galaretka - 14130 przepisów (strona:26/942)

Galaretkowy Tęczowiec 269

piękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej(...)opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki fioletowej, Dodatkowo: dowolne owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona, 3 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser z owocami, galaretką i serem ricotta 199

Najłatwiejszy deser to owoce z galaretką. Zawsze się udaje, każdemu smakuje i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Niemniej jednak może się znudzić... Dlatego spieszę z pomocą i pomysłem na nieco inny deser z galaretką. Polecam Wam przygotowanie bardziej ekskluzywnej wersji klasycznego deseru z galaretką i owocami. Tym razem nie uzywajcie bitej śmietany, zamieńcie ją na serek ricotta(...)powstanie ? Taki mini serniczek z owocami i galaretką. Deser z ricottą na pewno znajdzie wielu wielbicieli, a i Wy sami nie poprzestaniecie na jednorazowym przygotowaniu tego deseru. Mój deser jest wyjątkowy z jeszcze jednego powodu. Do jego przygotowania użyłam przezroczystą galaretkę od Dr.Oetker Krystaliczna galaretka bardzo fajnie eksponuje owoce i daje wrażenie "lewitujących owoców". PRZEPIS NA DESER Z OWOCAMI, GALARETKĄ

kolorowotorcikowo
Owocowy deser z galaretką i chia 177

Bakalland. Wybór macie ogromny, także na pewno nie będziecie długo się głowić. KONKURS:  https://delektujemy.pl/konkurs-letnie-smaki/ Musze Wam powiedzieć, że Delekta wprowadziła ostatnio na rynek nowość w rodzinie galaretek. Galaretka deserowa to galaretka bez żelatyny, która gęstniej już w godzinę. Na bazie takiej galaretki przygotujecie szybkie owocowe desery. I to właśnie galaretka deserowa zainspirowała mnie do stworzenia lekkiego, letniego(...)deseru z owocami. Soczyście owocowa galaretka, jogurtowy pudding chia oraz aromatyczne maliny - prawda że brzmi kusząco ? PRZEPIS NA OWOCOWY DESER Z GALARETKĄ I CHIA Składniki:   1 galaretka deserowa o smaku truskawka-malina od Delecta 200 ml jogurtu naturalnego 2 pełne łyżeczki nasion chia około 150 g malin  1 łyżeczka cukru lub miodu płatki migdałowe listki mięty Przygotowanie deseru

kolorowotorcikowo
Sernik pastelowy na zimno 321

Sernik pastelowy na zimno     Uwielbiam serniki na zimno z owocami lub galaretką. Składniki : warstwa I galaretka bursztynowa - 1 opak woda gotowana do galaretki - 450 ml warstwa  II serki homogenizowane 2 szt  ( 400 g) masło - 1/4 kost woda gotowana - 1 szkl galaretka truskawkowa - 1 opak warstwa III galaretki ametystowe- 2  opak , smak wieloowocowy woda gotowana(...)warstwa IV galaretka niebieska- 1 opak , smak mocno owocowy woda gotowana - 1 szkl masło - 1/4 kost serki homogenizowane - 2 szt ( 400g ) warstwa V galaretka o smaku truskawkowym- 1 opak woda gotowana - 300 ml warstwa VI serek Tutti - 150 g smak waniliowy masło - 1/4 kost galaretka szafirowa - 1 opak woda gotowana - 340 ml Przygotowanie : Galaretkę bursztynową rozpuścić w wodzie, odstawić

Kuchnia Danusi
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 518

pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą i voila! Gotowe! Wcale nie jest tak źle . Ciasto super kroi się, gdy poleży przed podaniem w lodówce (co najmniej 2-3 godziny), wtedy(...)Malinową chmurkę" dla lubiących bujać w obłokach Składniki na ciasto: 3 żółtka 25g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150g mąki pszennej Składniki na galaretkę z malinami: 600g malin (mogą być świeże lub mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szklanki wrzątku (750ml) Składniki na krem śmietankowy: 500g śmietany kremówki (30 lub 36%) – dobrze schłodzonej 250g serka

Mania Wypiekania
Wegańskie wiśniowe Delicje 160

Delicji”, z czego za tymi drugimi, ku zdziwieniu wszystkich naprawdę nie przepadałam. „Jam można nie lubić Delicji”- słyszałam regularnie, a no można, suchy biszkopt, galaretka, która po ugryzieniu ciastka odklejała się od reszty i średnia czekolada. Poi otwarciu jeszcze zjadliwe, ale jak poleżały chwilę na talerzu, to już był dramat. Tak było przynajmniej kiedyś, obecnie nie wiem(...)żadnych sklepowych słodyczy, a poza tym jestem weganką, zresztą nawet gdy nią nie byłam, brzydziły mnie galaretki, właśnie ze względu na skład. Jak to wyszło, że zrobiłam własne delicje, to zupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege

greenscarf
,,Tęczowa lampka’’ 128

lubi owocowych galaretek, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? Dzieci z pewnością je uwielbiają, ale nieco starsi również nie odmówią sobie tego owocowego deseru.Tak przygotowana owocowa galaretka będzie idealna na rodzinne przyjęcia i niezobowiązujące spotkania. Zachwyci prawdziwych smakoszy domowych słodkości. Sprawdźcie przepis na tęczową lampkę. Składniki: 1 galaretka wieloowocowa 1 galaretka- owoce egzotyczne 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1 śnieżka(...)szklanka mleka owoce Wykonanie: Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową

Podróż w kulinaria
Malinowa chmurka 364

już sama nazwa wskazuje, "Malinowa chmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku.  Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny(...)być schłodzone.  Pieczenie ciasta warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszym powodem jest dość długo zastygająca galaretka - a drugim wskazanie autorki przepisu dotyczące pieczenia bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia.  Ważnym jest też schłodzenie składników na krem śmietanowy (minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć

Świat Ciasta
Bananowy Kameleon 206

składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni. Składniki: 2 op. galaretki winiary Blue Curacao 2 op. galaretki winiary Mojito 2 op. galaretki winiary Pina Colada 1 op. biszkoptów 8 bananów (mocno dojrzałych) 4 serki danio (150 g) woda 100 ml mleka(...)nasączenia biszkoptów Dodatkowo: tortownica Wykonanie: Biszkopty zanurzamy na chwile w mleku i układamy w tortownicy W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretki: do 2 galaretek Mojito oraz 2 Pina Colada dajemy po 310 ml wody, zaś 2 galaretki Blue Curacao rozpuszczamy w 375 ml wody. Galaretkę Blue Curacao można zrobić jak już galaretki Pina Colada i Mojito będą tężejące, wtedy nie musimy

IMPRESJA SMAKU
Pomysł na deser 146

trudno nazwać coś przepisem skoro można ten deser zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Ja chciałam zaproponować wykorzystanie foremek do lodów i czekoladek. Można w nich przygotować różne kształty galaretek w przeróżnych kolorach. W moim przypadku jest to jedynie zielony i czerwony, ale to też między innymi dlatego, że deser robiłam tylko do czterech osób, a przy wykorzystaniu trzech, czterech kolorów(...)wyszłoby mi strasznie dużo galaretki :-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 opakowania galaretki (w odmiennych kolorach) 400-500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix łyżeczka cukru Galaretkę najlepiej zrobić już dzień wcześniej. Będziemy mieli wtedy pewność, że dobrze stężeje i bez problemu wyciągniemy ją z foremek. Do zrobienia galaretek należy wykorzystać znacznie mniej wody niż

Passions hobbies life
Galaretka z szynką i warzywami 139

SWOIM PRZEPISIE PODAŁAM 1 OPAKOWANIE ŻELFIXU A REDAKCJA ZMIENIŁA NA 1 ŁYŻECZKĘ ŻELATYNY, TO ZA MAŁO NA 1,5 LITR BULIONU! BARDZO PROSZĘ CZYTAJCIE PRZEPISY Z ROZWAGĄ :) galaretka z szynką

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowa galaretka 234

łyżkach wody. Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać z jogurtem naturalnym.   Deserek dla małych milusińskich, seniorom też się przyda

Kulinarny karnet Christophera
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW 357

HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW Składniki: - 1kg serka homogenizowanego - 6 łyżek cukru pudru - 5 łyżeczek cukru waniliowego - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 1 galaretka o smaku pomarańczowym -  1 galaretka o smaku agrestowym -  1 galaretka o smaku truskawkowym -  1 galaretka o smaku cytrynowym -  1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska) - 150g winogron zielonych Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm(...)spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki

Mentor Smaku
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 179

litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam do zupy pomidorowej odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia galaretki.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GALARETKOWIEC NA JOGURCIE GRECKIM 1728

więc możemy przygotować go z tego co mamy pod ręką- ja miałam akurat jogurt stąd ta zamiana. Polecam szczególnie na ciepłe wiosenne i letnie dni. ;-) Składniki: - 3-4 galaretki w różnych kolorach (u mnie malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa i agrestowa) - najlepiej bez cukru, cukier zastępujemy ksylitolem - 500g jogurtu greckiego lub serka homo (serek do serników) - 2 galaretki malinowe lub cytrynowe (jeszcze(...)dodatkowo)  Galaretki (z tych 3-4) przygotowujemy każdą osobno - w połowie zalecanej ilości wody. Tzn. jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na głęboki talerz do zastygnięcia. W ten sam sposób postępujemy z resztą z naszych galaretek. Po wystudzeniu (kilka minut) talerze z galaretkami umieszczamy w lodówce. Gdy już nasze galaretki są dość

Smaczne Zdrowe