golonka z wody - 434 przepisów (strona:3/29)

C - Indycze galaretki z chińszczyzną 161

sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy  do smaku, dodajemy mieszankę warzyw

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 230

zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek(...)pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej po gotowaniu golonki

Walijskie Pichcenie
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 186

himalajskiej i 1,5l wody przygotować zalewę. Golonki umyte i ogolone (by nie było włosów) umieścić w garnku z zalewą i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. Można do zalewy dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę golonek, w kratkę (nie trzeba(...)przed końcem pieczenia dodajemy do garnka obraną, przekrojoną na ćwiartki cebulę, ząbki czosnku, posypujemy golonki rozmarynem i już bez przykrycia wstawiamy z powrotem do piekarnika. W trakcie tego czasu golonki również przewracamy. Kontrolujemy też ilość płynów, w razie ich braku dolewamy trochę gorącej wody (u mnie obyło się bez dolewania). Na 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować zewnętrzną

Smaczne Zdrowe
Zupa grochowa 218

tradycyjnej grochówki. Składniki 1 wędzone żeberko 1 mała golonka wieprzowa 2 szklanki łuskanego grochu 3 litry wody 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce(...)koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem. Zagotować. W razie gdy zupa jest zbyt rzadka wymieszać łyżeczkę mąki z wodą, wlać do zupy i zagotować. zupa grochowa

O kuchni z uczuciem
Wielkanocny żurek 190

półplasterki, boczek kroimy w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju. Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galareta wieprzowo-drobiowa 237

selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy(...)przed końcem gotowania, wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso i marchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki

e-PrzepisyKulinarne
Golonka w piwie 153

ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka). Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować

Kuchcik gotuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 158

ciepłej wodzie na co najmniej pół godziny. Z kapusty odciskamy kwaśny sok, a następnie kroimy na kilkucentymetrowej długości kawałki. Do dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część(...)Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone grzyby wraz z wodą (uwaga na piasek na dnie naczynia). Kontynuujemy powolne gotowanie przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Z wywaru usuwamy seler oraz por (o ile się nie rozgotował). Wyjmujemy również golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z kiszonej kapusty 202

ciepłej wodzie na co najmniej pół godziny. Z kapusty odciskamy kwaśny sok, a następnie kroimy na kilkucentymetrowej długości kawałki. Do dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część(...)Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone grzyby wraz z wodą (uwaga na piasek na dnie naczynia). Kontynuujemy powolne gotowanie przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Z wywaru usuwamy seler oraz por (o ile się nie rozgotował). Wyjmujemy również golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa szynkowa 451

ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska peklujemy w osobnych pojemnikach(...)gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy zgodnie z gramaturą szynki i golonki. Dokładnie wyrabiamy. Po 48 godz. mielimy golonkę na sitku 4 mm i następnie ponownie na 2,5 mm. Do zmielonej golonki dodajemy 200 mil zimnej wody i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Później łączymy oba mięska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 171

marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata(...)przeciśnięte przez praskę • 0,5 litra jasnego piwa • 2 cebule • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do oprószenia Wykonanie: • Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. • Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć

To co kocham
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 175

cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki(...)peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie

Gotowanie jest łatwe
Golonka w piwie 230

się płyn tworząc gęstą i aromatyczną mieszankę z warzywami. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wrzącej wody. Wykładamy golonki na talerze obkładając je duszonymi warzywami. Do golonki można podać musztardę lub chrzan. Smacznego!   The post Golonka w piwie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 172

olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal Brand i schować do lodówki najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić(...)rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara golonki gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka z kapustą + film 176

taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku.   składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka przekładamy umyte golonki zalewamy wodą w takiej(...)całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając, 5 minut przed duszenia dodajemy pokrojone jabłka. Tak przygotowaną golonkę podajemy na kapuście.   Artykuł Golonka z kapustą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania