galaretka - 12145 przepisów (strona:3/810)

Deser w pucharkach z galaretką i owocami 17

zapomnianych pomysłów. Galaretkowy deser koniecznie przygotuj w przezroczystych pucharkach, kieliszkach do wina lub zwyczajnie w szklankach – przezroczyste szkło najlepiej eksponuje apetyczne walory przysmaku. Do poniższego przepisu użyłam ulubionych galaretek czyli wiśniowej i poziomkowej, oczywiście możesz użyć dowolnych smaków i kolorów galaretki. Szczególnie polecam galaretki z Dr Oetker, używam ich od lat i wydaje mi się że są najsmaczniejsze(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Chłodzenie 2 godz.  Kalorie 90 kcal Letni deser z galaretką, owocami i bitą śmietanką. Chłodny deser galaretkowy na upalne dni, podany z soczystymi owocami lata. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie wiśniowej galaretki 1 opakowanie poziomkowej galaretki 600 ml gorącej, prawie wrzącej wody

ProstePesto.pl
Tęczowy tort galaretkowy 12

było też i w tym przypadku, dla mojego synka na 5 urodziny przygotowałam tęczowy tort galaretkowy, wiedziałam, że sprawię mu tym tortem wielką frajdę. Syn najbardziej na świecie kocha galaretkę :) Tort składa się z 12 galaretek, jest czasochłonny, ale prosty w wykonaniu. Warto zabrać się za przygotowania z rana, dzień przed planowaną imprezą. Prace nad tortem można również rozłożyć(...)chłopca. Dzieci go uwielbiają, a dorośli również proszę o dokładkę. Aby przyśpieszyć pracę warto formę schłodzić w lodówce. Warto też zaopatrzyć się w szczelną tortownicę. Kolejność wylewania kolejnych warstw galaretki jest bardzo ważna: Fioletowa, Fioletowa jasna, Niebieska, Niebieska jasna, Zielona, Zielona jasna, Żółta, Żółta jasna, Pomarańczowa, Pomarańczowa jasna, Czerwona, Czerwona jasna. Składniki na tortownicę 23-24 cm: 2 galaretki fioletowe

moj przepis na
Tęczowy tort galaretkowy 31

było też i w tym przypadku, dla mojego synka na 5 urodziny przygotowałam tęczowy tort galaretkowy, wiedziałam, że sprawię mu tym tortem wielką frajdę. Syn najbardziej na świecie kocha galaretkę :) Tort składa się z 12 galaretek, jest czasochłonny, ale prosty w wykonaniu. Warto zabrać się za przygotowania z rana, dzień przed planowaną imprezą. Prace nad tortem można również rozłożyć(...)chłopca. Dzieci go uwielbiają, a dorośli również proszę o dokładkę. Aby przyśpieszyć pracę warto formę schłodzić w lodówce. Warto też zaopatrzyć się w szczelną tortownicę. Kolejność wylewania kolejnych warstw galaretki jest bardzo ważna: Fioletowa, Fioletowa jasna, Niebieska, Niebieska jasna, Zielona, Zielona jasna, Żółta, Żółta jasna, Pomarańczowa, Pomarańczowa jasna, Czerwona, Czerwona jasna. Składniki na tortownicę 23-24 cm: 2 galaretki fioletowe

moj przepis na
Tęczowy tort galaretkowy 116

było też i w tym przypadku, dla mojego synka na 5 urodziny przygotowałam tęczowy tort galaretkowy, wiedziałam, że sprawię mu tym tortem wielką frajdę. Syn najbardziej na świecie kocha galaretkę :) Tort składa się z 12 galaretek, jest czasochłonny, ale prosty w wykonaniu. Warto zabrać się za przygotowania z rana, dzień przed planowaną imprezą. Prace nad tortem można również rozłożyć(...)chłopca. Dzieci go uwielbiają, a dorośli również proszę o dokładkę. Aby przyśpieszyć pracę warto formę schłodzić w lodówce. Warto też zaopatrzyć się w szczelną tortownicę. Kolejność wylewania kolejnych warstw galaretki jest bardzo ważna: Fioletowa, Fioletowa jasna, Niebieska, Niebieska jasna, Zielona, Zielona jasna, Żółta, Żółta jasna, Pomarańczowa, Pomarańczowa jasna, Czerwona, Czerwona jasna. Składniki na tortownicę 23-24 cm: 2 galaretki fioletowe

moj przepis na
Jajka z galaretki 92

Kiedy zobaczyłam zdjęcie na którym widniały jajka w kształcie galaretki od razu pomyślałam: O to przepis dla nas!. Mój synek uwielbia galaretki w każdej postaci i formie, więc zabraliśmy się wspólnie do roboty. Jedyny mankament jaki powstał to trudność w robieniu zdjęć bo „jajeczka” ciągle mi znikały i uciekały : ) Składniki: 10 pustych skorupek po jajkach 2, 3 różnokolorowe galaretki(...)przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę? Otóż od góry robimy dziurę i przez nią „wylewamy” jajko. Pustą skorupkę myjemy pod bieżącą wodą. Kiedy

Kolizje Smaków
Rolada z galaretką 280

świąteczne ciasto, ale z samym przygotowaniem rolady zwlekałam tak długo, że samo jej upieczenie było dla mnie dniem do świętowania.  Do jej przygotowania możecie użyć swojego ulubionego smaku galaretki, trochę jej zostanie, ale zawsze lepiej mieć jej za dużo niż gdyby miało zabraknąć. To nie będzie zadziwiające jeśli powiem, że użyłam truskawkowej galaretki, prawda? :D Składniki: 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 galaretki Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, potem po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, ostrożnie miksując na średnich obrotach. Biszkopt przelewamy

Pieczone Truskawki
Ciasto bez pieczenia z galaretek 854

Ciasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta(...)jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia tężenie galaretki. Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko

Kuchcik gotuje
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 99

wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić do lodówki do stężenia. Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki. Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki(...)Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem. Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem. Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowe galaretki 71

dworze gorąco, więc trzeba było zrobić jakiś prosty, zimny, kolorowy deser (choć czasochłonny) i tak powstały pasiaste galaretki...      Miałam okazję wypróbować nowość dr Oetkera - żelatynę fix do deserów... i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! Zwykła żelatyna często lepiła mi się w jedną wielką grudkę i nie chciała się rozpuścić w masie... a ta nowa żelatyna(...)deserów bez problemu bardzo ładnie się rozprowadza ze śmietanką... i na pewno zagości w moim domu na stałe :) Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:        Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem

Aga w kuchni
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 161

kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO . Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi  z Kwestia Smaku . Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej(...)sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt

Blondynka Gotuje
Galaretka z bitą śmietaną i owocami 97

Galaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej śmietanki i lekko kwaśnych owoców i galaretki jest po prostu genialne. A warstwy po prostu muszą być ułożone(...)kolejności :) Kwaśne owoce ze słodką śmietanką i przebijanie się łyżeczką po tą galaretkę... Od kiedy pamiętam w domu używało się galaretek Winiary i tym razem też nie mogłam użyć innej, wybrałam malinową, która sprawdziła się świetnie, bo jest słodka i lekko kwaskowa jednocześnie, więc przebijałam się łyżeczką z przyjemnością :) Tradycyjnie też zrobiłam sobie galaretkę w garnku, a później ją pokroiłam

Kraina Tysiąca Smaków
Śmietanowiec 14

Śmietanowiec jest bardzo prostym, efektownym i kolorowym deserem na zimno, na każdą okazję. To delikatny serniczek z dodatkiem kolorowych galaretek ułożony na biszkoptach, który z pewnością pokochają dzieci. Przygotujesz go przez cały rok, jednak zdecydowanie cieszy się popularnością w letnie dni. Śmietanowiec lub galaretkowiec to w zasadzie kilka prostych składników: śmietanka oraz kolorowe galaretki. Zdarza się, że deser ten przygotowywany(...)małych, szklanych miseczkach, pucharkach lub szklaneczkach. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny deser na zimno. Poniżej dokładny opis wykonania oraz kilka porad dotyczących przygotowania. Śmietanowiec SKŁADNIKI: 3 kolorowe galaretki: czerwona, zielona, pomarańczowa 2 galaretki cytrynowe lub 2 galaretki krystaliczne (albo 1 cytrynowa i 1 krystaliczna) 5 szklanek wrzątku 500 ml śmietanki kremówki 30 % okrągłe biszkopty do formy Ponadto

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie 16

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie  Ballerina to pyszne, warstwowe ciasto z galaretką na biszkopcie z malinami, budyniem i malinową pianką . Taka pianka na zimno wspaniale sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne, nie tylko w panujące upały. Zobaczcie przygotowanie ciasta z malinami i galaretką na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Ballerina(...)galaretką na biszkopcie jest dość czasochłonne, ale łatwe w wykonaniu, jeśli stosujemy się do kilku reguł. Mój biszkopt jest najprostszy w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników - poradzi sobie z nim nawet początkujący. Ciasto z galaretką i owocami wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać

Lekcje w kuchni
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym 21

Biszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym(...)spełnią swojej roli. Poza sezonem truskawkowym użyj bananów lub brzoskwini z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z truskawkami, galaretką i kremem maślanym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 210 kcal Biszkopt przełożony kremem maślanym, zwieńczony plasterkami truskawek zatopionymi w truskawkowej galaretce. (adsbygoogle

ProstePesto.pl
Galaretkowiec z jogurtem i śmietanką 14

Tęczowy galaretkowiec z różnokolorowymi galaretkami pokrojonymi w równą kostkę. Cząstki kolorowych galaretek zawieszone w warstwie śmietankowo – jogurtowej. Letni deser prezentujący się istnie bajecznie, nie jest ciężki jak inne pieczone ciasta z masą, dlatego świetnie sprawdza się schłodzony w upalne dni. Polecam użyć galaretki wiśniowej, truskawkowej i agrestowej – smacznie się komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galaretkowiec z jogurtowo(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 2 godz.  Kalorie 280 kcal Torcik bez pieczenia. Lekki i tęczowy galaretkowiec z śmietanką i jogurtem. Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę prezentują się bajecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GALARETKOWIEC 3 opakowania różnokolorowych galaretek (3 x 75g) 900 ml gorącej wody (300 ml na każde 1 opakowanie galaretki

ProstePesto.pl
Ciasto z galaretkami 425

przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc nie powinno być nudno. Pierwszy przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto(...)galaretkami… 1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy… 2. Pamiętać, że galaretki dodajemy do zimnej masy bo inaczej się rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….) Ciasto z galaretkami – składniki

UgotujmyTo.pl
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 383

Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)pokojowa) 60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej) 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna galaretka (u mnie truskawkowa) ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)  biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia

Słodka Strona
żurawina w galaretkach na deser... 116

Składniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować(...)lodówki galaretkę pomarańczową wymieszać w 300 ml gorącej wody, ostudzić i wymieszać z zimnym jogurtem, wlać do keksówki i do lodówki schować galaretkę agrestową wymieszać w 450 ml gorącej wody, ostudzić, resztę żurawiny rozsypać na jogurcie i wlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
maślankowe galaretki z porzeczkami... 89

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)wlać agrestową maślankę, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozmieszać w szklance gorącej wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę

W Mojej Kuchni Lubię