Delikatne ciasto inspirowane znanym drinkiem Piña Colada, łączące w sobie tropikalne smaki kokosa i ananasa. Delikatny biszkopt z galaretką ananasową i puszystą pianką kokosowo-ananasową, pokryte delikatną czekoladą - na pewno zasmakuje niejednemu z naszych gości. W przepisie wykorzystuję galaretki na 500 ml wody, ale ostatnio pojawiła się edycja limitowana galaretek o smaku "lemoniada ananasowa" na 375 ml wody - które(...)również nadają się do wykorzystania, ale trzeba pamiętać o zmianie proporcji. Należy wtedy użyć do warstwy z galaretką - 190 g, a do warstwy z pianką - 90 g proszku galaretki. Składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki ananasowe (takie, które mają
Świat CiastaMalinowa chmurka na biszkopcie jest lekka i rozkosznie pyszna. Doskonale komponują się także 4 warstwy ciasta. Puszysty biszkopt z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza. Niebywała uczta dla zmysłu wzroku oraz podniebienia. Czy ciasto malinowa chmurka na biszkopcie ma jakąś wadę? Oczywiście, że tak, bardzo szybko znika z talerza :-), trudno oprzeć się pokusie(...)oraz śmietanka oczywiście schłodzone. Warstwa 1 – biszkopt. szklanka mąki pszennej (144g) pół szklanki cukru (100g) 5 jajek (temperatura pokojowa) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa 2 – galaretka z malinami. W sezonie letnim korzystam ze świeżych owoców, natomiast zimą z mrożonych. Podaję wagę dla obu wariantów. Używam galaretek na 500ml wody według instrukcji z opakowania, ale by uzyskać
Ania gotujewszelkie słodkości, kojarzyły się wyłącznie z tradycyjnym cukrem, tłustą śmietanką deserową i czekoladą z przeważającą ilością oleju palmowego. Wychodząc na przeciw dobremu samopoczuciu, prezentuję przepis na najzdrowszy deser świata. Galaretka z musu ze zmiksowanych owoców, z niewielką ilości cukru brzozowego, zagęszczona agarem. Agar – agar inaczej zwany morską żelatyną , jest substancją żelującą pochodzenia roślinnego, wytwarzaną z glonów krasnorostów. Zawiera dużą(...)jest rekomendowany dla osób będących na diecie korzystnej dla układu pokarmowego. Ponadto agar nie ma smaku, ani zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny spożywczej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Galaretki z musu owocowego na agarze","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/galaretki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/galaretki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/galaretki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content
ProstePesto.plDawno nie było ciasta, zatem zapraszam na domową kakaową kostkę z czerwonymi porzeczkami zebranymi z własnego ogrodu. Ciasto na tyle domowe, że do jego przygotowania wykorzystałam domową galaretkę na bazie własnoręcznie robionego syropu porzeczkowego - lecz spokojnie możecie wykorzystać gotowe opakowania galaretek, jak również zrobić ciasto z dowolnymi owocami. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam przepis ze strony Moje Wypieki(...)masła Masa*: 600 g śmietanki kremówki 250 ml porzeczkowego soku (przygotowałam poprzez rozcieńczenie wodą domowego syropu z czerwonej porzeczki ) 4 łyżki żelatyny (można zastąpić 2 opakowaniami galaretki w proszku) cukier puder do smaku Domowa galaretka o smaku czerwonej porzeczki*: (można zastąpić galaretką w proszku i przygotować wg przepisu na opakowaniu) 1 litr porzeczkowego soku (przygotowałam poprzez rozcieńczenie wodą domowego
Kocham..lubię..gotuję..Pamiętam jak moja mama bitą śmietanę z pomieszanymi galaretkami przygotowywała, to była dziecięca uczta wspaniała. Mnie na wspomnienia się zabrało i oto takie ciasto powstało. Całkowicie je zmodyfikowałam, ale akcent kolorowych galaretek zachowałam. Sernik wyszedł delikatny w smaku lekko kokosowy, a dzięki galaretkom bardzo kolorowy. Składnik i na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm: spód : 200 g pierników(...)waniliowego (wiaderko), 400 ml mleczka kokosowego 5-7% (1 puszka), 35 g żelatyny, 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie), 2 – 4 łyżki cukru pudru do smaku, 4 różnokolorowe galaretki, 1 galaretka przeźroczysta. Przygotowanie: Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki. Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie
Moniki SmakołykiGalaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania. Składniki(...)małe formy do babki z kominem(lub jedną dużą): 1 puszka mleka kokosowego lub opakowanie śmietany 30% (400 ml) 2 galaretki przezroczyste 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 1 galaretka o smaku agrestowym 1 galaretka o smaku poziomkowym 1 galaretka o smaku jagodowym Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do płynnej galaretki przezroczystej wlać mleko kokosowe (lub śmietanę
UgotowaćCiasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. Ciasto „FIONA” jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach(...)kostki masła (50 g) masa budyniowa 1 l soku typu Kubuś/Vitaminka, np. malinowego 2 budynie o smaku śmietankowym (bez cukru, 40 g x 2 opak.) 1 galaretka, np. o smaku malinowym ewentualnie odrobina różowego lub czerwonego barwnika spożywczego masa śmietanowa 2 małe opakowania śmietany 30% (400 ml) 1 galaretka o smaku truskawkowym 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki
Ugotowaćkońca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA 1 : jogurt grecki(...)galaretka wiśniowa 3 łyżki pudru WARSTWA JOGURTOWA 2 jogurt grecki 400 g galaretka cytrynowa 3 łyżki pudru 0,5 tabliczki mlecznej czekolady startej na tarce TRUSKAWKOWY MUS : 80 dag truskawek galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru ORAZ : truskawki na wierzch galaretka truskawkowa WYKONANIE MUSU : Owoce miksujemy w blenderze, przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy
Pani na deserochotę na coś słodkiego a nie ma chęci na włączanie piekarnika to można zrobić sobie takie pyszne wafelki. Są bardzo proste i każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. Smaki galaretek można komponować według swojego smaku lub po prostu użyć tych które akurat mamy w domu. Składniki: wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku 250 ml kremówki(...)galaretka cytrynowa 20 0 ml wrzątku 250 ml kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 20 0 ml wrzątku Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 20 0 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Formę
Ala piecze i gotujeDziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Warstwy galaretkowe: 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2x900 ml gorącej wody Warstwa kakaowa: 1 litr śmietanki kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny+1/4 szkl zimnej wody 2 kopiaste łyżki kakao Dodatkowo: 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, startej kilka winogron przekrojonych na połówki Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być
Nastoletnie WypiekanieKremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest dość łatwe, trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak jednak pozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy(...)niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać
Kuchcik gotujemajowym Gotowaniu za Głosowanie wybraliście delicje i zgodnie z obietnicą publikuję wygrany przepis. Przygotowałam je na dwa sposoby, jedne z tradycyjnym środkiem z galaretki, a drugie ze środkiem w postaci pianki cytrynowej. Od dziecka nie lubiłam delicji czy cukierków galaretek, więc jako zabezpieczenie swoich kubków smakowych powstał pomysł na piankę - taka wersja tylko dla mnie. Jednak te domowe to zupełnie(...)innego i nawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 czerwona galaretka, np. wiśniowa
Fabryka pomysłówtony cukru. Przygotowałam dla Was deser lekki i nie słodki z mleka migdałowego (możecie je kupić lub przygotować samemu w domu) i soku jabłkowo-porzeczkowego bez cukru. Do przygotowania galaretki potrzebujemy: – ok 600-700 mleka migdałowego – 300 ml soku ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 12 plastrów żelatyny (wcześniej namoczonej w szklance wody i odciśniętej) W szklance z wodą(...)mieszając aż żelatyna się rozpuści. Łączymy obie płynne części i przez noc chłodzimy w lodówce. Podajemy chłodne, pokrojone w kawałki. Jeżeli brakuje Wam mimo wszystko brakuje słodyczy polecam zjadać galaretkę w towarzystwie świeżych owoców! Smacznego i wszystkiego orzeźwiajączego
Szybko Tanio SmacznieChyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową(...)pozostawiamy aż całkowicie ostygnie. Zimny biszkopt wkładamy do blaszki. Papier ciasno zakładamy, spinamy na rogach szpilkami. Jeśli biszkopt wyszedł zbyt suchy, można go lekko nasączyć zimną, przegotowaną wodą. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 700ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w około 1 – 2cm kawałki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy
Smakowy Raj