frytki - 2719 przepisów (strona:119/182)

Dorsz w cieście naleśnikowym 146

cieście naleśnikowym. Rybka wychodzi naprawdę bardzo pysznie! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Dorsz w cieście naleśnikowym Naszego pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym. Składniki :    4 filety dorsza świeżego Vegetta sól pieprz 1-2 jajka mąka mleko Przygotowanie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Patatas bravas i sos pomidorowo-paprykowy 192

obgotowuję ok. 7 minut. Odcedzam, zostawiam na sicie do odparowania i lekkiego przesuszenia. Na wysoką patelnię, albo do szerokiego rondla wlewam oliwę, mocno rozgrzewam, wrzucam ziemniaki, smażę jak frytki na ciemno złoto, wyciągam łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, po chwili przekładam do dużej ceramicznej miski, najlepiej cazuelo. Od razu podaję lub wkładam do gorącego piekarnika, jeśli chcę podać

Kuchnia Prezydentowej
Sznycelki z kurczaka w kremowym sosie chili 344

książeczce pt.: "Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały

Kuchnia Prezydentowej
Pączki polskie tradycyjne 202

palnika  (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję

Kuchnia Prezydentowej
Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta 205

rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać ziołami - piec 15-20 minut w 200 stopniach  SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na  Frytki z cukinii z sosem czosnkowym  <klik> Zobacz tez przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą <klik

Pora na pora i pomidora
Ziemniaki po szwedzku 13964

dziwię. Są banalnie proste, a przy tym bardzo smaczne.   Idealnie pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem.   Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.   W przepisie nie podam

Passion of Cooking
Łosoś w sosie z zielonego pieprzu 153

opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką, curry i solą. Możemy użyć dowolne przyprawy

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 374

oliwy - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 1 łyżka mąki   Moje danie rozpoczęłam od ziemniaków. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni

Kuchenne Wariacje
Kurczak zapiekany w zupie cebulowej z pieczonymi ziemniakami 317

pęczek szczypiorku - 1 opakowanie zupy cebulowej - śmietanka 18% 250ml - 1 kg ziemniaków - masło - przyprawy: sól, curry, ostra papryka Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Ziemniaki możemy lekko posolić. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Otwieramy śmietankę i dokładnie mieszamy ją z zupą cebulową

Kuchenne Wariacje
Dorsz 162

niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się go na Wigilię niczym u nas karpia. W Niemczech często jest sprzedawany w postaci

Wiem co jem
Wykopki! 100

fakt jest niezaprzeczalny: to były jedne z najlepszych ziemniaków jakie w życiu jadłem. Poważnie. A ziemniaczki te Madzia pokroiła na kawałki (bez obierania, tylko umyła) i usmażyła jak frytki. Rewelacja! A już za kilka dni zapraszam na bułki pszenne :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 93

piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie z 5 minut. Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę

Marder&Marder Manufacture
Bułki do hamburgerów 207

kilku dni publikujemy rzeczy związane z hamburgerami. Póki co dodatki, jak sosy, czy frytki. Teraz będzie ostatni dodatek, po nim, jutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny cheesburger 169

keczupem. Połowę sałaty układamy na dolnej części. Na to kładziemy plasterek cheddara, potem burgera i znowu cheddar. Dokładamy resztę sałaty, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z frytkami (z TEGO przepisu). Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój

Marder&Marder Manufacture
Burger - amerykański klasyk 188

smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki i zjadamy :) Podajemy z frytkami (z  TEGO  przepisu). Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture