alternatywa dla Malinowej chmurki . Szczególnie, gdy mamy za dużo bananów i szukamy pomysłu jak je wykorzystać. Mnóstwo osób mnie pyta o przepis więc czas się zmobilizować i go opublikować. Galaretka miała być oczywiście nad ciastem kruchym, ale wylałam ją chwilę za wcześnie i wpłynęła pod, ale na szczęście tylko częściowo ;). Pomimo to ciasto było pyszne. Żeby przygotowanie ciasta nie zajęło(...)pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą. Potem włóżcie ciasto do lodówki i już! Dobrze, żeby przed podaniem spędziło w lodówce co najmniej 2 godziny. Odnośnie warstwy śmietankowej - jeśli boicie się
Mania WypiekaniaPołączenie smaków także typowe dla tego okresu. Czekolada i pomarańcza to bowiem kwintesencja tych świąt i główny nurt smakowy tego sezonu. Ciasto składa się z bezy czekoladowej, kremu kawowego, galaretki pomarańczowej i lekkiego kremu kawowo – jogurtowego. Wymaga zatem trochę pracy… Ale efekt w postaci pysznego smaku i atrakcyjnego wyglądu wynagradza wszelkie trudy… Delicja w wydaniu keto Inspiracją(...)był przepis znaleziony tutaj . Musiałam jednak nakombinować trochę ze składnikami tak, aby odzwierciedlało ono założenia diety ketogenicznej . A dodatkowo odrobinę zmieniłam je pod względem smakowym. Zamiast jasnej bezy i galaretki brzoskwiniowej zrobiłam bezę czekoladową i użyłam galaretki pomarańczowej, którą wykonałam sama od zera. Początkowo chciałam nawet skorzystać z kupnej galaretki, bo są one bardziej transparentne i ładniej się tym samym
Modern Cave Girljajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, budyń śmietankowy 60 g, żółtka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, dodatkowo: galaretka czerwona 1 szt, galaretka żółta 1 szt, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, rodzynki 100 g, ponadto: brzoskwinie w syropie 6 szt, galaretka(...)wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok. 5 min cały czas mieszając. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. W ten sam sposób postępujemy z galaretką żółtą. Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie galaretki kroimy w kostkę. Orzechy podprażamy na suchej patelni
kulinarne odsłony patiprzepis i kolejność wykonania, żebyście szybko się z nim uporali, bo warto. Przepis jest na blachę 28 x 36 cm. Co potrzeba: Biszkopt delikatny upieczony według TEGO przepisu 2 galaretki -niebieska i fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 1,5 szklanki wody(...)śmietany kremówki 30%, 2 szklanki jagód (mogą być mrożone) Wykonanie: Pieczemy biszkopt według TEGO przepisu, wystudzony przekrajamy na dwie części. Dolną część biszkopta wkładamy z powrotem do blachy. Każdą galaretkę na 1,5 szklanki wody rozpuszczamy osobno w niepełnej szklance gorącej wody, zostawiamy do stężenia, następnie kroimy w małe kostki. Fioletową galaretkę na 500 ml wody rozpuszczamy
Bułka z ChlebemPomysł na lekkie i wbrew pozorom tanie do przygotowania ciasto na zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach(...)szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki zwykłego cukru (do smaku) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 6 czubatych łyżeczek żelatyny 2 opakowania śnieżki w proszku (1 opak. = 51 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 galaretka o smaku agrestowym 1 galaretka przezroczysta, np. o smaku cytrynowym ciemne herbatniki (około 100 g) 250 g borówek Mleko wraz z cukrem (zwykłym i wanilinowym
UgotowaćSernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka jagodowa (fioletowa) 280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą Wierzch: 300g śmietany 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru różowa posypka Wykonanie: 1. Okrągłe naczynie (np. miseczka) o średnicy 23 cm i pojemności 2l wyłożyć dokładnie folią spożywczą. 2. Każdą z galaretek
Szalona Kuchnia Ewelinykolejny raz;) Biszkopt : 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatkowo: 6 białek szczypta soli 3 łyżeczki cukru pudru 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 galaretka o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku malinowym Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku(...)delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 24-26 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Pozostałe galaretki (każdą osobno) rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (najlepiej w kilkunastominutowych odstępach). Odstawiamy do przestudzenia. Dwa białka ubijamy
Smaki Na TalerzuŁatwy do zrobienia sernik bez pieczenia z brzoskwiniami to dobre rozwiązanie, jeśli nie lubimy piec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję. Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje i robię(...)tężenia Forma o średnicy 28 cm Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami: Warstwa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 200 ml śmietany 30% 10 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki w różnych kolorach Warstwa z brzoskwiń: 1 puszka brzoskwiń (820 g) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 - 3 łyżki cukru pudru Spód: 100 g herbatników 100 g roztopionego
Gotuj w domuskładniki 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki zielone 2 czerwone galaretki 2 żółte galaretki 1 puszka mandarynek 1 puszka mango troszkę tryskawek 2 banany 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 1 opakowanie herbatników 200 ml zimnego mleka przygotowanie Tortownicę wyłożyć folią spożywczą o rozm 24 cm.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 l wody gorącej i studzimy do lekkiego stężenia(...)tortownicy w środek wkładamy miskę o średnicy ok14 cm .Na około układamy mandarynki a na to truskawki i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Teraz rozpuszczamy galaretkę zieloną w 1/2 l wody gorącej .Na galaretce pomarańczowej układamy owoce mango i zalewamy galaretką zieloną jak stężeje . Jak torcik stężeje zalewamy galaretką żółtą tak samo ją przygotowując jak powyżej. Jak galaretka stężeje żółta
Moje Wyrobytorciki od serca. biszkopt kokosowy: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 3 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia serduszka galaretka: 1 galaretka czarna porzeczka 350 ml wody krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki galaretka pozostała od serduszek 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1/2 galaretki truskawkowej czekoladowa posypka mięta(...)truskawek obręcz: 100 g czekolady białej serduszka czekoladowe czerwone truskawki liofilizowane 1/2 cytryny 50 ml wody Serduszka galaretka: Do gorącej wody dodaje galaretkę i rozpuszczam. Jak przestygnie wylewam ją po plastikowego pojemniczka małego wyłożonego folią spożywczą. Wkładam do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmuje z pudełka, odrywam folię i za pomocą foremki małej serduszko wycinam 9 pasków serc
wesoła kuchniaDeserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)pięknym deserkiem, którym z pewnością zaskoczymy wszystkich gości. Składniki: Warstwa jogurtowa: 150ml mleka 400g gęstego jogurtu naturalnego 2-4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Galaretka i pianka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki gorącej wody kolka świeżych lub mrożonych truskawek (opcjonalnie) 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji *** Galaretkę rozpuszczamy
Blog z ApetytemCiasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” – Dzisiaj zapraszam na ciekawe ciasto z dużą ilością gruszek, z waniliowym kremem „diplomat” i lekką śmietanką z galaretką. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale jest bardzo smaczne i wygląda pięknie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, ciasto nie jest za słodkie. Moim gościom bardzo smakowało. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. W przepisie można(...)masy gruszkowej dodać galaretki lub żelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała Cukierenkaciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki: 800 g jogurtu naturalnego gęstego(...)śmietanki 30% biszkopty podłużne truskawki 2 banany 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa lub bananowa 1 galaretka krystaliczna 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy podłużne biszkopty. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, część kroimy w kostkę, resztę te które będą na wierzchu na połówki. Banany obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy skropić sokiem z cytryny. 2. Galaretkę
kruche babeczkiwłączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa. Serniczek lekki i smaczny. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Tortownica 23 cm Składniki(...)jogurtu greckiego 400 g serka homogenizowanego truskawkowego 150 ml śmietanki 30% 1 galaretka winogronowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka krystaliczna truskawki borówka amerykańska okrągłe biszkopty 1. Galaretkę winogronową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Studzimy. 2. Boki tortownicy owijamy folią spożywczą, na spód dajemy papier do pieczenia
kruche babeczkitakie uwielbiają - przy poprzednich deserach Fabian marudził że za słodkie że to nie takie itp tutaj bez pytań zjadł cały pucharek :) No bo co tu może być niedobrego, kolorowe galaretki, bita śmietana :) Każdy to uwielbia - więc do sklepu po składniki i przygotowujemy. Składniki: 4 kolorowe galaretki (u mnie czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta) 1 opakowanie śnieżki do ubijania 200ml mleka(...)kilka kawałków ptasiego mleczka Najdłużej schodzi z gotowaniem i oczekiwaniem aż galaretki stężeją. 1/Pierwsza z galaretek (czerwona truskawkowa) - rozpuszczamy w zagotowanej gorącej wodzie dokładnie mieszamy i po przestudzeniu przelewamy do pucharków - odstawiamy do stężenia do lodówki. 2/Druga z galaretek (pomarańczowa ) rozpuszczamy w zagotowanej gorącej wodzie dokładnie mieszamy i po przestudzeniu przelewamy do pucharków na stężałą czerwoną galaretkę
Smacznie Pysznie Kalorycznie