 Kapuśniak na golonkach 158
Kapuśniak na golonkach 158Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości
R'n'G Kitchen Galaretka z nóżek wieprzowych 207
Galaretka z nóżek wieprzowych 207Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i zebrać łyżką szumowiny. Dołożyć przyprawy
Grunt to przepis! Golonka z indyka pieczona z warzywami 235
Golonka z indyka pieczona z warzywami 235litr), studzimy. Do solanki wkładamy golonki z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część(...)buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki z indyka osuszamy i wkładamy do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego tak, aby stały mniej więcej pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze
Poezja smaku Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 304
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 304kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć
Calzonella.com Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 231
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 231dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć
Kulinarny karnet Christophera Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad  - dla Teścia. 264
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad  - dla Teścia. 264kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania
Kuchnia po mojemu Powrót do źródeł w kuchni 292
Powrót do źródeł w kuchni 292naturą. Prawdziwi, kulinarni artyści nie ograniczają polskiej kuchni do schabowego, golonki, czy kapusty, a dążą do poszukiwania nowych smaków, sposobów przygotowania i serwowania tradycyjnych potraw. Nowe poszukiwania I stotny wpływ na zmiany w kuchni ma sposób przygotowywania potraw. Wraz z upływem czasu zmieniają się również technologie gotowania. Coraz częściej mówi się o kuchni molekularnej, w której składniki spożywcze poddawane
Kuchcik gotuje Pomidorówka na Indyku 187
Pomidorówka na Indyku 187się doczekać jak wrócę do Domu, pierwsze co zrobię tą zupę na delikatnym Indyku. Polecam. Pomidorówka na Indyku Składniki: 1 szt-Podudzie z Indyka -można dodać Skrzydło albo Golonkę 2.5 l Wody Mały słoiczek Koncentratu Pomidorowego 1 Marchewka 1 Pietruszka 1/2 Pora 1 Rosołek Drobiowy 2 Łyżki Wegety 1 łyżeczka Pieprzu, 1 łyżeczka Lubczyku, Kilka Ziaren Ziela(...)łyżki natki pietruszki - Warto dać świeżą 4łyżki Śmietany 12 % 250 g makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania: Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła. Gotuje aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodaję cały koncentrat
Gotowanie Patki Kapusta kiszona z kaszą – smaki dzieciństwa 189
Kapusta kiszona z kaszą – smaki dzieciństwa 189gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól Wykonanie: Kapustę umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie prawie gotowe. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie
Smaki Ewy Tradycyjny galat z nóżek 259
Tradycyjny galat z nóżek 259goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało) ok 4 h (można dłużej
Kulinarna Patilogia Galareta wieprzowa 399
Galareta wieprzowa 399łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Zupa grochowa 238
Zupa grochowa 238łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć
O kuchni z uczuciem szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 216
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 216pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości
W Mojej Kuchni Lubię Galareta 208
Galareta 208mój mąż ..On w sumie sam ją doprawia po swojemu.. 1 golonka 2 nóżki świńskie kawałek łba świńskiego porcja rosołowa cebula czosnek pietruszka liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz Mięso umyć i włożyć do garnka, dodać cebulę i przyprawy, zalać wodą. Zbierać szumowiny i gotować do miękkości mięsa [ kurczaka wyjąć szybciej]. Mięso wyjąć, ostudzić.Po wystygnięciu mięsa usunąć
Moje domowe kucharzenie Galart. Zimne nóżki 191
Galart. Zimne nóżki 191cebula pietrucha groszek zielony jajka Sposób wykonania: Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar
Smaki Natalii szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 206
szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 206potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku,/br> z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje
W Mojej Kuchni Lubię