golonko gotowane - 439 przepisów (strona:23/30)

Bigos z indykiem 100

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe(...)łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 192

Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula(...)laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek

Ugotować
Miód pitny - dwójniak maliniak 168

ujrzeć cały proces produkcji ich wyrobów. Podpowiadają również gdzie można kupić ich miody. No ale jaki jest w rzeczywistości ten miód pitny, który otrzymałem w prezencie od portalu Polska Gotuje ? Barwa, smak i możliwości wykorzystania w kuchni Kolor tego miodu - ciemnobursztynowy - od razu podpowiada nam jakiego smaku możemy oczekiwać. Słodkawy rzecz jasna ale nie bardzo intensywny. Dla mnie(...)wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się

Right Behind The Kitchen
Łosoś ze szparagami 209

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy Salceson- pychotka! 2664

się to bardzo proste-nawet się nie spodziewałam-a efekt przerósł moje oczekiwania-wyszedł mega pyszny i na pewno jeszcze nie raz będę go robić. Składniki: 1,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony) 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 40 dag łopatki wieprzowej(...)salceson  sznurek  Przygotowanie: Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny,,włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu ,dodać ziele angielskie i liście laurowe  i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie -ok 2-3 godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek

Swojskie jedzonko
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 163

rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego 4 łyżki masła   1 szklanka(...)obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą  i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet domowy ze śliwkami 145

akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków(...)kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy

UgotujmyTo.pl
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 124

gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną w mniejsze kawałki razem z galaretą, posiekane zioła, podgrzewamy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz zielony, oliwki, kapary i dopiero doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ryż wyrównujemy(...)pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!!  Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Bulion musi być przez cały czas gotowania risotta bardzo gorący! Najlepiej ustawić go obok garnka z ryżem na malutkim płomieniu. Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowa mielonka ze słoika 150

sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok(...)wodą. Krok 3 Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy

Niezły Młynek
Golonka w bigosie z młodej kapusty 155

Pyszny obiadek, polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń
Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym 125

sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu(...)ziołowy Przygotowanie: Grzyby obieramy, czyścimy, pokroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy. Z indyka, kości wędzonych, warzyw oraz przypraw przygotowujemy bulion – wszystko to zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując po prostu większą

Kate's Kitchen
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 147

wejścia czuć również polską gościnność. Beata jest wspaniałą gospodynią w swojej restauracji. Mimo proszonej degustacji pozwoliła poczuć nam domową atmosferę, rozmawiała z nami o swojej kuchni oraz daniach i gotowała dla nas z sercem. To było czuć na talerzu! Mimo pełnego żołądka, od wyjścia z restauracji nie myślałem o niczym innym, jak o tym, kiedy odwiedzę to miejsce ponownie(...)pewnością się Beacie należał, bo z takim poczuciem smaku oraz estetyki nie mógłby on zostać przyznany komukolwiek innemu. Wpadnijcie koniecznie! * Wnętrze restauracji Menu Motto. Beata Śniechowska Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips

Food Square
Indyk w musie pomaranczowym z brzoskwinia 148

Dziś moje popisowe danie :) Sprawdzony przepis, który "obchodzi" całą naszą rodzinę i znajomych . Czasem robię tak golonki z indyka, czasem skrzydła w zależności od tego co jest w sklepie :) Indyk jest raczej na słodko - mimo pomarańczowego musu. Tak czy inaczej  - wszystkim smakuje Składniki:  6 skrzydeł z indyka (często przecinam je na dwie części, ze względu na rozmiary(...)kostkę mięsną  3 łyżeczki przyprawy do piernika, dodajemy ok 3/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki miodu oraz 2 cm imbiru, 1 łyżeczkę pieprzu oraz soli - mieszamy - nie gotujemy. Obieramy pomarańcze, kroimy, wrzucamy do blendera. Połowę musu wlewamy do marynaty. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.  Skrzydła wykładamy na blaszce, lub wrzucamy do garnka.Następnie zalewamy otrzymaną wyżej marynatą

dlaSmaQ
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 239

podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest(...)pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 97

mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów 1 pęczek szczypiorku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą(...)przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen