galaretka - 12145 przepisów (strona:11/810)

Kostka owocowa bez pieczenia 102

Pyszna owocowa kostka powstała z tego co miałam pod ręką. Wykorzystałam resztki owoców oraz galaretki. Do masy użyłam serka homogenizowanego o smaku naturalnym ale można dodać także serek waniliowy albo ser z wiaderka. Można wykorzystać dowolne owce i dobrać sobie do nich odpowiedni smak galaretki. Ważne tylko aby zachować proporcje żeby potem całość nam stężała. Masy nie dosładzałam bo była(...)wystarczająco słodka od owoców i galaretki ale jeśli ktoś woli bardziej słodkie może sobie dosłodzić. Na wierzch dałam spora ilość owoców i zalałam tylko jedna galaretką aby trochę wystawały. Aby wierzch był gładki można użyć dwóch galaretek albo dać mniej owoców. składniki: herbatniki kakaowe do wyłożenia formy, u mnie wyszło 15 sztuk masa 1 250 g serka homogenizowanego naturalnego

Monia miesza i gotuje
Biszkopt z pianką i galaretką 240

Proste ciacho z galaretkami. Na puszystym biszkopciku znajduje się pianka z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka turkusowa 300 ml śmietanki 30 % 1 galaretka pastelowa różowa Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać

Monia miesza i gotuje
Szampańska galaretka z Nestea, papają i karmelizowanym popcornem 66

Deser ten idealny jest na każdą okazję. Od karnawałowych zabaw po romantyczne wieczory we dwoje. Pierwszy raz zrobiłam galaretkę z napoju herbacianego Nestea i jestem zachwycona! Galaretki nie trzeba nawet niczym specjalnym doprawiać, jest dobra sama w sobie. Ma bardzo uwodzicielski smak. A p opcorn karmelizowany na miodzie w pełni uzupełnia się ze smakiem Zimowej Nestea, która także ma posmak(...)drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło, bo lubię jak rodzinie smakują moje kulinarne nowości.  Składniki na 2 porcje galaretki: 250 ml  Nestea Zimowa Śliwka* 100 ml słodkiego, wina musującego 2-3 łyżeczki żelatyny Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 szczypty kardamonu Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka Waldorf w galaretce. 199

słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu(...)cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 104

biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon.  Masa śmietankowa: 330-350 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki śmietany kremówki 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody 1/2  galaretki Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem i dodać letnią żelatynę. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i nałożyć galaretkę. Ponownie zwinąć

Apetyczna babeczka
Wafle z galaretką 76

masę owocową, z przepisu, który znalazła moja teściowa. Masa dość słodka, ale smaczna. Trochę jak za dawnych lat.     Składniki: 250 g masła 200 ml śmietany 30% 2 galaretki owocowe (użyłam truskawkowych) ½ - ¾ szklanki cukru 1 opakowanie wafli   Wykonanie: Masło rozpuścić. Śmietankę zagotować z cukrem. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Dodać masło i galaretki(...)wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić, aż masa będzie tężeć. Masę rozsmarować na waflach. Złożyć, przycisnąć i odstawić wafle, aż masa całkiem stężeje, a wafle się połączą. Pokroić na części

Sto kolorów kuchni
Galaretka z papierówek 76

Zaległy przepis z zeszłego roku...w tym roku jakoś papierówek u nas brak..Przepis na taką galaretkę znalazłam gdzieś w necie.Zapisałam przepis,ale zapomniałam zapisać a jakiego bloga pochodzi..Taka galaretka jak dla mnie była bardzo słodka......ale mój mąż nie narzekał.. 3 kg papierówek  2,5 kg cukru  otarta skórka z jednej cytryny(...)samo cukru.Zagotować na średnim palniku, dodać wyskrobane laski wanilii wraz z ziarenkami i ścieramy skórkę z cytryny . Gotować tak bez przykrycia około 2-3 godzin, do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć [można ponownie przelać przez durszlak wyłożony gazą] .Ponownie zagotować, gdy zacznie tężeć nalewać do słoików

Moje domowe kucharzenie
Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie 236

jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut(...)się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 15 minut do wystudzenia. Po tym czasie rolada nabierze formy rulonu.  Nadzienie galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, i mieszamy następnie z dżemem. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut, Jak galaretka będzie już tężeć, wylewamy na roladę, pozostawiając brzeg

SMYKWKUCHNI
Domowe przetwory. Galaretka z czarnej porzeczki i kompot z pestek 121

Galaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni . Dziwne(...)jest to, że właściwie nie lubię czarnej porzeczki. Zniechęca mnie już sam zapach tego owocu. Jednak galaretka jest magiczna i po prostu ją kocham ! Według przepisu mojej Babci robi się ją całkiem łatwo więc koniecznie przygotujcie chociaż kilka słoiczków a Wasza rodzina będzie Wam wdzięczna. Potrzebne są tylko owoce, zwykły cukier i trochę wody - żadnego środka żelującego bo porzeczki zawierają

Smaczna Pyza
Galaretki drobiowe 252

Lubię galaretę, zwłaszcza drobiową. Z dodatkiem warzyw i octu, świetnie smakuje też ze świeżym swojskim chlebem. Twórcą galaretek jest moja Mama, ale i ja mam zamiar kiedyś zmierzyć się z tym przepisem. PS. W kieliszku jest ocet, a nie alkohol wysoko procentowy :)  Składniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki(...)laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso z wywaru i odłożyć do miseczki. Pozostały wywar przecedzić przez sito. Wywar doprawić

