Galaretka z mięsa drobiowego 250zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy(...)mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki
Proste Potrawy
Deser galaretka z truskawkami 1036Dalszy ciąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny. Składniki: 2 szt galaretka truskawkowa 400 g jogurt grecki 50 g cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej(...)galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Żelatynę namoczyć w 50 ml wody,podgrzać do rozpuszczenia ,letnią wlać do masy truskawkowej ,wymieszać i rozlać na stężałą galaretkę.Ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed
Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 573Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski
Ala piecze i gotuje
Galaretka z truskawkami 192Uwielbiamy latem jeść desery z owocami. A że teraz czas na truskawki więc jest galaretka z truskawkami do tego ładnie podana. Zrobiłam ją w foremkach firmy Tescoma . które otrzymałam z sklepu internetowego Mykitchen . W opakowaniu są 4 foremki. Sprawdziły się idealnie. Mam w planach zrobić w foremkach jeszcze budyń i panna cotta. Z pewnością wyjdą pyszne i efektowne(...)deserki. A Was zapraszam do sklepu znajdziecie tam dużo fajnych gadżetów a o nowościach i promocji dowiecie się jeśli polubicie ich na fb klik. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 ml wody truskawki 150 ml zimnej kremówki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę wsypać do naczynia, zalać gorącą przegotowaną wodą (400 ml), dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka
Ala piecze i gotuje
Galaretki truskawki 190Coś na szybko, dla małych i niespodziewanych gości. Wystarczy galaretka truskawkowa oraz foremka silikonowa. Śmiało można galaretki obtoczyć w cukrze. Polecam! Składniki : * galaretka truskawkowa * szklanka wrzątku Przygotowanie : Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Foremkę silikonową przelać zimną wodą, wypełnić galaretką. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam też na domowe żelki
Magiczne Życie Marty
Małe smuteczki. SERNICZKI JOGURTOWE Z GALARETKĄ. 252drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc trzeba im jakoś zaradzić. OWOCOWE SERNICZKI JOGURTOWE. /autorski;/ 500ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy) 2 galaretki w tym samym smaku (u mnie jagodowa) 1 inna galaretka (u mnie pomarańczowa) owoce (u mnie mandarynki) Galaretki jagodowe rozpuściłam w ok. 350 ml wody. Ostudziłam, a kiedy lekko zaczęły tężeć(...)wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1240Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno(...)papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch
W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa chmurka w różowej galaretce 197Smaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka(...)cukrem. Żelatynę w szklance zalać zimnym mlekiem, jak napęcznieje rozpuścić (podgrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce). Ostudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią 259Stworzyłam akcję Szałowo-jogurtowo no więc wypadałoby wstawic jakiś przepis do akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki(...)naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól Ponadto 200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo ) puszka brzoskwiń galaretka pomarańczowa klika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu. Piekarnik rozgrzac do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypac mąkę , cukier, szczyptę
Słodkości i nie tylko
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 323Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowania poza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy(...)taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny). Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Truskawkowy Torcik Serowy 103Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy . Jest to połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym mascarpone, świeżych truskawek, aksamitnej białej czekolady i słodkich galaretek. Dodatkowo wiórka kokosowe i galaretki w kształcie serduszek nadają uroku i sprawiają, że jest to idealny wypiek na specjalne okazje, jak urodziny, czy romantyczne spotkania. Ten torcik to nie tylko pyszna uczta, ale także prawdziwa atrakcja wizualna(...)kakao (3 łyżeczki) sól (szczyptą) Poncz: woda (niepełne pół szklanki) sok z cytryny (jedna łyżka) cukier puder (jedna łóżka) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) 2 galaretki truskawkowe (154 g) woda gorąca (200 ml) Masa Serowa: ser półtłusty (300 g) śmietanka kremówka 30% (300 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) mleko (100 ml) cukier
RITA food channel
Sernik na zimno z kolorową galaretką. 154Sernik na zimno z kolorową galaretką. Przywitaj się ze wspaniałym sernikiem z kolorową galaretką . Orzeźwiająca galaretka wspaniale komponuje się z gładkim twarogiem . Wydawać by się mogło, że wykonanie tego sernika jest skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego, jest to sernik prosty w przygotowaniu. Najtrudniejsza częścią jest czekanie aż galaretka stężeje. Gwarantuję, że ten sernik z galaretką zachwyci Twoją rodzinę i znajomych(...)jakie są potrzebne: – 1 kg twarogu z wiaderka – 120 ml mleka – 7 łyżeczek żelatyny – 7 łyżek erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 5 galaretek różnego koloru – 5 x 230 ml gorącej wody Rozpuścić galaretki w 230 ml wody, każdy kolor umieść w osobnym naczyniu. Galaretki wsadź do lodówki by zastygły. Mleko lekko podgrzej
Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Rajska Pianka 1038Ciasto Rajska Pianka – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto w pastelowych kolorach. Zrobione z bitej śmietany, jogurtu i galaretek. Jest wysokie, piankowe, waniliowe i owocowe od galaretek. Bardzo ładnie się prezentuje. W przygotowaniu nie jest trudne, trzeba tylko poczekać, aż galaretki dobrze ostygną. Z przepisu uzyskamy dużą blachę ciasta, idealne na rodzinne spotkanie, myślę, że polubią je dzieci. Takie ciasto będzie(...)wanilinowego 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 zielone
Mała Cukierenka
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 156Winiary wprowadziło na rynek nową galaretkę. Jest przezroczysta i ma smak winogronowy. Ja wypróbowałam czy rzeczywiście galaretka jest wyjątkowa. WINIARY na swojej stronie pisze; Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie(...)ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY 1 galaretka truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej
Kuchnia w oparach
Owocowy torcik bez pieczenia 238składniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki morelowe * 1 galaretka gruszkowa * 1 galaretka leśna * 500 g serka homogenizowanego * 200 ml śmietany kremówki * 5 łyżeczek żelatyny * 4 łyżki cukru pudru * 3-5 łyżek cukru kryształu * 1 kg truskawek * 200 g jagód(...)Jeżeli posiadamy obręcz można po schłodzeniu spód herbatnikowy przełożyć na paterę i otoczyć go obręczą. Owoce umyć i osuszyć. Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki. masa I Galaretkę tropikalną rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do galaretki i schłodzić. 1/2 serka homogenizowanego utrzeć
Mix smaku