golonka z wody - 434 przepisów

Golonka gotowana ( z wody) 207

wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem.  Smacznego. The post Golonka gotowana ( z wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GOLONKA FASZEROWANA - KROK PO KROKU 224

każdą oddzielnie zawijamy w gazę, zawiązujemy.  * Zalewę w której marynowaliśmy mięso wylewamy. Nalewamy świeżej wody, dodajemy przyprawy oraz wszystkie warzywa. Dodajemy sól, jeśli zalewa jest za mało słona , dosalamy- woda musi być mocno słona.Zagotowujemy.   *Kiedy woda zawrze wkładamy nasze golonki. Ustawiamy grzanie na delikatne pyrkanie wody, gotujemy golonki pod przykryciem 2,5 - 3 godz(...)miękkości mięsa. * Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, układamy na desce kuchennej, z wierzchu przyciskamy kolejną deską z obciążeniem co spowoduje spłaszczenie mięsa i będzie ułatwiało krojenie. Zostawiamy najlepiej na całą noc pod obciążeniem. Na drugi dzień zdejmujemy gazę, golonki są gotowe do spożycia.  rada: Golonki możemy po ugotowaniu nie obciążać tylko podać na ciepło , z sosem np chrzanowym

Z Majeczką w kuchni
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 476

słodka papryka ostra papryka ok 600 ml wody Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów. Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce. Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę. Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie(...)minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody. Smacznego! — BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g. Artykuł GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 131

Składniki: Golonka 2 golonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego(...)suszonych kwiatów lipy. Do przybrania kilka świeżych kwiatów (opcjonalnie). Przygotowanie: Golonka Wodę zagotować z solą i wystudzić. Do zimnej solanki włożyć golonki, wstawić do lodówki na 24 godziny. Do wywaru cielęcego dodać borowiki, śliwki, czosnek, liście laurowe i tymianek, zagotować. Golonki opłukać pod strumieniem zimnej wody, włożyć do wywaru, gotować 1,5 - 2  godziny. Glazura Wszystkie składniki

SzczyptaSmaQ
Golonka w warzywach 148

Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2-3 dni.   Solanka jest już na naszym blogu, ale dla przypomnienia:składniki:-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-kilka ząbków czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-szczypta ziaren kolendry-3 litry zimnej wody   Golonki wyciągamy(...)olej z suszonych pomidorów ).   Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebulki.   Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2/3 warzyw,na nich układamy golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody.   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 328

liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szklanka wody Golonki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ewentualnie opalić nad ogniem jeśli mają włoski. Mięso lekko ponacinać nożem a następnie przygotować mieszankę przypraw: soli, pieprzu, papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku i majeranku. Gotową marynatą natrzeć mięso wcierając ją także dokładnie w miejscach nacięć. Golonki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny(...)rozgrzać oliwę z oliwek a następnie przyrumienić na nim golonki obsmażając każdą stronę. Podsmażone golonki umieścić w wolnowarze. Cebulę obrać i pokroić w piórka a marchewkę na kawałki ok 2-3 cm długości. Warzywa wyłożyć pomiędzy golonkami, dodać liście laurowe i ziele angielskie.   Do wolnowaru wlać ¾ szklanki wody lub bulionu. Golonka z wolnowaru wymaga gotowania

Ola la LCHF
GOLONKA PIECZONA MAŚLANA 127

wody  3 łyżki soli kamiennej  10 ziaren ziela ang 58 liści laurowych 6 ząbków czosnku  Wykonanie: *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie.. * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie(...)mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.  * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. * Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.  * Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut  w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia. Możemy też na końcu podgrilować

Z Majeczką w kuchni
Salceson wieprzowo drobiowy (cwaniak) w kątnicy. 252

solimy 24-48 godz. Kątnica- ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki  do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso(...)będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie  Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około  4x4cm ozory również.Płuca i serca  mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 159

solimy 24-48 godz. Kątnica-ma być bardzo dobrze wyczyszczona i wymoczona Gdy czas solenia i peklowania dobiegnie końca płuczemy pod bieżącą wodą surowiec z soli oprócz golonki. GOTOWANIE Surowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki  do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso(...)będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około  4x4cm ozory również.Płuca i serca  mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z golonką i kiszoną kapustą 164

Składniki mąka  pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić

Gaździnka warzy
Golonka po bawarsku 130

średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą - taka ilość żeby golonki były zakryte(...)Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia. Przestudzone golonki ponacinać nożem. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć. Odstawić na około godzinę. Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki do naczynia żaroodpornego wlewając także marynatę z miski

WSZYSTKO SMACZNE
Galart. Zimne nóżki 130

cytryną lub octem. Smacznego!  Galart. Zimne nóżki Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 2 golonki woda  4 listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie

Smaki Natalii
Kasza jęczmienna z soczewicą 158

chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od  SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej  SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej

Z Kuchni Do Kuchni
Golonka z wody-zapiekana 168

kolendrą do posypania -sól ziołowa do posypania Wykonanie Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 305

mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu(...)odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę

Kuchnia Pokoleń