galaretka - 14130 przepisów (strona:18/942)

Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41 177

pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bursztynowa galaretka z mirabelek 139

Mirabelki to moje owoce z dzieciństwa... Miał być dżem ale zmieniłam plan i zrobiłam domową galaretkę. Na moim małym jeszcze drzewku było zaledwie kilka mirabelek więc musiałam rozsądnie je wykorzystać :) Składniki: około 10 mirabelek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny odrobina wody sok połowy limonki Mirabelki pozbawiamy pestek, i kroimy je na drobniejsze cząstki. Owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy odrobinę(...)limonki i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do salaterek / pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Domowa, prosta i szybka galaretka gotowa :) moje mirabelki domowa galaretka z mirabelek

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka wieprzowa 164

Galaretka typu "zimne nóżki" to specjalność mojego taty. U nas zazwyczaj wszystko przepuszczało się przez maszynkę do mięsa, czasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad(...)pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru. 4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem. 5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia. 6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną 410

Składniki (na blaszkę 36x24 cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan-fixy tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy(...)wmieszamy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż. 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. 3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (odjęłam trochę wody). 4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem

Kuchnia domowa Ani
Galaretka z czerwonej porzeczki 151

próbę kompoty z czarnej porzeczki   i czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie , a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki. Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 3/4 lub 1 kg cukru Sposób wykonania: 1. Porzeczki obrać ze szypułek, opłukać. 2. Włożyć do garnka, rozgnieść i gotować(...)minut. 3. Dokładnie przetrzeć przez sitko, tak aby zostało jak najmniej odpadu. 4. Sok zagotować, wsypać cukier i gotować ok 15-20 minut. Gęstość galaretki można sprawdzić poprzez wylanie kilku kropel na zimny talerz. Jeśli się zetnie, to galaretka jest gotowa. 5. Przelać do słoiczków, mocno zakręcić i postawić do góry dnem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka z kurczaka 172

Galareta,galaretka  to danie rodem z  kuchni staropolskiej,zwane w zaleznosci od regionu studzienina trzesionka w Wielkopolsce lub  galertem na Slasku .Tradycyjnie przygotowuje sie ja z nozek cielecych lub wieprzowych.Pyszne,ale na pewno trudno je zaliczyc w poczet zdrowej kuchni.Co innego galaretka z kurczaka.To juz i lekko i dietetycznie,po prostu pysznie.Do wykonania tego dania musimy zarezerwowac(...)godzin.Warto jednak ,bo to swietna alteratywa dla wedliny,czy sera na kromce chleba.Tym bardziej teraz ,gdy UE zakwestinowala "zdrowotnosc" polskich wedlin.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na 8 -10 porcji galaretki: 1 kurczak - 1.300-1.400g 1 peczek wloszczyzny (bez kapusty) 1-2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 3-4 ziarna czarnego pieprzu 1-2 gozdziki 2 lyzeczki zelatyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 119

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aneta Kobielus     " Deser blue truskawka"-   składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier puder, melon. Podaję warstwy od dołu: galaretka niebieska, na to zmiksowany jogurt z galaretką turkusową, na górę zmiksowane truskawki z cukrem pudrem(...)dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Malinowe Pocałunki
Shot z galaretki i alkoholu 505

Przepis doskonały na imprezę.  Shoty są bardzo popularne  w Stanach. To jedna z ciekawszych form podania alkoholu. Olśniewają swoimi kolorami, pobudzają naszą inwencje twórczą...;)))) Składniki; galaretki o dowolnym smaku, 150 ml alkoholu na jedną galaretkę,  / my dodałyśmy wódkę/, może być gin, rum, Wykonanie; Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość wody. Ostudzić i dodać

Anioły w kuchni
Galaretka cytrynowo- imbirowa 181

Taką galaretkę można zrobić o każdej porze roku. Zawsze będzie smakować :) Składniki : 1/2 kg cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir

Proste Potrawy
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 234

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie . To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół . Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka. Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam

Smaczna Pyza
Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką 191

pysznym deserem i zaraz będę mogła go skosztować. Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Galaretka pomidorowa z bazylią 127

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory

Pora coś zjeść
Galaretka drobiowa 223

Post Galaretka drobiowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką 473

dobrą tartę zrobiłam ! Z delikatnym kremem i letnimi, słodkimi owocami a wierzch polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag , objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza

Smaczna Pyza
Prosty sernik na zimno z truskawkami i galaretką 187

źle dodałam żelatynę i wyszła lipa... za drugim razem wymyśliłam, że zrobię go w silikonowej foremce - to już było mistrzostwo świata :) Ser pięknie stężał, wszystko super, dopóki nie wlałam galaretki... część została na górze, a część rozepchała foremkę i spłynęła na dno i na boki. Może i smakował nieźle, ale nie wyglądał ciekawie :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków