Prosty i pyszny torcik bez pieczenia z biszkoptów, serków homogenizowanych i galaretki. Kolory galaretek dobieramy do sezonowych owoców i kwiatów. Składniki: Paczka biszkoptów lub herbatników 2 serki homogenizowane 4 opakowania galaretki cytrynowej 2 opakowania galaretki truskawkowej Owoce, kwiaty do przystrojenia Zaczynam od wymieszania galaretek w gorącej wodzie i odstawiam je do przestudzenia. W tym czasie układam biszkopty w tortownicy(...)ciasno jeden obok drugiego. Nasączam je odrobiną cytrynowej galaretki aby stworzyły spód tortu. Odstawiam do lodówki aż spód stężeje. Do reszty cytrynowej galaretki w temperaturze pokojowej dodaję dwa opakowania serka. Mieszam dokładnie. Przekładam masę serkową na ciastka w takiej ilości żeby od wierzchu tortownicy zostały 2 cm. Wstawiam do lodówki aż się zsiądzie. Po 2 godzinach na stężałą masę przelewam
prawdziwe jedzenieketo deser galaretkowo – śmietanowy. U mnie zamiast śmietany – rzecz jasna – mleko kokosowe , ale ogólna koncepcja została zachowana… Postanowiłam także odrobinę zmienić formułę i smakowe warstwy kokosowej galaretki wylałam jedna na drugą w formie do babki. Gdyby korzystać z kolorowych galaretek , powstanie coś w rodzaju galaretkowego rainbow cake . Ja robiłam galaretkę sama z mleka kokosowego oraz żelatyny(...)jest całkiem przyjemny dla oka i dla podniebienia. Keto śmietanowiec – składniki Jest to w dodatku deser lekki i orzeźwiający. Tak, jak wspominałam, do jego przygotowania można użyć gotowych galaretek bez cukru lub samemu je stworzyć. Ja częściowo polegałam na gotowcach, a częściowo na własnej inwencji twórczej. Dużym ułatwieniem są napoje w proszku słodzone stewią , które zapewniają owocowy smak
Modern Cave GirlDziś zapraszam na bardzo klasyczne ciasto, przepis z gatunku tych, gdzie każdy w domu ma swoją wersję czyli biszkopt z galaretką i owocami . To jest przepis naszego dziadka Jurka , zawsze to ciasto piecze, i teraz ja też piekę, ponieważ mój synek uwielbia ten biszkopt. A sam biszkopt jest wyjątkowy i zawsze się udaje , nawet gdy użyte jajka są prosto(...)jajek 250 g cukru 1 paczka cukru waniliowego (16g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej tortowej 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 galaretki owocowe na 1 litr gorącej wody owoce Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do misy miksera, mogą być prosto z lodówki. Do cukru dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia, mieszamy
Kawa z mlekiemDelikatne ciasto biszkoptowe z malinami i galaretką, to ulubione ciasto mojej rodzinki. Lekkie, niezbyt słodkie, po prostu idealne. Ciasto, które znika w mgnieniu oka. Po ostatniej imprezie ledwie udało mi się zachować kawałek do zdjęć... ;-) Biszkopt, który piekę od lat jest rewelacyjny w smaku, moje najmłodsze dziecię mogłoby jeść sam, bez żadnych dodatków. Jest bardzo delikatny, wilgotny(...)dołu). Nie jest to konieczne, ale zapewnia równe opadanie biszkoptów, sprawdzone wielokrotnie. Blachę z biszkoptem odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250g zimnego mascarpone - 200g zimnej kremówki 30% - 150g schłodzonej galaretki rozpuszczonej w wodzie* (patrz poniżej) - 1 łyżka mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego (lub zwykłego) Dodatkowo: - 4 galaretki malinowe (na 0,5l wody każda) - ok.300-400g malin (u mnie ogrodowe: świeże
Smaczne ZdrowePyszna owocowa kostka powstała z tego co miałam pod ręką. Wykorzystałam resztki owoców oraz galaretki. Do masy użyłam serka homogenizowanego o smaku naturalnym ale można dodać także serek waniliowy albo ser z wiaderka. Można wykorzystać dowolne owce i dobrać sobie do nich odpowiedni smak galaretki. Ważne tylko aby zachować proporcje żeby potem całość nam stężała. Masy nie dosładzałam bo była(...)wystarczająco słodka od owoców i galaretki ale jeśli ktoś woli bardziej słodkie może sobie dosłodzić. Na wierzch dałam spora ilość owoców i zalałam tylko jedna galaretką aby trochę wystawały. Aby wierzch był gładki można użyć dwóch galaretek albo dać mniej owoców. składniki: herbatniki kakaowe do wyłożenia formy, u mnie wyszło 15 sztuk masa 1 250 g serka homogenizowanego naturalnego
Monia miesza i gotujeProste ciacho z galaretkami. Na puszystym biszkopciku znajduje się pianka z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka turkusowa 300 ml śmietanki 30 % 1 galaretka pastelowa różowa Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać
Monia miesza i gotujeDeser ten idealny jest na każdą okazję. Od karnawałowych zabaw po romantyczne wieczory we dwoje. Pierwszy raz zrobiłam galaretkę z napoju herbacianego Nestea i jestem zachwycona! Galaretki nie trzeba nawet niczym specjalnym doprawiać, jest dobra sama w sobie. Ma bardzo uwodzicielski smak. A p opcorn karmelizowany na miodzie w pełni uzupełnia się ze smakiem Zimowej Nestea, która także ma posmak(...)drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości. Składniki na 2 porcje galaretki: 250 ml Nestea Zimowa Śliwka* 100 ml słodkiego, wina musującego 2-3 łyżeczki żelatyny Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 szczypty kardamonu Składniki
Bon Appetit Małgorzatysłynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu(...)cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy
Kulinarny karnet Christopherabiszkopt zsunąć i zwinąć w rulon. Masa śmietankowa: 330-350 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki śmietany kremówki 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody 1/2 galaretki Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem i dodać letnią żelatynę. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i nałożyć galaretkę. Ponownie zwinąć
Apetyczna babeczkamasę owocową, z przepisu, który znalazła moja teściowa. Masa dość słodka, ale smaczna. Trochę jak za dawnych lat. Składniki: 250 g masła 200 ml śmietany 30% 2 galaretki owocowe (użyłam truskawkowych) ½ - ¾ szklanki cukru 1 opakowanie wafli Wykonanie: Masło rozpuścić. Śmietankę zagotować z cukrem. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Dodać masło i galaretki(...)wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić, aż masa będzie tężeć. Masę rozsmarować na waflach. Złożyć, przycisnąć i odstawić wafle, aż masa całkiem stężeje, a wafle się połączą. Pokroić na części
Sto kolorów kuchnijaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut(...)się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 15 minut do wystudzenia. Po tym czasie rolada nabierze formy rulonu. Nadzienie galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, i mieszamy następnie z dżemem. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut, Jak galaretka będzie już tężeć, wylewamy na roladę, pozostawiając brzeg
SMYKWKUCHNIGalaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni . Dziwne(...)jest to, że właściwie nie lubię czarnej porzeczki. Zniechęca mnie już sam zapach tego owocu. Jednak galaretka jest magiczna i po prostu ją kocham ! Według przepisu mojej Babci robi się ją całkiem łatwo więc koniecznie przygotujcie chociaż kilka słoiczków a Wasza rodzina będzie Wam wdzięczna. Potrzebne są tylko owoce, zwykły cukier i trochę wody - żadnego środka żelującego bo porzeczki zawierają
Smaczna PyzaLubię galaretę, zwłaszcza drobiową. Z dodatkiem warzyw i octu, świetnie smakuje też ze świeżym swojskim chlebem. Twórcą galaretek jest moja Mama, ale i ja mam zamiar kiedyś zmierzyć się z tym przepisem. PS. W kieliszku jest ocet, a nie alkohol wysoko procentowy :) Składniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki(...)laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso z wywaru i odłożyć do miseczki. Pozostały wywar przecedzić przez sito. Wywar doprawić
Pasja Smakuzrobić. Troszkę zmieniłam ale myślę, że to większego wpływu na smak nie miało. Wpływ na smak na pewno będzie zależny od tego z jakiego wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro(...)gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i oprószyć przyprawą do słodkich dań. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać
Ala piecze i gotujepełnego rozpuszczenia. Po wystygnięciu marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie z mięsa na deskę po czym większe kawałki po prostu kroję a całość lekko rozdrabniam. Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach. Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł(...)jajko. Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ... Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowego jeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba
Mechanik w kuchni24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki 30%, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny, 400g malin (mogą być mrożone), galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać(...)masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki
Z miłości do słodkościSerdecznie zapraszam na szybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru(...)łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie
Smaki EdytyZafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię
Buniabaje w kuchniSpód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią(...)tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców. Zalac gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawic do lodówki
Słodkości i nie tylkoJestem mięsożerna, ale czasami nachodzi mnie na coś bez mięsa. Może to jakiś krasnoludek w środku podpowiada mi, że powinnam czegoś jeść więcej a czegoś mniej ? Galaretkę z dużą ilością warzyw zjadł nawet Żarłoczek co było dość dziwne - jemu samo słowo galaretka kojarzy się wyłącznie z deserami :D A jeśli ktoś woli jednak z mięsem to polecam galaretki winno-mięsno
Smaczna Pyzaciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru(...)pieczemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Dynię drobno kroimy, zalewamy sokiem, dodajemy cukier oraz przyprawy. Przykrywamy i rozgotowujemy. Zestawiamy z ognia, miksujemy i dodajemy galaretkę. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej upieczony i przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki
Zainspirowana w kuchniDomową galaretkę robiłam pierwszy raz i powiem szczerze jej smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki: - 4 pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się(...)rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Zainspirowana w kuchnilitr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto(...)konsystencji bitej śmietany:) Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa śmietany - ciasto i końcówka bitej śmietany. Udekoruj dowolnie świeżymi owocami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Pianka kokosowa: 660 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki woda kokosowa 4 łyżki żelatyny 600 ml gorącej wody Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku lemoniadowym 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 1 opakowanie galaretki o smaku arbuzowym 4 x 370 ml gorącej wody Dodatkowo: opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki o smaku(...)malinowo - jeżynowo- żurawinową ok. 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem deseru najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować cztery miski i 4 kubki. Do każdego kubka nalać po 370 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Każdy smak przelać do osobnej miseczki. Gdy galaretki wystygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały. Następnego dnia każdą
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno. Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką . Bez pieczenia, na szybko i smacznie. Ciasto piankowe lub też inaczej ptasie mleczko , jest świetną aternatywą po świątecznym przejedzeniu. Polecam. Jak zrobić takie ciasto piankowe z galaretką pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz(...)bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ SKŁADNIKI: Pianka: mleko zimne (500 ml.) śnieżka (2 op.) galaretka malinowa (1 op.) galaretka agrestowa ( 1 op.) woda gorąca (400 ml.) Dodatkowo: herbatniki (13 szt.) albo biszkopty galaretka agrestowa (1 op.) woda gorąca
RITA food channelPomimo swej prostoty jest przepyszny i może ładnie prezentować się w walentynkowej scenerii. Składniki: Na masę zieloną: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Na masę różową: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki agrestowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy(...)wyłożyć folią spożywczą. Masa zielona: Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia. Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać
My sweet a lifeJakiś czas temu wpadły mi w oko galaretki przypominające swym kształtem i kolorem kawałki arbuza. Moje dziecko uwielbia galaretkę, więc pomyślałam, że na pewno ucieszy go taki właśnie deser. Żebyście widzieli Jego minę – bezcenna:))) Jeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki(...)czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy niewielką ilość zielonej galaretki. Wstawiamy formę do lodówki. Resztę zielonej galaretki mieszamy z połową kremówki. Wylewamy ją do formy na stężałą galaretkę. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy zielonej
Smaki Na TalerzuChyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka(...)WYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj
Słodko-Słony Świat IlonySernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie do smaku tez dzieciom, bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka(...)suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenietort może być niespodzianka? A może, bo po przekrojeniu nie wiemy, co z niego nam wyskoczy. Długo zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki wal ą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam(...)upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. I co? I po pierwszej porażce, bo wyszedł zakalec, nie poddałam się i zrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli
Bernika - moj kulinarny pamietnikowoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comPtasie mleczko z białek i galaretki jest banalnie prostym do zrobienia ciastem bez pieczenia. Idealny przepis na puszyste i delikatne domowe ptasie mleczko z białek i galaretki. Łatwe do przygotowania niskokaloryczne ptasie mleczko, to na pewno pyszny deser bez pieczenia na każdą okazję. Ciasto bez pieczenia zrobione jest w zasadzie tylko z 3 składników, białek, cukru i galaretek. Kiedyś ptasie(...)mleczko z białek i galaretki było dość często robione na deser bez pieczenia w moim domu. Było to pewnie spowodowane większym zaufaniem do jakości dostępnych na rynku jajek. Obecnie staram się używać tylko jajek od kur z wolnego chowu i zawsze przed rozbiciem przelewam je wrzątkiem, aby pozbyć się ze skorupek bakterii i wirusów. Domowe ptasie mleczko wymaga dobrej jakości
Kuchcik gotujeKLIK) . I cieszył się on zresztą wśród Was dużym powodzeniem 😉 Jednak dzisiejsze ciasto tylko z wyglądu przypomina ten śliczny torcik owocowy. Tym razem w środku, pod warstwą owoców i galaretki znajduje się przepyszny sernik na zimno, z żelką owocową i chrupiącą czekoladową warstwą. Niebo w ustach! Bardzo polecam na szczególne okazję, efekt wow wśród gości gwarantowany! Ciasto dobrze się kroi(...)nawet pomimo tego, że pomarańczo w celach ozdobnych jest razem ze skórką. Idąc za waszymi pomysłami i radami, tym razem trochę zmieniłam sposób wylewania galaretki, i w sumie nie wiem która taktyka jest lepsza. Najlepiej sami porównajcie oba przepisy i wybierzcie ten sposób, który Wam bardziej odpowiada. Kilka uwag praktycznych: do wykonania ciasta potrzebny będzie rant (średnica
Blog z ApetytemPyszna rolada truskawkowa na puszystym biszkopcie to moja dzisiejsza propozycja na słodkie ciasto z truskawkami. Rolada nie tylko smakuje wyśmienicie, prezentuje się równie efektownie dzięki polewie przygotowanej z galaretki i truskawek. Już teraz polecam Wam poniższy przepis na roladę truskawkową . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Rolada Składniki na roladę truskawkową. Biszkopt: 5 dużych jajek(...)cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dkg mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Krem truskawkowy: 15 dkg truskawek 15 dkg galaretki (odebrane z “Galaretka truskawkowa”) 10 gr żelatyny w proszku 200 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżka cukru pudru Galaretka truskawkowa: 1 opakowanie galaretki truskawkowej (75 gr) 350 ml wody Polewa
MeCooksPrzepis na przepyszny sernik z truskawkami i galaretką. Idealny na dzień Matki lub dzień Zakochanych, bo ciasto jest w kształcie serca. Serniczek jest na ciasteczkowym spodzie, przełożony masą serową o strukturze mięciutkiej pianki i galaretką z truskawkami. O delikatnym truskawkowo jogurtowym smaku. Polecam. Jak zrobić taki sernik z truskawkami na zimno pokazane jest w filmiku . Zapraszam(...)można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek Masa sernikowa: twaróg sernikowy lub półtłusty ( 2 x 450 g ) woda gorąca ( 2 x 200 ml.) galaretka truskawkowa sypka ( 2 x 30 g) śmietanka kremówka 36% ( 2 x 120 ml.) Galaretka z truskawkami : woda gorąca ( 2 x 500 ml.) galaretka truskawkowa ( 2 x 100 g) truskawki ( około
RITA food channelZdrowe smakołyki – galaretki z musu ze świeżych owoców lata, obtaczane w cukrze. Bez konserwantów, bez barwników, tylko owocowe puree z żelatyną i cukrem. Smakowite, pyszniutkie, urzekają soczystym kolorem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galaretki owocowe w posypce cukrowej 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 2 godz(...)Kalorie 300 kcal Zdrowe galaretki z musu ze świeżych owoców. Galaretki z owoców leśnych obtaczane w posypce cukrowej. Słodka i zdrowa przekąska. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GALARETKI 500 g truskawek, malin, porzeczek, jagód leśnych lub jeżyn 3 łyżki soku z cytryny 100 g białego cukru 100 ml chłodnej wody 25 g żelatyny spożywczej uniwersalnej DO OBTOCZENIA drobny cukier do wypieków
ProstePesto.plCiasta na zimno z galaretką to w moim domu chyba najbardziej lubiane ciasta, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ja natomiast ciasta na zimno lubię za to, że są proste do zrobienia, zawsze wychodzą, nie wymagają wielu składników, więc nie są skomplikowane i drogie, a są ładne i kolorowe. Najważniejsze natomiast jest dla mnie to, że robi się je etapami(...)jakiś lekki deser na gorące dni. Chyba się udało, bo ciasto znikało błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilkanaście okrągłych biszkoptów 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, a boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto
Waniliowe ImprowizacjeDeser agrestowo - truskawkowy to prosty i łatwy w przygotowaniu deser z dosłownie trzech składników. Zrobiłam go z myślą o moich dzieciach, które przepadają za galaretkami. żeby nie robić kolejny raz samej galaretki, to wpadłam na pomysł zrobienia deseru w paski z galaretek i śmietanki. Tak naprawdę, dałam śmietanę bo akurat tylko ją, jeśli chodzi o nabiał, miałam w dyspozycji. śmietanę(...)jogurtem czy serkiem homogenizowanym, pomijając wtedy ubijanie. Na pewno uzyskamy wtedy inny smak masy i nieco inną strukturę, ale również będzie smacznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Przygotowałam sobie trzy takie same szklanki
Waniliowe Improwizacjeciasto walentynkowe wydaje się być czaso- i pracochłonne, ale właściwie wcale aż takie wymagające nie jest. W dodatku prace nad nim można sobie dogodnie rozłożyć w czasie. Użycie kupnych galaretek też ułatwia nieco sprawę… Udało mi się w końcu dorwać galaretkę bez cukru w kolorze czerwonym, dzięki czemu nie musiałam sama kombinować. Wcześniej było to zawsze wyzwanie(...)cieście użyłam domowej roboty galaretki, co miało także przełożenie na ilość czasu potrzebną do wykonania tych ciast… Polowanie na keto galaretkę Keto ciasto walentynkowe Okazuje się, że znalezienie prawdziwie bezcukrowej galaretki graniczy z cudem. Takie naprawdę zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej udało mi się znaleźć tutaj . Te dostępne w Polsce na działach ze zdrową żywnością (na przykład taka ) nie dość
Modern Cave Girllitra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 puszka brzoskwiń Nasączenie brzoskwiniowe: sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Brzoskwinie - brzoskwinie z puszki osączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Syrop zachować. 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić(...)wyłożyć 2/3 masy brzoskwiniowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 26. Sernik chałwowy w glazurze Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g margaryny 1/2 łyżeczki proszku
Ciastka - domowe słodkościpotrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej. około 800 g truskawek 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 2 galaretki truskawkowe tylko 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki na górę: kilka truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku(...)przepisem: Sernik z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę na spód sernika: Do miski wsypuję dwie galaretki i rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (używam jedynie 200 ml wody na 1 galaretkę). Galaretkę odstawiam aby wystygła i zaczęła delikatnie tężeć. Gdy galaretka jest już zimna ale nadal płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą. Do spienionej galaretki dodaję serek i jeszcze przez
Uwaga Babcia GotujeGalaretki w pomarańczy Galaretki w pomarańczy to ciekawy sposób na podanie tego tradycyjnego deseru. Można do tego celu użyć kilku kolorowych galaretek, co sprawi, że kawałeczki wyglądem będą przypominać tęczę a można wykorzystać tylko jeden kolor. Myślę, że ciekawym pomysłem może być również zatopienie w galaretce różnych owoców. Możliwości jest wiele. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania galaretek(...)pomarańczy: 4 różnokolorowe galaretki, 8 pomarańczy. Można też użyć mniejszej ilości pomarańczy a pozostałą galaretkę wylać do pucharków. Sposób przygotowania galaretki w pomarańczy: Pomarańcze myję, kroje na połówki i dokładnie wydrążam środki. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć nieco mniej wody niż jest w przepisie). Jeżeli chcemy zrobić tęczowe galaretki należy przygotowywać galaretki kolejno
Gotuj Się Kto Możesukcesów w każdej dziedzinie życia ... tej kulinarnej też :) jeśli zalega Wam jeszcze odrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Składniki: 1 galaretka czerwona 1,5 szklanki gorącej wody garść wiśni (u mnie z kompotu) pół szklanki wina musującego Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół(...)szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce wiśni i zalać galaretką. Poczekać aż stężeje w chłodnym miejscu. szampańskie galaretki
Bon Appetit MałgorzatyNamiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 200 g truskawek 1 pomarańcza 1 duża garść czerwonego winogrona 1 banan 1 jabłko Sposób przygotowania: 1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy. 2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :) 3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą(...)wykładamy folią spożywczą. Wkładamy owoce w dowolniej kolejności. Zalewamy zimną lub tężącą galaretką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego. Składniki: pulpa owocowa po robieniu soku cukier (u mnie ok.1,5 kg) 1 żel(...)zapewniam, że warto). 2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek
Kuchnia domowa Anideser to wspomnienie dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce 2 śnieżki 2 niepełne szklanki mleka tarta czekolada Sposób wykonania: 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Przelać do 4 pucharków, dodać owoce wedle uznania. Odstawić do całkowitego stężenia. 2. Śnieżki ubić z zimnym(...)mlekiem, wyłożyć na galaretki, posypać owocami i tartą czekoladą. 3. Podawać schłodzone. Smacznego
Kuchnia domowa AniZapraszam na marcepanowe ciasteczka :) pyszne i chrupiące z dodatkiem galaretki malinowej :) Składniki na ciasto ; 250 g mąki 150 g masła 1 cukier waniliowy Skworcu 1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem; 150 g masy marcepanowej 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)mąki 1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło, migdały, jajko , cukier waniliowy i marcepan. Wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i zagnieść. Odstawić do lodówki na około 15 minut . Wykonanie masy marcepanowej : Marcepan utrzeć z jajkiem i 2 łyżkami mąki . Jeśli nie dostaniecie surowej masy
Sama słodycz i szczypta chiliDzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław. Przygotowanie serniczka jest proste jednak trzeba czekać aż galaretki ostygną a potem stężeją ale na taki deserek warto poczekać. składniki: 3 serki waniliowe po 150 g 1 galaretka turkusowa 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 1 galaretka rubinowa biszkopty(...)wyłożenia formy dowolne owoce na wierzch, ja dałam ananasa z puszki Przygotować galaretki. Turkusową, czerwoną i żółtą - każdą rozpuścić w szklance wody. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Gdy galaretki wystygną i zaczną tężeć można wmieszać je z serkami. Ja zaczęłam od turkusowej
Monia miesza i gotujewarzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki. Na folii poukładać obok siebie długie paski marchewki i na tej folii przenieść do formy. Należy pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety. Wlać(...)marchewkę kilka łyżek przygotowanego bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia, następnie włożyć kawałki kurczaka z groszkiem i całość zalać żelatyną. Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować jajeczkami przepiórczymi. PS. Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak [ TUTAJ
Kulinarny karnet Christopheranich wyczaruję... Szkoda, aby się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA, np. do kanapek z masłem orzechowym albo do deserów... Przepis naprawdę szybki i nie trudny! Do zrobienia dla każdego nawet tego opornego w kuchni... zajmie nam to w sumie(...)całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki. Teraz wsypujemy do garnka i podlewamy odrobina wody, żeby się nie przypaliły zanim puszczą sok. Gdy już puszczą soki i się podduszą, to przelewamy
Zainspiruj się kuchniąSernik na zimno, który skradł serca zarówno małych gości na imprezie (wielkich wielbicieli nutelli) jak i tych starszych. Idealne połączenie smaków. Słodycz nutelli, chrupkość sucharów, dodatek owoców, różne smaki galaretek i polewa z gorzkiej czekolady- mniam, mniam, to musiało być pyszne... :-) Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu: - 250g(...)sucharów (u mnie bez cukru) - ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa - 2 galaretki truskawkowe lub malinowe Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie 60%) - 100ml kremówki - 1 łyżeczka żelatyny Przygotować sobie
Smaczne Zdroweprzez dobę, raz przez dwie, jeszcze gdzie indziej przez 12 godzin; jedni piszą że gotowa mielonka ma odstać noc w lodówce, inni że wystarczy godzina. Podobnie z żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię(...)skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było dobre. Mielonka pachniała już po wyjęciu z kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie
OstryKęsPamiętam, że kiedyś zaskoczyłam moich sąsiadów taką formą deseru, nikt się tego nie spodziewał. Pijane galaretki były pycha, oczywiście ananasa można spokojnie zastąpić innymi owocami- teraz pewnie lepiej by się sprawdziły truskawki, maliny albo inne owoce sezonowe. Składniki : pół butelki wina musującego 6 plastrów ananasa z puszki dwie łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody Żelatynę rozpuszczoną w wodzie delikatnie(...)winem musującym. Następnie przygotowujemy kieliszki do szampana, do każdego wrzucamy pokrojone w kostkę plastry ananasa i napełniamy winem musującym z żelatyną. Kieliszki wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Galaretkę możemy udekorować bitą śmietaną i owocami
Mango PapajaDzisiaj na blogu występy gościnne ;) Galaretka z ozorków wieprzowych. I choć ja osobiście za tego rodzaju potrawami specjalnie nie przepadam, to jest to pierwsza galaretka, która rzeczywiście mi smakowała, zasłużyła więc w pełni na publikację ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPozostajac w klimacie zimnego bufetu oraz "Kuchni Wielkanocnej" , ale nie tylko, dzis przepis na wytrawna, bardzo kolorowa galaretke. Galaretka doskonale nadaje sie na swiateczny stol, szczegolnie wielkanocny. W moim rodzinnym domu czesto robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo(...)jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji. Podoba mi sie tez to, ze w takim malym kawalku galaretki zawarte sa rozne kolory, ksztaly i smaki. Bo przeciez to co znajdzie sie w srodku zalezy tylko od nas i naszych mozliwosci. Mozemy zaszalec i zrobic kolorowa mozaike, ktora
Przysmaki KarolkiGalaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet
Buniabaje w kuchniGalaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzepisem zaczynam tegoroczną serię wpisów Wielkanocnych. Galaretka z kurczakiem jest delikatna i pyszna. Mnie ta wersja smakuje najbardziej i też zagości na stole Wielkanocnym. Składniki : * kurczak około 1,6 kg * włoszczyzna * 2 jajka Farmio ugotowane na twardo * świeże zioła np bazylia, rzeżucha * czarny pieprz świeżo mielony * 4 łyżki żelatyny Przygotowanie : Kurczaka ugotować razem z włoszczyzną(...)rosołu pokroić w kosteczkę a jajka na plasterki. W filiżankach układać plasterek jajka, marchewkę, zieleninę oraz kurczaka. Całość zalać rosołem i odstawić na trzy godziny do lodówki by galaretki stężały. Podawać na półmisku, bądź pojedyncze porcje na małych talerzykach
Magiczne Życie Marty