Sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest orzeźwiający i niesamowicie delikatny. Taki jak uwielbiam, rozpływa się wręcz w ustach. Aksamitnie puszysty sernik o konsystencji ptasiego mleczka zalany galaretką, sprawdzi się idealnie w upalne dni. Do sernika dodałam oczywiście świeże truskawki, ale możesz także użyć innych, sezonowych owoców: malin, jagód, wiśni, ananasa, brzoskwini. Składniki: Podane składniki są na tortownicę(...)blogu zawsze pojemność 250 ml. Kaloryczność: 100g sernika zawiera 165 kcal. Spód: Paczka okrągłych biszkoptów na spód Masa śmietanowo-serowa: 500 ml śmietany 30% 2 serki homogenizowane waniliowe 2 galaretki jasne np. przezroczyste lub cytrynowe pół szklanki cukru pudru Warstwa galaretkowa 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie sernika na zimno z truskawkami i galaretką. Deser przygotujesz
Ania gotujeZapraszam na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu sernik bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, ładnie wygląda. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Pamiętajmy tylko, aby ser miał temperaturę pokojową jak masło. Bardzo polecam! (inspiracja ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia Składniki: Galaretka: 1 galaretka w proszku (użyłam malinowej, można użyć galaretki w innym smaku) 300ml gorącej wody Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g masła w temperaturze pokojowej 700g zmielonego twarogu jak na sernik, można użyć sera z wiaderka 90g cukru pudru
Mała Cukierenkaserii pieczonych ciast, na weekend przygotowałam coś na zimno. Wybór padł na ciasto kryształek, czy też galaretkowiec, czyli ciasto z kolorowych galaretek. Podobne ciasto robiłam już kilka razy i nawet zamieszczałam przepisy na moim blogu. Tym razem zrobiłam to ciasto/deser z użyciem mleka skondensowanego niesłodzonego i serka waniliowego. Kryształek bardzo ładnie się prezentuje po pokrojeniu, jest super kolorowy(...)smaku bardzo orzeźwiający i owocowy. Będzie na pewno deserem, który przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 galaretek w różnych smakach/kolorach (u mnie żółta ananasowa, pomarańczowa, malinowa i dwie zielone agrestowe) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego 150g serka waniliowego Sposób przygotowania: Cztery galaretki: jedną zieloną, żółtą, pomarańczową i malinową) wsypałam każdą
Waniliowe ImprowizacjeRajska pianka to nic innego jak pyszne i delikatne ptasie mleczko z galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto robi się bardzo szybko, jedyny czas oczekiwania to czas studzenia galaretek. Przepis na formę: 26cm x 40cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa(...)szklanki gorącej wody 2 szklanki mleka 2 śnieżki (bita śmietana w proszku) DODATKOWO: 1 galaretka agrestowa 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki gorącej wody folia aluminiowa firmy STELLA WYKONANIE: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut. 2. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w szklance
Dziś Ja gotujekażdą okazję. Wiśnie lubię prawie na równi z truskawkami i kiedy tylko mogę je dostać, staram się przygotować z nich coś pysznego. Tym razem trafiły one do galaretki na ciasto z serkiem mascarpone. Świeże wiśnie są dość kwaśne i takie raczej w cieście by się nie sprawdziły. Wykorzystałam więc wcześniej zrobioną niezbyt słodką konfiturę, która zawierała całe kawałki owoców(...)cieście sprawdzą się również wiśnie bez pestek z syropu lub wiśnie karmelizowane. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia. Uważam, że wiśnie, galaretka, kakao i mascarpone to połączenie idealne i świetnie sprawdza się w tym deserze. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na ciasto bez pieczenia
Kuchcik gotujecukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 0,5 szklanki cukru Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Dodatkowo: ok 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód(...)pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Mus brzoskwiniowy - brzoskwinie odsączyć z soku przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić
Ciastka - domowe słodkościCzas czytania: 2 min Galaretka z pigwy jest rzadkością w sklepach, ale możemy przygotować ją własnoręcznie w domu, jeśli tylko zakupimy odpowiednią ilość owoców. Najlepszym rozwiązaniem jest posadzenie drzewka we własnym ogródku, jeśli taki oczywiście posiadamy 😉 Tylko przetworzony owoc pigwy nadaje się do jedzenia, surowy jest kwaśny i cierpki i zupełnie nienadający się do spożycia na surowo! Natomiast po obróbce(...)termicznej jest obłędny, aromatyczny i pyszny można przygotować z niego dżemy i marmolady . W wersji surowej nadaje się tylko do przygotowania nalewek, przepis na nalewkę znajdziecie tutaj . W Hiszpanii galaretka z pigwy nazywana jest dulce de membrillo i podaje się ją z serami owczymi. Proponuję spróbować również z innymi serami np. kozimi lub pleśniowymi. W naszym kraju galaretkę najczęściej podajemy
SprawdzonaKuchnia.plwspaniały włoski przysmak. Dziś zapraszam na panna cottę z nutą pomarańczy. Panna cottę przygotowałam na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i białej czekolady. Przygotowałam również prostą galaretkę ze świeżego soku z pomarańczy, która podkreśla smak całego deseru. Galaretkę wykorzystałam również do przygotowania lekkiego musu. Mus, szybko i bez problemu zrobiłam w syfonie do bitej śmietany. Ściętą galaretkę należy(...)kokosowego 200 ml wody 2 łyżeczki żelatyny lub agar 5 łyżeczek ksylitolu lub innego słodzika 40 g białej czekolady skórka otarta z 1/2 pomarańczy + 3 łyżki soku Składniki na galaretkę 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Instructions Do garnuszka wlać sok pomarańczowy zagotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, galaretkę rozlać do pucharków
SprawdzonaKuchnia.plstraciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. Keto torcik straciatella z owocami Lekko, łatwo i przyjemnie, czyli sprzyjające okoliczności powstawania keto torcika straciatella z owocami Wszystko udało się wyśmienicie(...)Biszkopt wyszedł żółciutki i pięknie wyrósł, a po wystudzeniu nie opadł. Jogurtowy krem straciatella okazał się wyjątkowo aksamitny i kremowy, idealny w konsystencji. Jedynych problemów przysporzyła galaretka , która najpierw była za rzadka i zleciała na spód ciasta, a potem zbyt stężała i ciężko było ją równomiernie rozłożyć na owocach . No cóż – ze znalezieniem odpowiedniego momentu na wylanie galaretki z reguły
Modern Cave Girlpomysł na połączenie ciasta marchewkowego ze śliwkami . Ciasto z marchewkami jak zwykle wyrosło nam aż po brzeg formy, mogliśmy więc przeciąć je na trzy blaty. Ponieważ nie wkładaliśmy śliwkowej galaretki do lodówki, aby szybciej stężała, dość długo czekaliśmy na skończenie tego ciasta, ale jak to u nas bywa, czas ten wykorzystaliśmy na obejrzenie dobrego filmu. Składniki na ciasto marchewkowe(...)śliwkową galaretką Ciasto marchewkowe: 3 marchewki 4 jajka wielkości M 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu Śliwkowa galaretka: 1 kg śliwek węgierek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe Lukier marchewkowy: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki
niecodziennikparyzauważyła, że wśród słodyczy dominują u nas ciasta. Od czasu do czasu lubimy jednak przygotować sobie nieco inny słodki deser, zwłaszcza w ciepłe dni. Nasza wersja panna cotty z galaretką z wina musującego i malin przypadnie do gustu tym, którzy lubią lekkie, mało słodkie desery z owocami. Smak winnej galaretki świetnie komponuje się z aksamitną, delikatną galaretką z mleka(...)kremówki, każdy kęs smakuje wybornie i zachęca do ponownego zanurzenia łyżeczki w deserze. Właśnie przyszło mi do głowy, że panna cotta z galaretką może być dobrym pomysłem na komunijne słodkości, oczywiście pod warunkiem użycia musującego wina bezalkoholowego. Myślę, że spodoba się i posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Udostępnij Składniki na panna cotta z galaretką z wina musującego Panna cotta
niecodziennikparyMnie też podpasowało, mimo, że nie jestem wielbicielką ciast w stylu serników na zimno. Ale to jest rzeczywiście smaczne. Nie jest zbyt słodkie, mimo, że jest w nim sporo galaretki. Chyba to za sprawą białego sera, którego użyłam do białej masy. Ciasto zrobiłam w małych rozmiarach, bo miałam tylko tyle produktów, ale polecam z góry je podwoić lub nawet potroić(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 białego sera w kostce 125g jogurtu naturalnego 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowo - waniliowym 1 galaretka wiśniowa płaska łyżeczka żelatyny ok. 8 herbatników Sposób przygotowania: Galaretkę wiśniową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, czyli rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody. Galaretkę rozlałam na dwie równe części i odstawiłam do wystygnięcia. Ser biały przełożyłam do miski
Waniliowe Improwizacjealternatywa dla Malinowej chmurki . Szczególnie, gdy mamy za dużo bananów i szukamy pomysłu jak je wykorzystać. Mnóstwo osób mnie pyta o przepis więc czas się zmobilizować i go opublikować. Galaretka miała być oczywiście nad ciastem kruchym, ale wylałam ją chwilę za wcześnie i wpłynęła pod, ale na szczęście tylko częściowo ;). Pomimo to ciasto było pyszne. Żeby przygotowanie ciasta nie zajęło(...)pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą. Potem włóżcie ciasto do lodówki i już! Dobrze, żeby przed podaniem spędziło w lodówce co najmniej 2 godziny. Odnośnie warstwy śmietankowej - jeśli boicie się
Mania WypiekaniaPołączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… Delicja w wydaniu keto Inspiracją(...)był przepis znaleziony tutaj . Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej . A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową i użyłam galaretki pomarańczowej, którą wykonałam sama od zera. Początkowo chciałam nawet skorzystać z kupnej galaretki, bo są one bardziej transparentne i ładniej się tym samym
Modern Cave Girljajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, budyń śmietankowy 60 g, żółtka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, dodatkowo: galaretka czerwona 1 szt, galaretka żółta 1 szt, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, rodzynki 100 g, ponadto: brzoskwinie w syropie 6 szt, galaretka(...)wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok. 5 min cały czas mieszając. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. W ten sam sposób postępujemy z galaretką żółtą. Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie galaretki kroimy w kostkę. Orzechy podprażamy na suchej patelni
kulinarne odsłony pati