gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:25/67)

Makaron z kurczakiem i cukinią 227

cukinią   Składniki: makaron duży filet z kurczaka sól pieprz świeżo mielony przyprawa do kurczaka płatki owsiane  mała cukinia łyżka kukurydzy łyżka zielonego groszku bazylia oregano starty parmezan olej z pestek winogron Przygotowanie: Makaron gotuje w wodzie, ze solą i kilkoma kropelkami oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Filet kroimy w plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy solą, świeżym(...)rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Dodajemy kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.  Wszystkie składniki układamy na talerzu: makaron, mięsko i warzywa - całość posypujemy startym parmezanem.  Pychota

Lawendowe Niebo
sałatka błyskawiczna 251

wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu. składniki dla czterech osób 4 jajka 250 g ugotowanej drobnej fasoli 250 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu szczypiorek sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie. Na tym samym sicie

Miód i pieprz
Pappardelle z brokułami 139

pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie:         Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki

Aga w kuchni
Sałatka z fasolą pinto 140

łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej Przepis: Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy do smaku musztardą, która idealnie zastępuje sól czy pieprz

Emcia Pichci
Tymbaliki z kurczaka 202

Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Tymbaliki z kurczaka  Składniki: jajka -2 szt  marchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki(...)dodać do kurczaka, razem z przyprawami, gotować na bardzo małym ogniu, do miękkości mięsa. Ugotowanego kurczaka, oddzielić od kości, wywar przecedzić. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować sześć małych salaterek, na dno każdej salaterki, włożyć po kawałku, jajka, marchewki, mięsa, papryki i kukurydzy z groszkiem, zalać małą ilością tężejącego wywaru

Kuchnia Danusi
Ryż z mięsem i fasolką 145

mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy

R'n'G Kitchen
Risotto z PRLu 105

mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy

R'n'G Kitchen
Galareta w kształcie jajek 130

ostrzem noża - wówczas łatwiej można oderwać mniejszą część skorupki. Gotowe skorupki dokładnie płuczemy gorącą wodą i pozostawiamy do wysuszenia. Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie

My simple kitchen
Sałatka z selera i ananasa 190

uwielbiam ananasa! Pewnie też dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę

Moja Galeria Smaku
Szybka sałatka z selerem 194

część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy na sicie, zieloną część dymki drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku

Apetyczna babeczka
Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach 1386

łyżka musztardy  2 łyżki majonezu  sól, pieprz  czarnuszka  natka pietruszki  1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki fasolki czerwonej  3 jajka  3 płaty marynowanej papryki  1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej  Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka warstwowa z brokułem 368

mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również szczyptę cukru dla zachowania bardziej intensywnego koloru). Od momentu zagotowania się wody gotować brokuł 5 minut. Wyjąć brokuł z wody i ostudzić. Ananas i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.  Układać warstwami: różyczki brokuła feta ananas kukurydza majonez słonecznik Smacznego

na moim stole...
Sałatka z tortellini i selera 223

wykombinowałam "na szybko", jak to zwykle u mnie ostatnio bywa. Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku ok. 4-5 łyżek(...)wodę i gotujemy ok 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka "na twardo"- ok. 12 minut. 2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki

Kuchnia w czekoladzie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 810

możemy wykorzystać),- ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy),- papryka, czerwona i żółta,- kukurydza, puszka,- cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych,- ziemniaki, 3-4,- majonez - najlepiej domowy! Można go połączyć lub zastąpić jogurtem (np. greckim) lub serkiem.- przyprawy - pieprz czarny, domowa vegeta- jajka 3-4.WYKONANIE:1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo.2. Kroimy wszystkie składniki (śledzie(...)się przeżrą.Jeśli o walory smakowe chodzi - jest rewelacyjna! Delikatna słodycz płynąca z ananasa, kukurydzy i papryki świetnie komponuje się z wiejskimi śledziami. Do tego delikatne ziemniaczki, a więc do sałatki "dodatków" typu chlebek już nie trzeba, no i oczywiście punkt (chyba) najważniejszy - cebulka gotowana w ananasowym soku.Jeśli zdecydujemy się na zastąpienie majonezu jogurtem - smak będzie o wiele bardziej

Wypisz Wymaluj
Inna sałatka pieczarkowa. 1601

jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące, ale naprawdę warte spróbowania. Składniki: Pół kilograma pieczarek 1 puszka kukurydzy kilka sztuk ogórków kiszonych 1 mniejsza cebula  majonez pieprz czarny do smaku   Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy je w dobrze osolonej wodzie ( dlatego też później nie dodajemy do sałatki soli). Wyjmujemy je na durszlak i zostawiamy

Malinowe Pocałunki