Pasja Smaku
Galaretka z białego wina 107

zrobić. Troszkę zmieniłam ale myślę, że to większego wpływu na smak nie miało. Wpływ na  smak  na pewno będzie zależny od tego z jakiego wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro(...)gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i oprószyć przyprawą do słodkich dań.  Bita śmietana  Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać

Ala piecze i gotuje
Galaretka drobiowa - Auszpik 529

pełnego rozpuszczenia. Po wystygnięciu marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie z mięsa na deskę po czym większe kawałki po prostu kroję a całość lekko rozdrabniam. Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach. Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł(...)jajko. Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ... Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowego jeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba

Mechanik w kuchni
Sernik na zimno z malinami i galaretką 193

24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu,  250 g śmietanki 30%,  7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny,  400g malin (mogą być mrożone),  galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie.  Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać(...)masy.  1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 275

Serdecznie zapraszam na szybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru(...)łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie

Smaki Edyty
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 87

Zafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię

Buniabaje w kuchni
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 250

Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią(...)tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzic patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryc warstwą owoców. Zalac gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawic do lodówki

Słodkości i nie tylko
Galaretki warzywne - tymbaliki 94

Jestem mięsożerna, ale czasami nachodzi mnie na coś bez mięsa. Może to jakiś krasnoludek w środku podpowiada mi, że powinnam czegoś jeść więcej a czegoś mniej ? Galaretkę z dużą ilością warzyw zjadł nawet Żarłoczek co było dość dziwne - jemu samo słowo galaretka kojarzy się wyłącznie z deserami :D A jeśli ktoś woli jednak z mięsem to polecam galaretki winno-mięsno

Smaczna Pyza
Tarta z galaretką dyniową 122

ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru(...)pieczemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Dynię drobno kroimy, zalewamy sokiem, dodajemy cukier oraz przyprawy. Przykrywamy i rozgotowujemy. Zestawiamy z ognia, miksujemy i dodajemy galaretkę. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej upieczony i przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Galaretka pomarańczowa 96

Domową galaretkę robiłam pierwszy raz i powiem szczerze jej smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki  a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki: - 4 pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się(...)rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 113

litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto(...)konsystencji bitej śmietany:) Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa śmietany - ciasto i końcówka bitej śmietany. Udekoruj dowolnie świeżymi owocami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik na zimno z wiśniami 81

u0119c i na serniczku. Doskona\u0142e ciasto na upa\u0142y. Sernik na zimno z wi\u015bniami, \u015bwietnie och\u0142adza, a przy tym nie jest za bardzo s\u0142odki. Galaretka i \u015bwie\u017ce owoce dodaj\u0105 rze\u015bko\u015bci, a nutka kakao na spodzie wyrazu. Jak nie chcecie si\u0119 bawi\u0107 z siekaniem galaretki na wierzchu mo\u017cna j\u0105(...)pewnie si\u0119 rozwali i jak poda\u0107 taki go\u015bciom.","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/07\/sernik-wisnie.jpg","recipeIngredient":["1 kg sera bia\u0142ego na sernik\r","3 galaretki wi\u015bniowe\r","1 galaretka cytrynowa\r","2 szklanki jogurtu (wersja bardziej fit) lub \u015bmietany 30% (wersja dla \u0142asuch\u00f3w)\r","4,5 szklanki wody\r","1 kg wi\u015bni

Kosą po patelni
Sernik na zimno z sercem 100

Pomimo swej prostoty jest przepyszny i może ładnie prezentować się w walentynkowej scenerii. Składniki: Na masę zieloną: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Na masę różową: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki agrestowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy(...)wyłożyć folią spożywczą. Masa zielona: Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia.  Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera.  W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać

My sweet a life
Galaretkowe arbuzy 662

Jakiś czas temu wpadły mi w oko galaretki przypominające swym kształtem i kolorem kawałki arbuza. Moje dziecko uwielbia galaretkę, więc pomyślałam, że na pewno ucieszy go taki właśnie deser. Żebyście widzieli Jego minę – bezcenna:))) Jeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki(...)czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy niewielką ilość zielonej galaretki. Wstawiamy formę do lodówki. Resztę zielonej galaretki mieszamy z połową kremówki. Wylewamy ją do formy na stężałą galaretkę. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy zielonej

Smaki Na Talerzu
DOMOWA GALARETKA POMARAŃCZOWA 181

Chyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka(...)WYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami 146

Sernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie do smaku tez dzieciom, bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką 200

szkl cukru  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kakao  1 cukier waniliowy  szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka(...)suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto niespodzianka z cukierkami i galaretkami 143

tort może być niespodzianka? A może, bo po przekrojeniu nie wiemy, co z niego nam wyskoczy. Długo zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki wal ą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam(...)upiekę ciasto z którego również się coś wysypie - cukierki i galaretki. I co? I po pierwszej porażce, bo wyszedł zakalec, nie poddałam się i zrobiłam drugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 526

owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS  {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowa galaretka wiśniowa. 105

drążeniu wiśni został mi sok, z którego postanowiłam wykonać domową galaretkę. Wyszła idealnie kwaskowa i co najważniejsze bez chemii. Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska

Proponowane wyszukiwania