galaretka - 12145 przepisów (strona:12/810)

Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami 147

Sernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie do smaku tez dzieciom, bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką 200

szkl cukru  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kakao  1 cukier waniliowy  szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka(...)suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto niespodzianka z cukierkami i galaretkami 143

tort może być niespodzianka? A może, bo po przekrojeniu nie wiemy, co z niego nam wyskoczy. Długo zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki wal ą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam(...)upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. I co? I po pierwszej porażce, bo wyszedł zakalec, nie poddałam się i zrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 526

owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS  {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowa galaretka wiśniowa. 105

drążeniu wiśni został mi sok, z którego postanowiłam wykonać domową galaretkę. Wyszła idealnie kwaskowa i co najważniejsze bez chemii. Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Rolada truskawkowa 11

Pyszna rolada truskawkowa na puszystym biszkopcie to moja dzisiejsza propozycja na słodkie ciasto z truskawkami. Rolada nie tylko smakuje wyśmienicie, prezentuje się równie efektownie dzięki polewie przygotowanej z galaretki i truskawek. Już teraz polecam Wam poniższy przepis na roladę truskawkową . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Rolada Składniki na roladę truskawkową. Biszkopt: 5 dużych jajek(...)cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dkg mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Krem truskawkowy: 15 dkg truskawek 15 dkg galaretki (odebrane z “Galaretka truskawkowa”) 10 gr żelatyny w proszku 200 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżka cukru pudru Galaretka truskawkowa: 1 opakowanie galaretki truskawkowej (75 gr) 350 ml wody Polewa

MeCooks
Śmietanowiec na biszkoptach 33

Ciasta na zimno z galaretką to w moim domu chyba najbardziej lubiane ciasta, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ja natomiast ciasta na zimno lubię za to, że są proste do zrobienia, zawsze wychodzą, nie wymagają wielu składników, więc nie są skomplikowane i drogie, a są ładne i kolorowe. Najważniejsze natomiast jest dla mnie to, że robi się je etapami(...)jakiś lekki deser na gorące dni. Chyba się udało, bo ciasto znikało błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilkanaście okrągłych biszkoptów 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, a boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto

Waniliowe Improwizacje
Deser agrestowo - truskawkowy 29

Deser agrestowo - truskawkowy to prosty i łatwy w przygotowaniu deser z dosłownie trzech składników. Zrobiłam go z myślą o moich dzieciach, które przepadają za galaretkami. żeby nie robić kolejny raz samej galaretki, to wpadłam na pomysł zrobienia deseru w paski z galaretek i śmietanki. Tak naprawdę, dałam śmietanę bo akurat tylko ją, jeśli chodzi o nabiał, miałam w dyspozycji. śmietanę(...)jogurtem czy serkiem homogenizowanym, pomijając wtedy ubijanie. Na pewno uzyskamy wtedy inny smak masy i nieco inną strukturę, ale również będzie smacznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przygotowałam sobie trzy takie same szklanki

Waniliowe Improwizacje
Keto ciasto walentynkowe z sercem (Paleo, LowCarb) 43

ciasto walentynkowe wydaje się być czaso- i pracochłonne, ale właściwie wcale aż takie wymagające nie jest. W dodatku prace nad nim można sobie dogodnie rozłożyć w czasie. Użycie kupnych galaretek też ułatwia nieco sprawę… Udało mi się w końcu dorwać galaretkę bez cukru w kolorze czerwonym, dzięki czemu nie musiałam sama kombinować. Wcześniej było to zawsze wyzwanie(...)cieście użyłam domowej roboty galaretki, co miało także przełożenie na ilość czasu potrzebną do wykonania tych ciast… Polowanie na keto galaretkę Keto ciasto walentynkowe Okazuje się, że znalezienie prawdziwie bezcukrowej galaretki graniczy z cudem. Takie naprawdę zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej udało mi się znaleźć tutaj . Te dostępne w Polsce na działach ze zdrową żywnością (na przykład taka ) nie dość

Modern Cave Girl
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 265

litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 puszka brzoskwiń  Nasączenie brzoskwiniowe:  sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Brzoskwinie - brzoskwinie z puszki osączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Syrop zachować. 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić(...)wyłożyć 2/3 masy brzoskwiniowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.  26. Sernik chałwowy w glazurze Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g margaryny 1/2 łyżeczki proszku

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na zimno z truskawkami – deser truskawkowy 89

potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm,  można użyć mniejszej lub większej. około 800 g truskawek 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 2 galaretki truskawkowe tylko 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki na górę: kilka truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku(...)przepisem: Sernik z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę na spód sernika: Do miski wsypuję dwie galaretki i rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (używam jedynie 200 ml wody na 1 galaretkę). Galaretkę odstawiam aby wystygła i zaczęła delikatnie tężeć. Gdy galaretka jest już zimna ale nadal płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą. Do spienionej galaretki dodaję serek i jeszcze przez

Uwaga Babcia Gotuje
Galaretki w pomarańczy 45

Galaretki w pomarańczy Galaretki w pomarańczy to ciekawy sposób na podanie tego tradycyjnego deseru. Można do tego celu użyć kilku kolorowych galaretek, co sprawi, że kawałeczki wyglądem będą przypominać tęczę a można wykorzystać tylko jeden kolor. Myślę, że ciekawym pomysłem może być również zatopienie w galaretce różnych owoców. Możliwości jest wiele. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania galaretek(...)pomarańczy: 4 różnokolorowe galaretki, 8 pomarańczy. Można też użyć mniejszej ilości pomarańczy a pozostałą galaretkę wylać do pucharków. Sposób przygotowania galaretki w pomarańczy: Pomarańcze myję, kroje na połówki i dokładnie wydrążam środki. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć nieco mniej wody niż jest w przepisie). Jeżeli chcemy zrobić tęczowe galaretki należy przygotowywać galaretki kolejno

Gotuj Się Kto Może
Szampańskie galaretki z wiśniami 60

sukcesów w każdej dziedzinie życia ... tej kulinarnej też :) jeśli zalega Wam jeszcze odrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :)  Składniki: 1 galaretka czerwona 1,5 szklanki gorącej wody garść wiśni (u mnie z kompotu) pół szklanki wina musującego Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół(...)szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce wiśni i zalać galaretką. Poczekać aż stężeje w chłodnym miejscu.  szampańskie galaretki

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z owocami 71

Namiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 200 g truskawek 1 pomarańcza 1 duża garść czerwonego winogrona 1 banan 1 jabłko Sposób przygotowania: 1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy. 2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :) 3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą(...)wykładamy folią spożywczą. Wkładamy owoce w dowolniej kolejności. Zalewamy zimną lub tężącą galaretką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 89

Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego. Składniki: pulpa owocowa po robieniu soku cukier (u mnie ok.1,5 kg) 1 żel(...)zapewniam, że warto). 2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek

Kuchnia domowa Ani