golonko gotowane - 439 przepisów (strona:18/30)

Staropolska ściągawka wigilijna 167

znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych

Tradycyjna Kuchnia
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 190

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i

Di gotuje
Golonka w piwie (metodą sous vide) 199

vide podpiekamy je jeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw.  Nasza golonka nabierze wtedy nieco kolorów i przesiąknie aromatem piwa. Mięso jest soczyste i bardzo delikatne, a po podpieczeniu w piekarniku skórka chrupiąca. W dzisiejszym wpisie przeczytacie też na czym polega ta metoda gotowania. Metoda gotowania sous vide Co jakiś czas na kulinarnym rynku pojawiają się różne nowości(...)poszczególnych produktów, a z czasem sami sobie wypracujemy te wartości, które  będą odpowiadały naszym smakom i gustom. Pamiętajmy, że sous vide to parzenie w gorącej wodzie, a nie gotowanie we wrzątku! Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa: •   58 °C – 62 °C:  temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak na golonkach 103

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości

R'n'G Kitchen
Galaretka z nóżek wieprzowych 123

Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i zebrać łyżką szumowiny. Dołożyć przyprawy

Grunt to przepis!
Golonka z indyka pieczona z warzywami 146

litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część(...)buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze

Poezja smaku
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 233

kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć

Calzonella.com
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 174

dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć  zalać wodą  i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć

Kulinarny karnet Christophera
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 202

kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową   i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania

Kuchnia po mojemu
Powrót do źródeł w kuchni 226

naturą. Prawdziwi, kulinarni artyści nie ograniczają polskiej kuchni do schabowego, golonki, czy kapusty, a dążą do poszukiwania nowych smaków, sposobów przygotowania i serwowania tradycyjnych potraw. Nowe poszukiwania I stotny wpływ na zmiany w kuchni ma sposób przygotowywania potraw. Wraz z upływem czasu zmieniają się również technologie gotowania. Coraz częściej mówi się o kuchni molekularnej, w której składniki spożywcze poddawane

Kuchcik gotuje
Pomidorówka na Indyku 126

się doczekać jak wrócę do Domu, pierwsze co zrobię tą zupę na delikatnym Indyku. Polecam. Pomidorówka na Indyku  Składniki: 1 szt-Podudzie z Indyka -można dodać Skrzydło albo Golonkę  2.5 l Wody Mały słoiczek Koncentratu Pomidorowego 1 Marchewka 1 Pietruszka 1/2 Pora 1 Rosołek Drobiowy 2 Łyżki Wegety 1 łyżeczka Pieprzu, 1 łyżeczka  Lubczyku, Kilka Ziaren Ziela(...)łyżki natki pietruszki - Warto dać świeżą 4łyżki Śmietany 12 % 250 g makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania:   Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka  Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła.   Gotuje aż wszystko będzie miękkie.  Na koniec dodaję cały koncentrat

Gotowanie Patki
Kapusta kiszona z kaszą – smaki dzieciństwa 138

gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól Wykonanie: Kapustę umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie prawie gotowe. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie

Smaki Ewy
Tradycyjny galat z nóżek 196

goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało) ok 4 h (można dłużej

Kulinarna Patilogia
Galareta wieprzowa 327

łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.