Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest dość łatwe, trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy(...)niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać
Kuchcik gotujemajowym Gotowaniu za Głosowanie wybraliście delicje i zgodnie z obietnicą publikuję wygrany przepis. Przygotowałam je na dwa sposoby, jedne z tradycyjnym środkiem z galaretki, a drugie ze środkiem w postaci pianki cytrynowej. Od dziecka nie lubiłam delicji czy cukierków galaretek, więc jako zabezpieczenie swoich kubków smakowych powstał pomysł na piankę - taka wersja tylko dla mnie. Jednak te domowe to zupełnie(...)innego i nawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 czerwona galaretka, np. wiśniowa
Fabryka pomysłówtony cukru. Przygotowałam dla Was deser lekki i nie słodki z mleka migdałowego (możecie je kupić lub przygotować samemu w domu) i soku jabłkowo-porzeczkowego bez cukru. Do przygotowania galaretki potrzebujemy: – ok 600-700 mleka migdałowego – 300 ml soku ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 12 plastrów żelatyny (wcześniej namoczonej w szklance wody i odciśniętej) W szklance z wodą(...)mieszając aż żelatyna się rozpuści. Łączymy obie płynne części i przez noc chłodzimy w lodówce. Podajemy chłodne, pokrojone w kawałki. Jeżeli brakuje Wam mimo wszystko brakuje słodyczy polecam zjadać galaretkę w towarzystwie świeżych owoców! Smacznego i wszystkiego orzeźwiajączego
Szybko Tanio SmacznieChyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową(...)pozostawiamy aż całkowicie ostygnie. Zimny biszkopt wkładamy do blaszki. Papier ciasno zakładamy, spinamy na rogach szpilkami. Jeśli biszkopt wyszedł zbyt suchy, można go lekko nasączyć zimną, przegotowaną wodą. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 700ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w około 1 – 2cm kawałki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy
Smakowy RajJako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa(...)twarogu 1 małe opakowanie serka homogenizowanego 1 galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 2-3 łyżeczki cukru galaretka przeźroczysta: 2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru kwiaty: 1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny barwniki
Jadło i czytadłowymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki
Dzieje kuchennej Wiewiórykości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie i na przekąskę..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękupnymi galaretkami po prostu nie przepadam, dlatego gdy na zajęciach zrobiła tą galaretkę mm... niebo w gębie. Składniki: Mleko zsiadłe 500ml Cukier puder 60g Cukier wanilinowy 20g Żelatyna 15g Woda do żelatyny 80ml Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Pudełko rozmaitościbardzo fajnie. Szkoda tylko, że moje silikonowe mini foremki do muffinek nie były jeszcze mniejsze, bo czekoladki wyszły dość spore. Co potrzebujemy: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 galaretka smak dowolny, ja użyłam wiśniowej Wykonanie: 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wnętrze naszych foremek lub papilotek smarujemy czekoladą używając pędzelka . Wkładamy formę na kilka minut do lodówki lub zamrażarki(...)200ml wody (miałam taką na 500ml), aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą, nie do końca, tak do 3/4 wysokości foremki. Znów wkładamy do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje, smarujemy wierzch czekoladą, zamykając w ten sposób nasze czekoladki
Walijskie PichcenieDeser, który zawsze się udaje, bo .... nie sposób nie umieć zrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i zalać nią pokrojonych truskawek :) Do zrobienia więc tego deseru, nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielkich umiejętności a efekt zadowoli najbardziej wybrednych :) Bo kto nie lubi galaretki z truskawkami??? :-) Ze względu na prostotę deseru nie podaję składników - bo widać je na załączonym
Walijskie Pichcenieduże jajka lub 6 sztuk mniejsze, 1/2 szklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki kokosowe, budyń(...)masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i powkładać do niej kandyzowane owoce schować do lodówki na kilka godzin sernik jest pyszny i szybko się zjada......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięudka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy 1 litr, sok z cytryny 1 łyżeczka umyte porcje drobiowe włożyć do szybkowara, dodać(...)wymieszać w gorącym rosole, dodać cytrynę i wlać do mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia i tak mamy z szybkowara dobry rosołek na obiad i galaretkę na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięClassic pork jelly. Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym
Kulinarny karnet ChristopheraWykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 250 ml kremówki, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 laska wanilii, 1 saszetka herbaty sweet cherry Teekanne, 1 łyżeczka żelatyny. Przygotowanie:
Aga w kuchni