golonko gotowane - 439 przepisów (strona:17/30)

Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 267

kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę(...)dnia następnego doda mu jeszcze więcej smaku. Wkładając mięso do szynkowara należy starannie je ugnieść, inaczej będzie wyglądało tak jak u mnie. Ale nie kruszyło się, ponieważ mięso z golonki jest dość kleiste i zwięzłe. I w efekcie o  niebo lepsze od każdej kupnej konserwy :) Jeśli zdecydujemy upiec takie mięso , to też powinno być dobre. Dodałabym wtedy do niego

Proste Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 200

dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Księga-Smaku
Galaretka z szynką i marchewką 137

jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 122

Łostatnio 1 żech sam pisoł o golōnkach i jak fto 2 take robiōł i łostoł 3 mu tyn wywar, to je łon 4 idealny na kapuśniok

Chop w kuchni
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 142

kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :).   Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli i pieczarek. A teraz najważniejsze...pyszne ciasto:) Składniki: ok 1/2 kg mąki pszennej

Apetyczna babeczka
Zimne nóżki (Galat) 151

już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem.  Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 361

ViolaPassion Ta potrawa nie potrzebuje reklamy . Kto raz spróbował golonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem(...)mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy do gotowania w wysokim garnku na około 2 godziny. Szumówką zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika

Viola cooks with passion
Sycąca pęczakowa z mięsem 151

podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.  Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki  2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki(...)pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę.  2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 3. W dużym

Apetyczna babeczka
Rosół z włoskimi akcentami 164

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego(...)natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu,6.      solimy i doprawiamy na końcu, pamiętając, że smak  w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7.      warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8.      rosół musi być gotowany na małym ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta kiszona zasmażana 151

tłuszczu,dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pieczone golonki indycze 163

dworze w dni wolne, kiedy pada śnieg :D Dobra. To weekend za pasem. Jeść trzeba, gotować....no niekoniecznie. Jednak Ci co odczuwają przyjemność a może nawet czasami obowiązek z czasu spędzanego w garach niech zerkną jak można weekendowy obiad obgonić dość szybko i smacznie. Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo

Pieprzyć z Fantazją
Galareta drobiowa 172

pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie,  sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić

O kuchni z uczuciem
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 153

smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz około 2 łyżeczki soli.  Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 210

czuje, zrobił coś, czego nikt przed nim się nie podjął. Poświęcił dużo, żeby wydać tę książkę, bez sponsora, promocji, wszystko własnym kosztem. Myślę, że każdy kogo interesują kulinaria, gotowanie, znajdzie w niej coś interesującego dla siebie. Sam osobiście czytając tylko rozdziały, nie zdawałem sobie sprawy, że z części tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować(...)sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku  Serca drobiowe po egipsku  Tadżin z podrobów  Pasztet z cynaderek cielęcych  Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i zwykłym osobom gotującym w swojej kuchni. Nikt wcześniej nie zebrał w jednym miejscu takich

Parowar Faceta
Zupa z indyka i shitake 147

razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy

Ogrodnik w podróży
Staropolska ściągawka wigilijna 157

znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania