galaretka - 12145 przepisów (strona:28/810)

Ciasto z arbuzem 559

łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną

Ala piecze i gotuje
Desery przezroczyste 250

Przezroczyste desery, lekko kwaskowe za sprawą jogurtu, kolorowe za sprawą owoców i przezroczyste dzięki fajnej galaretce. Muszę przyznać że spełnia ona swoje zadanie bo można wyczarować z niej wiele fajnych słodkości. Owoce w takiej galaretce wyglądają bajecznie. 2 galaretki przezroczyste winogronowy smak 1 szklanka jogurtu greckiego 20 dkg borówek 15 dkg malin 12 gron winogrono zielone mięta świeża perełki czekoladowe(...)kolorowe 1/2 szklanki śmietany 36 % fix do śmietany 1 łyżeczka żelatyny Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2  szklankach wody gorącej. Do pojemnika małego kwadratowego wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny, i winogrono w odstępach. Wstawiam do lodówki do stężenia na noc. Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie

wesoła kuchnia
Kokosowa galaretka i pandy dango (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 77

Dzisiaj witamy Was kompilacją azjatyckich słodyczy, które ostatnio testujemy z wielką ciekawością. Tajlandczycy kochają galaretki z agaru a  Japończycy  uwielbiają dango czyli tak jakby kluseczki z mąki ryżowej. Nasza propozycja to kokosowa galaretka w paseczki oraz urocze pandy ulepione z mąki ryżowej. Do galaretki użyłyśmy  przepysznej   wody kokosowej RiRi , którą oprócz sklepów stacjonarnych możecie nabyć(...)Śniadaniowych na Żoliborzu, Ursynowie i Mokotowie. W czasie wakacji można ją znaleźć również na wybrzeżu w Scenie Kulturalnej, gdzie zespół RiRi zaprasza na wodę i młode kokosy :) Składniki: Kokosowa galaretka 1) warstwa przeźroczysta -300 ml wody kokosowej RiRi -*1 łyżeczka agaru w proszku -2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 2) warstwa biała -300 ml mleka kokosowego -100 ml wody kokosowej RiRi

Candy Pandas
Sernik owocowy (bez sera) na zimno 103

Bardzo smaczny tort, który zrobiłam na urodziny dla mojego alergika. Z mleczkiem kokosowym, owocami i galaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu(...)poświęconego na jego przygotowanie! Dziecko było zachwycone :) Bardzo mocno polecam! Masa truskawkowa: 1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 10 dag. świeżych truskawek Masa brzoskwiniowa:  1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka kryształowa (przezroczysta) 4 brzoskwinie z puszki Polewa truskawkowa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KRYSZTAŁOWY SERNIK 74

Składniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 kg truskawek  paczka biszkoptów np. okrągłych   Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 900 ml gorącej wody(...)każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Przygotowanie: Galaretka - Dzień przed przygotowaniem sernika każdy ze smaków galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wlać do foremek do kostek i wstawić do zamrażalnika. Biały ser skręcić. Zagotować mleko, troszkę niech przestygnie i wtedy dodać 3 łyżki żelatyny. Rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, iż żelatyna nam się

Ciastka - domowe słodkości
Torcik na zimno z truskawkami + film 72

proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-)     składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając(...)ilość gorącej wody do 1,5 szklanki, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę miksujemy z serkiem homogenizowanym (w ilości 300 g ) a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie postępujemy analogicznie jak w pierwszym etapie, galaretki agrestowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody

Smakowite Dania
KOLOROWE PTASIE MLECZKO 93

radocha' dla dzieci, i nie tylko :) Świetne na przyjęcie w gronie rodziny. Są leciutkie niczym chmurka i tak bajecznie kolorowe. Do przygotowania tego ptasiego mleczka potrzebną nam będą różne galaretki - ja przygotowywałam z galaretek Winiary - pianki wyszły idealne. Polecam! Uwaga! Te pianki szybko znikają z talerzy :) Liczba porcji : "góra" ptasiego mleczka SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (po ok. 530g(...)każda) 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary 1 opakowanie galaretki agrestowej Winiary 1 opakowanie galaretki np. jagodowej Winiary dodatkowo: kwadratowa lub prostokątna forma (tak, aby każda wylana warstwa pianki miała około 1cm wysokości) - ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 20cm - ma zdejmowane obrzeże, co znacznie ułatwia krojenie i wyjmowanie ptasiego mleczka (nieforemne okrawki od razu synek zjadł) Ostry  nóż

Moja Książka Kucharska
Galaretkowy jogurtowiec 508

Ostatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca zrobiłam(...)tortownicy ale równie dobrze można przygotować go w pucharkach lub szklaneczkach w formie małych deserów. Użyłam różnych galaretek bo takie akurat miałam ale można sobie prace bardziej ułatwić i do jogurtu dodać jeden smak galaretki. składniki: 4 dowolne galaretki ( dałam truskawkową, cytrynową, agrestową i pomarańczową)  900 g jogurtu naturalnego 12 podłużnych biszkoptów ( takich jak do tiramisu) ***ewentualnie cukier

Monia miesza i gotuje
FANTAZYJNA KOSTKA 80

kakao Ciasto jasne:  3 jajka 1/2 szklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy(...)smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę

Ciastka - domowe słodkości
SERNICZEK CYTRUSEK 96

lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika, dlatego dzisiaj zrobiłam dla Was "Serniczek cytrusek" - sernik na zimno z galaretkami. W tym dniu każdy z Nas może zjeść kawałeczek serniczka, częstujcie się :-) Składniki: 70 dag sera białego 80 g margaryny lub masła 70 g cukru kryształ 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów  wyciśnięty(...)cytryny Przygotowanie:  Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały.  W dniu zrobienia sernika rozpuścić jedną galaretkę cytrynową

Ciastka - domowe słodkości
PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 310

warto więc wypróbować ten przepis, myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ja do tego sernika upiekłam na szybko mini biszkopciki orkiszowe, ale można wykorzystać również kupne. Najczęściej używam galaretek bez dodatku cukru, wówczas przygotowuję je wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu (zamiast cukru dodaję ksylitol, wówczas mam całe ciasto bez dodatku cukru). Ja przygotowałam swój sernik w tortownicy(...)25cm. Inspiracją był ten przepis. Składniki masy serowej: - 2 galaretki truskawkowe, na 500ml wody każda - 450g sera, może być z wiaderka, (u mnie moje nowe odkrycie Wieluń, b.gęsty) - 2-3 łyżki pudru (gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta, ja nie dodawałam) - biszkopty mini (można dać kupne) - kilka truskawek Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe lub 1 galaretka i 2 łyżeczki żelatyny

Smaczne Zdrowe
KOLOROWY DESER Z WINOGRONAMI 62

pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu, więc gdy nam się nudzi możemy przygotować taki kolorowy deser SKŁADNIKI Na 2 porcje: 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1/2 galaretki kiwi 250 g serka waniliowego 100 g śmietany 18% winogron WYKONANIE Galaretkę wiśniową i brzoskwiniową rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody, zieloną w 1/2 szkl. wody. I warstwa: Na dno pucharka wylewamy(...)trochę wiśniowej galaretki. Czekamy aż stężeje. II warstwa: serek mieszamy ze śmietaną, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy połowę galaretki brzoskwiniowej, wylewamy na I warstwę, odstawiamy do stężenia. III warstwa: rozlewamy resztę galaretki brzoskwiniowej. IV warstwa: resztę serka i śmietany mieszamy z 1/2 galaretki wiśniowej, wylewamy na stężałą galaretkę brzoskwiniową. V warstwa: układamy pokrojone na połówki winogrona, zalewamy zieloną

słodki bratek
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 176

wiśniami na kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało(...)przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej. Ale samo wykończenie sernika jest bardziej wypasione, kruchy spód, zostały też wykorzystane wiśnie i tarta czekolada. Masa i galaretki szybko tężeją, więc po ok. 2-3 godzinach można już sernik kroić i wcinać, ale ja przygotowywałam go pod wieczór, więc spokojnie sobie przeczekał przez noc w lodówce. Następnego dnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię