frytki - 2719 przepisów (strona:124/182)

PIECZONE ZIEMNIAKI  242

zesc ludziska :)  Jezeli znudzily Wam sie zwykle ziemniaki z wody lub jezeli macie ochote np. na frytki a jestescie na diecie to mam dla Was przepis na pyszne ziemniaczki z piekarnika ! Chetni ?? Jezeli tak to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu !!! SKLADNIKI: - 8 jednakowej wielkosci ziemniakow -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, tymianek, papryka ostra

PychaDania
Pietruszkowy łosoś z olejem lnianym. 108

jeszcze mrożona dzwonek z łososia łyżeczka suszonej natki pietruszki, u mnie od Rafex łyżeczka oleju lnianego, nasz pochodzi ze sklepu Olini Ziemniaki kroimy w słupki, jak na frytki.  Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy do parowara na 20 minut, wcześniej oprószamy wszystko suszoną natką pietruszki. Po uparowaniu się składników dokładnie obieramy rybę z ości, układamy na talerzu

MamaOskarka
Śródmieście - Gdynia 154

znajdzie!  My skusiliśmy się na burgera - w wersji klasycznej i wegetariańskiej z serem halloumi - świetna bułka brioche, pyszne i dobrej jakości mięso! Do tego fantastyczne dodatki - domowe frytki i dwa sosy! Było pysznie i duża porcja

Plate of Joy
Bites, czyli coś na ząb. 238

kęs. Dobrze zmarnowane i usmażone zadowolą nie jedno podniebienie. Czasem można sobie na takie rarytasy pozwolić. Każdy z nas jest tylko człowiekiem. ;) Bites'y idealnie komponują się z frytkami z piekarnika i sosami, np. pomidorowym i czosnkowym. Potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu od Przyprawy Premium 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowy olej

MamaOskarka
Pyszne domowe frytki 212

Czasami jest tak, że komuś zachce się frytek i wtedy koniecznie trzeba je zrobić :) W sumie nic trudnego. Ale wiele zależy od tego jak je przygotujemy. ziemniaki olej cukier sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Zagotować wodę z 1 łyżką cukru. Wrzucić do niej ziemniaki i zostawić na 5 minut. Odcedzić

Polska Zupa
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 149

końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu do tego. Osobiście polecam

Kuchnia po mojemu
Zielona sałata na słodko 374

drugiego dania polecam zieloną sałatę na słodko. Sałata idealnie pasuje do kotlecików podanych z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Sposób przygotowania który publikuję został zainspirowany przepisem siostry Leonilli. Smacznego! Zielona sałata na słodko Składniki: zielona sałata, 4 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Wykonanie: Cukier, sól i kwasek cytrynowy rozpuszczamy

paapilotkaa
Prosty dorsz na pieczarkach 234

Dorsz doprawiony tylko solą i pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe frytki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Schab pieczony w piekarniku - kebabowy 225

smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu

Szefowa kuchni
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 226

lodówce na okoliczność wyżej opisanego "kryzysu". Ma mocno czosnkowy, bardzo wyrazisty smak, który został wzbogacony włoskimi ziołami. Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/70-sos-czosnkowy-z-ziolami-wloskimi-950g.html Sos bazyliowy Smakuje pysznie zwłaszcza z frytkami. Pasuje również jako dodatek do mięs. Bazylia jest wyczuwalna, ale nie nachalnie. Zasmakował nam, na grillu dla niektórych grał nawet pierwsze skrzypce. :-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/69-sos-bazyliowy-950-g.html Salsa ogórkowa

Szefowa kuchni
Jak to jest z tym glutaminianem? 135

glutaminian sodu zwiększa smakowitość potraw oraz stymuluje apetyt poprzez wpływ na ośrodek głodu i sytości. Ma także działanie uzależniające. Niestety MSG bardzo często idzie w parze z chipsami, frytkami, hamburgerami itd. 9. Bariera krew-mózg uniemożliwia przenikanie glutaminianu do mózgu.   Niestety, pewne czynniki takie jak stres, nadciśnienie, procesy starzenia czy glin (obecny z glebie, wodzie, żywności) zmniejszają

Powiedz dietom nie
Przepis na sycylijski przysmak – crocchè 209

Sycylijska odmiana francuskich croquettes, nazywana włoskim daniem ulicy . Mniej popularna niż amerykańskie frytki czy hamburgery, ale równie pożywna i łatwa w przyrządzeniu. Lubiana także w Neapolu, gdzie jest znana pod nazwą panzarotti, natomiast w Palermo jako cazzilli . Doskonała jako fast food oraz dodatek do mięs i sosów. Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie

Bon Ton Italia
KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI 241

niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego!  Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciekawa, smaczna zupka 127

Zupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego.  Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii

NA MOIM TALERZU
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem 358

mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił

VioletoweKucharzenie