bardzo smaczny. Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! 1,5-2 kg golonki (bez kości) 1 szklanka piwa 4-5 ząbków czosnku majeranek sól Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej(...)czasie w mięso wetrzeć majeranek i drobno posiekany czosnek. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Piec 1 godzinę pod przykryciem i kolejne 1/2 godziny bez - w 180 stopniach. (Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa
Di gotujeżaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem do maksymalnej i włożyłem do niego golonki na 15 minut. Po tym czasie wyjąłem mięso i pozwoliłem mu odpocząć przez 5 minut. Golonki podałem z kapustą z suszonymi śliwkami, którą skropiłem pozostałym w naczyniu piwem. Polałem sosem chrzanowym
Wyprawy kulinarneminut. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową piwa, następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 30-40min. W czasie pieczenia co parę minut polewamy golonki resztą piwa. Golonka pieczona w piwie powinna być podana z musztardą i oczywiście z zimnym piwem. Smacznego golonka pieczona w piwie Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakubez przykrycia, po to żeby golonka się ładnie zarumieniła. Golonkę wyjąć, szpikulcem dziabnąć w miejscu gdzie jest najgrubsza, jeżeli wylatuje prześwitujący płyn, oznacza że jest upieczona, jeżeli czerwony płyn, oznacza że jeszcze jest nieupieczona w środku. Jeżeli nie jest upieczona, należy ją włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min, na 180 st pod przykryciem. Gotową golonkę podzielić na plastry(...)Podawać z ziemniakami/plackami ziemniaczanymi i koniecznie kapustą kiszoną :). Smacznego! golonka-pieczona-w-piwie golonka-pieczona-w-piwie
moj przepis naMōmy pajździernik, a kedyjś bez 1 duge lata gołdało 2 sie na Ślōnsku na niego Oktōłber. A jak Oktōłber, to Oktōłberfest, jak Oktōłberfest, to piwo, a nojlepszym kamratym 3 łod piwa je golonka. Joł żech sie pomyśloł, że tych 2 kōmpanōw 4 wciepna 5 razym do gorka i niech się tam trocha pokōmpiōm. 6 To bōł 7 piyrszy rołz(...)zupy. Joł do ni łostawiōł tyż jedne golonko, żeby bōło we środku tyż trocha miysa. 27 Niyftorzi pyjklujōm 28 te golōnki, mie sie jakosik niy chciało. Umōł żech je, wciep do garca, zaloł piwym i wodōm (muszōm być całe przikryte), wciep tam prziprawy i sie warzōły 29 bez 2 godziny. Kebyście chcieli, to na łostatnie pó 30 godziny mogecie
Chop w kuchnismakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe(...)autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich
Weekendy w domu i ogrodzieNoworoczny obiad, ale też na sobotni, niedzielny, czy też na codzienny obiad polecam przepis na Golonkę w piwie z warzywami, przygotowaną w wolnowarze. Golonka to danie, które lubią prawie wszyscy faceci. Niektóre kobiety też uwielbiają golonki. Bez wolnowaru też wyjdzie, ale niestety wtedy trzeba pilnować, aby nic się nie przypaliło, trzeba uzupełniać płyn, w ogóle trzeba sobie tym daniem(...)godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały wykorzystane golonki peklowane, a golonka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgolonka duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu
Buniabaje w kuchninigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały
Stare GaryPrzepis Składniki: -golonka -zimne piwo lub dwa J do popicia, aby się nie zapchać J -musztarda -chlebek najlepiej własnej roboty Przyprawy -liść laurowy 4 szt. -ziele angielskie 8 kulek -pieprz kolorowy 16 kulek -sól kamienna nie jodowana do smaku -suszone warzywa (mieszanka bez soli)trzy łyżki -czosnek granulowany łyżeczka -pieprz młotkowany z kolendrą do posypania -sól ziołowa do posypania(...)Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprzu czarnego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Woda musi lekko pyrkać. Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny lub innego naczynia do pieczenia, posypujemy ostrą mieloną papryką i podlewamy połową butelki piwa. Pieczemy godzinę w 170 stopniach bez przykrycia, podlewając co jakiś czas pozostawionym piwem. I to wszystko :) Smacznego
Marder&Marder Manufacturebez skóry i kościwłoszczyzna1 cebula2 ząbki czosnku0,5 l piwa1,5 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodurozmarynmajeranek3 ziela angielskielistek laurowysólpieprzPrzygotowanie:Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części. Włoszczyznę, czosnek, cebulę i golonkę(...)wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy ziela angielskie i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę.W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego
Zakręcony Widelecwywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni. Piana 150 ml jogurtu pitnego, 100 g świeżego chrzanu. Puder 25 g suszonych kwiatów
SzczyptaSmaQwarzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje
Smaczne ZdroweSprawdź inne wyszukiwania: