki zawsze mam w lodówce. Dziś mam dla Was moją ulubioną wersję – z gotowanym kurczakiem, kozim serem oraz surówką w stylu włoskim firmy Marwit – z suszonymi pomidorami, złocistą kukurydzą i aromatyczną bazylią. To moja ulubiona z surówek Składniki (2 porcje): 2 pszenne tortille surówka premium włoska Martwit 1 duża pierś(...)masłowej – umyte i osuszone Wykonanie: Do rondla wlej 3 szklanki wody (750 ml), dodaj liść laurowy i ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj 5 minut. Następnie wrzuć do rondla pierś kurczaka, rondel przykryj pokrywką i gotuj 10 – 12 minut na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie). Rondel zdejmij z ognia, pierś
Moja pasja smakuSkładniki (ok 6 porcji): 200 g sera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem
e-PrzepisyKulinarneKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z
Gotuj z Blue RavenKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z
Gotuj z Blue Raven