golonko gotowane - 439 przepisów (strona:19/30)

Galareta wieprzowa 312

łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 177

łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć

O kuchni z uczuciem
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 140

pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta 131

mój mąż ..On w sumie sam ją doprawia po swojemu.. 1 golonka 2 nóżki świńskie kawałek łba świńskiego porcja rosołowa cebula czosnek pietruszka liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz Mięso umyć i włożyć do garnka, dodać cebulę i przyprawy, zalać wodą. Zbierać szumowiny i gotować do miękkości mięsa [ kurczaka wyjąć szybciej]. Mięso wyjąć, ostudzić.Po wystygnięciu mięsa usunąć

Moje domowe kucharzenie
Galart. Zimne nóżki 117

cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar

Smaki Natalii
szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 149

potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku,/br> z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 165

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)moździerzu kminek, lekko stłuczone ziele angielskie i jałowiec, przełamane na pół laurowe liście. Całość mieszamy, dodajemy całe opakowanie sauerkraut, razem z sokiem z opakowania. Mieszamy dokładnie wszystko razem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki

Karo in the Kitchen
Bigos z wieprzowiną 139

porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule(...)czarny pieprz. 10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60 Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4 Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24 Cebula (świeża) 88 220 2.42 0.22 16.81 Golonka wieprzowa (bez skóry

Atlas Smaków
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 122

MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami. Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka(...)ZŁY, ale też zawiesisty i gęsty. Ten sos to złośnik. Przykryjcie garnek. Po drugiej godzinie możecie wyjąć wszystkie kawałki mięsa z wyjątkiem żeberek-te zostają do końca. Gdy RAGU gotowało się w sumie 3 godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym

Z Kuchni Do Kuchni
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 137

książek zdarza mi się rzadko piec czy gotować. Częściej korzystam z przepisów innych blogowiczów a najczęściej sięgam do rodzinnych receptur :) 7. Wysyłasz swoje przepisy do gazet? Nie :) Ale pomyślę nad tym ;) 8. Inną dziedziną, w której odnajdujesz się równie dobrze co w kuchni jest... Rysowanie :)  9. Danie, którego nie przełkniesz... Golonko :P 10. Chciałabyś wydać własną książkę kucharską? Może(...)coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem

My simple kitchen
Galaretka wieprzowa... 136

kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu, na sam koniec dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Kartoflanka z ryżem i mięsem 127

kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 1 marchewka 1 pietruszka kilka ziemniaków 10 dkg ryżu listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta koperek Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać ziemniaki

Moje domowe kucharzenie
Indycze golonki z warzywami z wolnowaru 167

Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich  stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez

Stare Gary
Jak szybko zrobić pesto 155

Pesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaki wołowe 176

papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić(...)wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny  warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania