 Indycze podudzia w miodzie i winie 149
Indycze podudzia w miodzie i winie 1493 podudzia indycze 3 łyżki miodu 3/4 szkl wina sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta curry szczypta hyzopu 2 marchewki
Gotowanie jest łatwe Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 190
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 190spęcznieje, więc gęstość zupy będzie odpowiednia. Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki(...)sodu) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej (średniej, tzw. wiejskiej) ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Mięso myjemy, wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry i gotujemy pod przykryciem. 2. W międzyczasie wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Pilnujemy też zupy, na której pojawi się szum, który trzeba zebrać. Gdy woda z mięsem zacznie się
Kawa z mlekiem Dietetyczna galaretka z kurczaka 448
Dietetyczna galaretka z kurczaka 448wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część(...)mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 387
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 387musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy(...)przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodko Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 184
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 184pomidorowa , ale wyszło przepysznie i serdecznie polecam taką zupę :-) Zupa jest bezglutenowa . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego(...)śmietanki 30% Wykonanie: 1. Umyte mięso wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry. Nastawiamy na zagotowanie. Następnie trzeba zebrać szum. 2. Gdy wywar zacznie się gotować, to wsypujemy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy do rosołu, przykrywamy, zmniejszamy ogień (trójka na płycie grzewczej) i w ten sposób wywar ma się gotować
Kawa z mlekiem Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 269
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 269Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 205
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 205szczypta soli w moździerzu 1 szklanki bardzo zimnej wody Wykonanie Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz(...)mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły. Smacznego
w mojej kuchni Zeberka z wolnowaru 186
Zeberka z wolnowaru 186Ostatnio sprawiłam sobie nową zabawkę , wolnowar. Do tej pory takie potrawy jak pulled prok czy wolno pieczoną łopatkę albo golonko piekłam po prostu w piekarniku przez całą noc. Teraz mam od tego urządzenie . Wkładam zamarynowane mięso do naczynia, ustawiam gos na wolne pieczenie i już . N ie muszę myśleć o temperaturze , czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść z domu(...)piekarnik. A gotową potrawę mogę zostawić na ustawieniu podgrzewania i wiem że każdy domownik, gdy przyjdzie do domu będzie miał ciepły, gotowy posiłek bez dodatkowego podgrzewania na kuchence . Takie gotowanie to mi się podoba. Na pierwszy rzut poszły żeberka . Wyszły delikatne soczyste, kruche, idealne . Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 259
szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 259indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę(...)zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki
W Mojej Kuchni Lubię Bigos z indykiem 151
Bigos z indykiem 151size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe(...)łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy
R'n'G Kitchen Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 245
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 245Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula(...)laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek
Ugotować Miód pitny - dwójniak maliniak 226
Miód pitny - dwójniak maliniak 226ujrzeć cały proces produkcji ich wyrobów. Podpowiadają również gdzie można kupić ich miody. No ale jaki jest w rzeczywistości ten miód pitny, który otrzymałem w prezencie od portalu Polska Gotuje ? Barwa, smak i możliwości wykorzystania w kuchni Kolor tego miodu - ciemnobursztynowy - od razu podpowiada nam jakiego smaku możemy oczekiwać. Słodkawy rzecz jasna ale nie bardzo intensywny. Dla mnie(...)wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się
Right Behind The Kitchen Łosoś ze szparagami 264
Łosoś ze szparagami 264Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Domowy Salceson- pychotka! 2721
Domowy Salceson- pychotka! 2721się to bardzo proste-nawet się nie spodziewałam-a efekt przerósł moje oczekiwania-wyszedł mega pyszny i na pewno jeszcze nie raz będę go robić. Składniki: 1,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony) 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 40 dag łopatki wieprzowej(...)salceson sznurek Przygotowanie: Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny,,włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu ,dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie -ok 2-3 godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek
Swojskie jedzonko Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 233
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 233rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :) Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego 4 łyżki masła 1 szklanka(...)obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili