Biszkopt z mąki pszennej tortowej i mielonych migdałów, miękki i puszysty. Nie suchy i zbity, lecz delikatny i lekki. Do tego krem śmietankowy i galaretka borówkowa z zatopionymi świeżymi owocami. To ciasto to mój faworyt podczas bieżącego lata. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Biszkopt z galaretk\u0105 le\u015bn\u0105 i owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/biszkopt-z-owocami-lesnymi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/biszkopt-z-owocami-lesnymi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/biszkopt-z-owocami-lesnymi-480x270.jpg"],"description":"Mi\u0119kki biszkopt z dodatkiem m\u0105ki migda\u0142owej, krem \u015bmietankowy i galaretka le\u015bna z owocami lata. Urocze i pyszne ciasto z owocami.","keywords":["biszkopt","bor\u00f3wki","galaretka","Jajka","porzeczka","\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plPolecam dzisiaj galaretki arbuzowe, małe słodkie na jeden kęs. Arbuzowe galaretki Składniki: 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 120 ml śmietanki 30% 2 kostki czekolady (lub więcej jeśli ktoś chce) Arbuzowe galaretki Wykonanie: Keksówkę o wymiarach 20×12 cm wyłóż folią aluminiową. Jedną galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej(...)więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietanki. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i włóż do lodówki. Wszystkie czerwone galaretki rozpuść wycw 950 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia – włóż do lodówki. Gdy galaretka będzie mocno
Pomysłowa kuchniakolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest(...)super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser ten jest przyjemnie orzeźwijący, znakomicie sprawdzi się jako słodka przekąska, jest lekki i można go zjeść naprawdę sporą porcję:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ: 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka kremowego (użyłam "Delfiko") 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka cukru pudru
Słodko-Słony Świat Ilonydeser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku... Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów) galaretka z granatu: 2/3 szklanki soku(...)ciepłej wody cukier waniliowy ok. 250 ml śmietanki 30% syrop z granatu: 1/3 szklanki cukru 100 ml soku z granatów ok. 2 łyżki ziarenek granatu Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania: Galaretka z Granatu: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy
Słodka StronaKiedy byłam dorastającą panną uwielbiałam przygotowywać desery z galaretki. Było to bezpieczne, bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek, a jeśli już to dodaję(...)serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 300 ml skondensowanego
Kulinarne przygody GatitySkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, soda oczyszczona 2 łyżeczki, maliny 25 dag, galaretka owocowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie(...)pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować galaretkę
W Mojej Kuchni Lubięmasło 125 gram, cukier 125 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około 1 minuty(...)woreczka i do lodówki na godzinę forma silikonowa 22 cm do tarty - ciastem wylepić formę i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone ciasto przełożyć do tortownicy galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do zimnego jogurtu brzoskwiniowego, wymieszać i dać na ciasto, schować do lodówki galaretki truskawkowe rozmieszać w 750 ml gorącej wody i wsypać
W Mojej Kuchni Lubięjedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie białe, zerwane prosto z drzewa. Uwielbiam kompoty z papierówek. Galaretkę z papierówek robi się ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Papierówki ( ok. 2 kg) myjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy przez sokowirówkę. Świeżo wyciśnięty(...)zagotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru, gotujemy co jakiś czas mieszając tak długo aż się sok zredukuje i stanie się gęsty, (tym razem wystarczyło 30 minut). Aby sprawdzić czy nasza galaretka jest gotowa można wykonać próbę, Wstawiamy talerzyk do zamrażalnika, gdy jest wystarczająco zimny wyciągamy go, jak kropla płynu która na niego spada szybko tężeje to znaczy że galaretka jest gotowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁatwe i pyszne ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Pyszne i szybkie ciasto do zrobienia na deser, które sprawdzi się na każdą okazję. Mała liczba składników i pracy, a za to dużo przyjemności w czasie jedzenia. Pyszne ciasto bez pieczenia, które z łatwością przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia kulinarnego. Jego składnikami są galaretki, herbatniki i serek mascarpone(...)tego konfitura lub dżem. Zarówno smak galaretek, jak i konfitury można dobrać według uznania, u mnie nieco wyraźniejsza konfitura z wiśni dobrze wpasowała się w delikatny smak mascarpone i galaretek pomarańczowych. Ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami wymaga nieco cierpliwości, jeśli chodzi o czas oczekiwania na odpowiedni moment tężenia galaretek. Proces tężenia galaretki przyspieszy wstawienie jej po wystudzeniu
