golonko gotowane - 439 przepisów (strona:20/30)

Galaretka drobiowa 176

Składniki: 2 golonka z indyka 1 skrzydełko z indyka cebula 2 marchewki 2 pietruszki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku sól pęczek natki pietruszki Klarowanie wywaru (proporcje do 1 litra) 2 łyżeczki octu 2 białka  8 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu

Gaździnka warzy
1512.Salceson z golonki 310

salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać do mięsa.Dodać przyprawy i gotować a małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Galareta z golonek indyczych 211

SKŁADNIKI: 2 golonki indycze pęczek włoszczyzny mały pęczek lubczyku pół puszki zielonego groszku sól, pieprz do smaku 4 łyżeczki żelatyny liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą  tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy Gotujemy rosół, pod koniec

W kuchennym oknie Ewy
Zimne nóżki / galareta 152

wieprzowe 2 golonki wieprzowe liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą (7 litrów). Doprowadzić do zagotowania, dodać listki laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejszyć ogień pod garczkiem do minimum (woda powinna tylko lekko pyrkać). Gotować około

Malinowo w kuchni
Gołąbki z suszonymi grzybami 262

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 201

cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych buraków 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 2 litry wody Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pianę z powierzchni. Dodajemy obraną marchew, pietruszki, seler oraz cebulę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości

Qchnia po prostu
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 221

mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię(...)Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona

karmelowy
Krokiety z mięsem 291

golonka.  Wersja obiadowa dla 4-5 osób, na 20 krokietów. Farsz: - 1 kg karkówki - 2 duże marchewki - 1 duża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami

Apetyczna babeczka
Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru 215

kostkę) 1/2 łyżeczki harissy 2 łyżeczki pasty paprykowej ( lub 1 łyżeczka papryki w proszku) sól i pieprz do smaku kolendra do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich  stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem, pastą paprykową i harissą.  Do misy wolnowaru włożyć(...)pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością warzyw i sosu . Posypać kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Golonka z indyka duszona w warzywach 194

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos domowy 227

golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować

Apetyczna babeczka
Lazania wegetariańska 290

golonka i schabowe mogłyby nie istnieć, ale za to wołowinę kocham. Kocham też świeże warzywa i makaron, więc wszystko pasuje i gra. Chodziła za mną lazania, ale nie lubię beszamelu i nie chciałam mięsa, ale za to makaron w zapiekance zawsze spoko. I tak powstała lazania wegetariańska. Lazania wegetariańska ma to do siebie, że robi się ją szybko, nie gotuje

ladykitchen
Galaretka z indyka 219

marchewką i groszkiem. Taka przystawka  to nieodzowny element przeróżnych imprez.  A może macie ochotę na galaretkę    drobiową  albo  wieprzową . to zapraszam:) Składniki: 2 golonki z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1/2 puszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić wywar i wyrazie potrzeby doprawić do smaku. Odlać 2 litry wywaru, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Marchewkę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Zupa kalafiorowa 171

window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych  ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól, pieprz -zielenina: natka(...)koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki ), dzielimy na różyczki. W głębokim garnku zalewamy wodą  obrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną  włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie  dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze

Kulinarne przemyslenia