obraną cebulę którą kroimy w drobną kosteczkę oraz czosnek, który przeciskamy przez praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewokonserowej 25 dag żóltego sera peczek szczypiorku z cebulki dymki sól,pieprz 2 łyżki majonezu garść makaronu Kolanka z Falbanką Makarony Polskie Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, studzimy. Wrzucamy do salaterki, dodajemy kukurydze, pokrojonego w kosteczkę ananasa, szynkę pokrojoną tez w kostkę, tak samo żólty ser, posiekany szczypiorek.Doprawiamy sola pieprzem, dodajemy majonez
Z Majeczką w kuchnimożna ją połączyć z moją ukochaną cukinią, której zwiozłam od Teściowej w ilości również jak dla wojska .... Wyszła więc taka oto sałatka z kaszy jęczmiennej z grillowaną cukinią i kukurydzą.SKŁADNIKI(...)duży pomidor1 czerwona cebula1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy3 łyżki octu balsamicznegooliwa z oliweksólPRZYGOTOWANIEKaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy.Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Cukinię pokrojoną w pólplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni.Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i ocet balsamiczny
Moje Kuchenne Rewelacjedorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno łososia -kawałek świeżego tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła -łyżeczka śmietany 12% -liść laurowy -4 ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki(...)chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje
BaRepasoliwkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie spaghetti 1 opakowanie passaty pomidorowej 1 duża czerwona cebula 1/2 młodej cukinii 2-3 łyżki kukurydzy oliwki zielone oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz sos sojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy(...)dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy kukurydzę, oliwki i wszystko doprawiamy ziołami, pieprzem oraz delikatnie sosem sojowym. Nie solimy ponieważ passata przeważnie ma w sobie sól a do tego makaron jest również gotowany w osolonej wodzie. Mieszamy wszystko razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze
vegetanieszynką i ananasem SKŁADNIKI: 100 g białego ryżu 250 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 5 plastrów ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Szynkę, ananasa jak i żółty ser kroimy w drobną kosteczkę - przekładamy do miski, dodajemy ugotowany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki gotujemy, studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry układamy na półmisku lekko solimy. Oliwki kroimy na połówki, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z pozostałymi składnikami przyprawiając solą, pieprzem oraz cukrem. Wykładamy na ułożoną marchewkę
kgwjanczewopaczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji
Walijskie Pichcenieosoby) Składniki : 1 opakowanie fusilli (świderki) 1 opakowanie passaty 3 świeże duże pomidory, 2 czerwone i jeden żółty czarne oliwki bez pestek kukurydza konserwowa 1 średnia cebula oregano, bazylia pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne(...)kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :) Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron
vegetaniekrabowych pół puszki kukurydzy 2 łodygi selera naciowego pół papryki szczypior 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paluszki krabowe, umyty seler, paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
psgotujemyskomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka(...)dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut
Kulinarna Pokusapieleszach, to polecam spróbować ją "na rozgrzewkę". Na pewno się nie zawiedziecie ;) Składniki: Dla 4 osób: 4 duże ziemniaki 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny Hortex 1 szklanka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 1 puszka białej fasoli 30 dkg boczku wędzonego 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 2 ząbki czosnku kilka(...)również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą
Kuchnia w czekoladziewarzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?). Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie. Co potrzebujemy? około 250g kaszy bulgur puszka groszku konserwowego puszka słodkiej kukurydzy złocistej 400 gram pieczarek kostka rosołowa/bulion sól, pieprz łyżka masła Jak robimy : Najpierw szykujemy sobie pieczarki. Obieramy(...)chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut
Snejkusiowe Przepisyrodzynek 1-2 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 1 jogurtu naturalnego 4 orzechy włoskie Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie Przygotowujemy orzechy krojąc je na małe kawałki Kukurydzę odcedzamy i wszystkie składniki przekładamy do salaterki Dodajemy majonez (ewentualnie z jogurtem naturalnym) i wszystko dokładnie mieszamy Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com