skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka(...)dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut
Kulinarna Pokusapieleszach, to polecam spróbować ją "na rozgrzewkę". Na pewno się nie zawiedziecie ;) Składniki: Dla 4 osób: 4 duże ziemniaki 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny Hortex 1 szklanka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 1 puszka białej fasoli 30 dkg boczku wędzonego 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 2 ząbki czosnku kilka(...)również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą
Kuchnia w czekoladziewarzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?). Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie. Co potrzebujemy? około 250g kaszy bulgur puszka groszku konserwowego puszka słodkiej kukurydzy złocistej 400 gram pieczarek kostka rosołowa/bulion sól, pieprz łyżka masła Jak robimy : Najpierw szykujemy sobie pieczarki. Obieramy(...)chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut
Snejkusiowe Przepisyrodzynek 1-2 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 1 jogurtu naturalnego 4 orzechy włoskie Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie Przygotowujemy orzechy krojąc je na małe kawałki Kukurydzę odcedzamy i wszystkie składniki przekładamy do salaterki Dodajemy majonez (ewentualnie z jogurtem naturalnym) i wszystko dokładnie mieszamy Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszynki. Poniższa sałatka świetnie smakuje i jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Składniki: 250 g tortellini trójkolorowego z szynką (waga przed gotowaniem) 1/2 świeżego ananasa (lub 1 duża puszka) 200 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz majonez Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu; po ugotowaniu przelać go zimną wodą
Ugotowaćobiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 torebki (200 g) ryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej do smażenia Wykonanie(...)minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą. Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn. Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku
Kuchcik gotujeSkładniki: 1 kalafior, 1 puszka kukurydzy, 1 łyżka świeżego koperku, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafiora w całości gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy ok. 30 min, gdy już będzie miękki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy go w różyczki, a je następnie siekamy. dodajemy odcedzoną kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniPolecam :) Składniki - 100 gram drobnego makaronu ( u mnie małe kolanka ) - 1 mała wędzona pierś z kurczaka - 2 jajka ugotowane na twardo - mała puszeczka kukurydzy konserwowej - pęczek rzodkiewek - zielona cebulka dymka - majonez - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Jajka na twardo, rzodkiewkę i pierś z kurczaka kroje w kosteczkę, cebulkę siekam
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mleka sól,pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki masła ,kukurydze i z tarty na drobno ser. Dokładnie mieszam ,doprawiam solą i pieprzem . W osobnej salaterce rozbijam jajko z resztą masła
Eli GotowanieSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi gotujemy na kostce rosołowej, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe
Pobite gary BarbaryMoje a la "burrito" jest bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera
W kuchni u Monikikilka chwil. Potrawka z ryżem i mięsem mielonym Składniki: 100 g ryżu 300 g mięsa mielonego sól 3 łyżki groszku 3 łyżki kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy do niego groszek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych konserwowych szparagów kilka kawałków brokuła Instrukcje Sznycle rozbijamy cienko tłuczkiem, by ich grubość była mniejsza niż 0,5 cm. Następnie dzielimy każdy z nich na 2 możliwie(...)zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie zawartość patelni jeszcze przez 5 minut, aby zredukować sos – powinien stać się dosyć gęsty. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Saltimbocca podajemy razem z dodatkami oraz sosem z duszenia. Uwagi Dziki ryż gotuje się
Kulinarna Pokusaprzygotowanie posiłku wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam! Ryż z warzywami i parówkami Składniki: 300 g ryżu, 9 parówek, papryka zielona, papryka czerwona, puszka kukurydzy, cebula, por, 3-4 łyżki ketchupu, sól, pieprz. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Parówki również musimy ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Papryki wydrążamy i kroimy w niewielką kosteczkę. Pora i cebulę kroimy
paapilotkaapysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną(...)Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy całość, doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy
Mango Papaja