golonko gotowane - 439 przepisów (strona:24/30)

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 94

mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów 1 pęczek szczypiorku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą(...)przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 167

czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć.  A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do  Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Zasiedliśmy za stołami na których(...)dieta i uroda mogą jak najbardziej iść w parze. Na koniec osoba na którą czekałam najbardziej czyli szef kuchni Jurek Sobieniak.  I wreszcie nastąpiła długo wyczekiwana część praktyczna - gotowanie. Podzielono nas na trzy zespoły, każdy pod wodzą szefów kuchni miał do przygotowania trzy potrawy, każda powiązana z innym piwem. Mam nadzieję, że chociaż część dań uda mi się ugotować

Stare Gary
Wegetariański kapuśniak 139

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.     Składniki:  - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule(...)cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami

mojewypiekiinietylko
Salceson w osłonce termokurczliwej 374

biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie(...)razy.Nerki i ozorki kroje w kawałki płucka miele na sitku nr 3 lub 2.resztę mięsa zalewam wodą równo z mięsem dodaje kilka liści laurowych i ziele angielskie i gotujemy około 2-2,5 godz.do miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 225

biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie(...)razy.Nerki i ozorki kroje w kawałki płucka miele na sitku nr 3 lub 2.resztę mięsa zalewam wodą równo z mięsem dodaje kilka liści laurowych i ziele angielskie i gotujemy około 2-2,5 godz.do miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 226

Kiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona(...)koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy kapustę. Kapustę gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Od czasu

Kulinarna Pokusa
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 142

Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest za tłust i ciężką. Niemcy dużą uwagę zwracają na obiad, który spożywany jest między 12-14 godziną. Kolacja(...)się one głęboki aromatem i smakiem kminku. Tylko tam dostaniemy takie sery nigdzie indziej. Post Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 160

górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań(...)autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com   | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula  | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich  | blog: Przepisy Mikołaja Owsiane

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczeń z golonki w sosie 146

Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie w garnku elektrycznym do długiego gotowania to wlać do niego wszystko z patelni, przykryć. nastawić na wolne gotowanie i gotować 4 godziny. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej

Kuchnia Pokoleń
Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem 120

uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa.  SKŁADNIKI: 2 golonki indycze,  2 łyżki masła, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 15 dag truskawek(...)mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą.  3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku układam porcje indyka i polewam go sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mięso wieprzowe w słoiku 281

dawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :)Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca  - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć(...)objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry. Dla pewności mięso pasteryzować

Proste Potrawy
Wątróbka drobiowa z cebulą 183

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 177

zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej jakości. Nie bierzemy żadnych zamienników. Nie idziemy na kompromisy. Kurczak – tylko zagrodowy. Kurczak zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają(...)rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku, mięso wyjałowione antybiotykami, wygląd kolesia z siłowni na osiedlu. Tak naprawdę jedzeniu, które ma z tego powstać, nie wróżę większego sukcesu

Karo in the Kitchen
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 349

Dla moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na

Apetyczna babeczka