Kuchcik gotujeWielkanocny sernik na zimno z galaretkami. Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający o aksamitnej konsystencji sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych przygotowywała zawsze moja mama. Ja na Święta zawsze piekę jakiś sernik tradycyjny np. z brzoskwiniami , albo królewski. Na Wielkanoc sernik na zimno musi też być, babki może nie być, ale najlepszy sernik jest zawsze, czasami jest(...)owocami i galaretkami, czasami tylko z galaretkami jak ten. Ten wielkanocny sernik z galaretkami przygotowała moja siostra Agnieszka, jedliśmy go na Wielkanoc 2019. Taki kolorowy sernik jest doskonały też na inne letnie imprezy, gdzie się chce zjeść coś zimnego i lekkiego. Ten sernik z galaretką ma spód z biszkoptów, jest bardzo minimalistyczny, chociaż wygląd ma ciekawy bo zastygał w ozdobnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence, taki sernik z galaretkami na biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Ładnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko pamiętajmy, aby zieloną galaretkę rozpuścić 20 minut po tym, jak rozpuścimy czerwoną galaretkę (aby zielona i czerwona(...)galaretka nie tężały w tym samym czasie). Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże
Mała Cukierenkapotem było kilka lat bez niego i teraz powraca w wersji na serkach homogenizowanych, jak był w oryginale (bywał bowiem także na jogurcie greckim) . Dodałam do niego dodatkowo warstwę galaretki, by był jeszcze piękniejszy i smaczniejszy, można także zetrzeć dobrą czekoladę i/lub dodać świeże owoce. Galaretki z czekoladą i owocami ...mniam... Ten deser, to tak naprawdę festiwal galaretek (ja zużywam(...)świetnie sprawdza się w ciepłe wiosenne i letnie dni. Dzieci uwielbiają takie desery (i nie tylko one...) ;-) U mnie tortownica o śr.25cm. Składniki: - 4 różne kolorystycznie galaretki- każda na 0,5l wody (u mnie najczęściej: malinowa, agrestowa, pomarańczowa, cytrynowa) - 2 galaretki malinowe (lub dowolne inne, zależy w jakim kolorze chcemy stworzyć deser) - 500-530g serka homo (ostatnio
Smaczne ZdroweFale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje! Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej... Składniki: Ciasto (blaszka 25x36 cm): 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy
Kuchnia domowa Anichyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki(...)poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli
SzczyptaSmaQCiasto którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser Składniki: 2 kubki po 330 ml każdy smietany 18% 3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona 2 galaretki zólte cytrynowe 5 szklanek wody wrzącej Wykonanie: 3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy(...)odzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy z naczyń, kroimy w kosteczki.Do tortownicy na dno wykładamy pokrojone w kostki kolorowe galaretki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody. Studzimy, po przestudzeniu dodajemy smietany, miksujemy dokładnie. Wylewamy do tortownicy na pokrojone galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Jako formy użyłam formy Lillianna firmy
Z Majeczką w kuchniKremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier lub aromat waniliowy 1 torebka / kilka kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy(...)aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać 3 szklanki mleka i gotować na małym ogniu aż kasza stanie się miękka i zacznie się rozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna spęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia. (dodamy ją potem do masy) Drugą torebkę galaretki rozpuścić w szklance wody (połowie zalecanej
głodny alergikSkładniki: 2 szklanki truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 200 ml kremówki, 1 budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka żelatyny do deserów. Przygotowanie: Z truskawek odcinamy szypułki i myjemy je dokładnie. Następnie przecinamy każdą truskawkę na pół i wkładamy do 1/2 objętości szklanki. Do miseczki wsypujemy 2 galaretki i zalewamy 0,5 wrzątku. Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka(...)przestygnie zalewamy nią truskawki, pozostawiając miejsce na krem. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy
Aga w kuchniciasta z jabłkami. Idealny początek dnia! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi(...)przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 80 g masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku jabłka) Przygotowanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ja nie obierałem ze skórki) i dusimy na patelni z grubym dnem przez
Kuchnia ŁukaszaDeserek zrobiony już latem ale gdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie(...)zimna 2/3 rozlać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki. Pozostałą część galaretki pozostawiamy w ciepłym miejscu żeby nam się nie ścięła wcześniej od tej z lodówki. Gdy zacznie się ścinać wtedy miksujemy na szybkich obrotach by się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę
Ala piecze i gotujeżycie nie było tak wygodne i łatwe pod tym kątem. A jeszcze wtedy ludzie potrafili przeżyć bez telewizora, komputera, komórki i było im dobrze. Nawet bez miksera. WAFLE Z GALARETKĄ. /inspiracja: Sto kolorów kuchni ; współpraca z Winiary ;/ 1 opakowanie wafli 330ml śmietany kremówki 30% 250g masła 1/4 szklanki cukru 2,5 galaretki truskawkowej Winiary Śmietankę podgrzewam razem z cukrem(...)masłem. Kiedy to się rozpuści, a całość zacznie wrzeć, zdejmuję z ognia i wsypuję galaretki. Dokładnie mieszam, aby zredukować grudki, a proszek z galaretki się rozpuścił. Odstawiam, aby ostygło. Kiedy masa zacznie tężeć, czyli nie będzie płynna, ale z łatwością da się rozsmarować na waflach, rozsmarowuję ją (ja zużyłam 3/4 opakowania wafli dlatego,że dała grubszą
W kuchni Karmel-itkizrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy(...)mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki
Proste Potrawy