golonko gotowane - 439 przepisów (strona:13/30)

Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 295

Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale  tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość.Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny.Przez sezon zimowy

Proste Potrawy
Mięso rosołowe do chleba 146

jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać

Proste Potrawy
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 130

razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka po bawarsku. 138

burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik

Kopystką po garach
"Flaczki" z boczniaków na indyku 186

uznania, ja dałam po 3 gałązki) sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej (bez glutaminianu sodu) olej Umytą golonkę z indyka zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy, dodać ziele i liście laurowe i przykryć. Gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie półtwarde, najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki ( bez twardych trzonów(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar p rzyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się

Czerwień i błękit
Seta i galareta 210

sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej(...)gotującego się mięsa. Dodajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy jeszcze przez około 2 godziny na małym ogniu, do czasu, aż mięso zrobi się miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem. 4. Wyciągamy z wywaru golonkę, nogi wieprzowe i marchewkę - odstawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia

W kuchni Katie
szybkowar-fasolka Jasiek na goloneczkach przednich... 104

zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie nie opadło, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie fasolka najlepiej smakuję na drugi dzień, przejdzie smakami

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowe zimne nóżki, galarety, galaty, galantyny... 244

liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie:    Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła.  Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu (wyciągamy wcześniej piersi kurczaka, by nam się nie rozgotowały(...)filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso z golonek do miseczek, jednak ja wolę typowo drobiowe na mięsnym wywarze

Aga w kuchni
Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny 122

zielona pietruszka sól, pieprz do smaku warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli ) 1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka oraz golonki także myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5 litra wody i zaczynamy gotować. 2. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie

Gotowanie...to proste !
Galareta z nóżek 168

cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin. Przed końcem gotowania wywar doprawić. Wywar powinien być lekko za słony. Wywar odcedzić. Jak warzywa i mięso trochę ostygnie, marchewkę pokroić w kostkę, mięso obrać z golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z karkówką. Do naczyń w których będzie robiona galaretka włożyć marchewkę

Mama Gotuje
Boczek z golonką 174

majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g/ kg boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami do naszej praski.Z jednego odcinamy skórę która pójdzie do gotowania i zmielenia,a boczek ten położymy na samą górę.Następne boczek posypujemy i nacieramy solą i odstawiamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczone golonki indycze 125

pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez(...)minut pół litra wody z wszystkimi przyprawami. Czosnek obrany i pokrojony w plastry dodać pod koniec gotowania. • Resztę wody również zagotować, połączyć z przyprawami i odstawić do ostygnięcia. • Letnią marynatą zalać golonki i odstawić na 3 dni do lodówki. • Po tym czasie wyjąć je z marynaty

To co kocham
NÓŻKI W GALARECIE 162

przystawka znana jest chyba wszystkim.  Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu. Potrzeba go na gotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna(...)marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.    Przełożyłam je do garnka. Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie. Powinno odchodzić od kości. W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę

potrawyregionalne
Galareta – zimne nóżki 91

pieprz 40 g żelatyny 2-3 jajka ugotowane na twardo ocet do podania Nogi należy przekroić na pół. Umieścić w garnku razem z golonką, zalać wodą. Dodajemy sól (sporo soli), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Dolewamy wody w razie potrzeby

MojaQchnia.pl
Galareta drobiowa w kształcie jajek 136

litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki  z  10 lub 20 jaj. Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania