frytki - 2719 przepisów (strona:119/182)

Sos paprykowy 139

samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs, frytek czy też makaronu, a nawet jako koncentrat do zupy. U mnie zawsze delikatnie ostry, ale ostrość można regulować za pomocą ostrej papryczki i wtedy zaspokoi on nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jedna

na moim stole...
Sos czosnkowy 109

czosnkowy Sos czosnkowy jest ulubionym dodatkiem mojej rodziny do frytek i pizzy. Ale nie tylko. Dobry jest do kanapek, grilla, i wszelakich pieczonych mięsiw. Sos można oczywiście modyfikować, można zamiast czosnku dodać koperek, albo odrobinę pieprzu cayenne.  Składniki: 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżka ostrej musztardy 4 łyżki majonezu 4 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki

na moim stole...
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 202

stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty i np. młode ziemniaczki lub frytki. Pycha

Rozpustne gotowanie
Pieczony bakłażan z cukinią :) 185

Bakłażan i cukinia to jedne z moich ulubionych warzyw, a frytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ :) Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione! Składniki (1-2 porcje): 1 mały bakłażan 1 mała

Zdrowie na języku :P
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 205

sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania w nim skórek chleba lub tostów. SKŁADNIKI na sos dla 2-4 osób: 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze 1 czubata łyżka masła 1 kopiasta łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 224

gram filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony

Mango Papaja
Pyszne letnie ratatouille 166

Warzywka, warzywka i jeszcze raz warzywka! Niby takie sobie proste francuskie leczo, a ugłaskało moje podniebienie na calutki dzień. <3 Jadłam je na zimno, na ciepło, z frytkami, solo i wciąż nie mam go dość. Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie! 4 duże pomidory 3 strąki czerwonej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia

Kuchenna Kontrrewolucya
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 176

wymieszać tak aby każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem). FRYTKI SKŁADNIKI: 6 ziemniaków szczypta soli świeżo mielony pieprz szczypta nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce

ClauditteMissCooking
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 294

gorącym grillu i ... ;-) grillujemy ku radości sąsiadów ;-) (może się ktoś przyłączy ;-) ). Szaszłyki grillujemy na średniej temperaturze, na złoty kolor. Czyli taki: Tak przygotowane szaszłyki podajemy gorące, np. z frytkami! Które możecie zrobić też na zdrowszy sposób, czyli upiec w piekarniku! Ja tak robię zawsze są wspaniałe kruche i soczyste w środku! A ile kcal mniej ;-)))), zaoszczędzone wystarczą

SMYKWKUCHNI
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 126

można użyć również oliwy z oliwek w spray'u.  Do rybki ugotowaliśmy kaszę jaglaną oraz poddusiliśmy marchewkę, resztę cukinii i paprykę. Wiadomo, że do rybki najlepsze są frytki, ale wyszło, że mamy większą ochotę na kaszę :) Smacznego

Be Fit Be Strong
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 179

REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę duże i moim zdaniem warte swojej ceny

Mój Smak na Życie
Kotlety szarpane 481

koleżanki i bardzo mi smakowały. Zresztą za każdym razem mi smakują. Myślę, że bardzo szybko staną się ulubionym daniem zarówno dorosłych jak i dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule

Passion of Cooking
Kurczak a’la KFC 389

lepszego niż domowy fast food. Skrzydełka w smaku przypominają te ze słynnego KFC. Polecam z sosem czosnkowym lub majonezowym i frytkami. 1 kg skrzydełek Przyprawa do pikantnego kurczaka Skworcu  (tu kupisz) 1 łyżeczka ostrej papryki Ciasto: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 jajko Do panierowania i smażenia: Mąka pszenna

VioletoweKucharzenie
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 255

wielkości. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem cayenne. Piec 10 min w temperaturze 200  °C , po 10 minutach obrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 10 min. 2. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem

DefinicjaSmaku
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 176

liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem i składamy kanapkę. Podawać same lub z frytkami z batatów

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania